Metanol i etanol jak odróżnić od czystego bimbru!!!!!!!!!!!!
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 18:32
Witam właśnie niedawno zacząłem przygodę z bimbrem mam już własny zacier i wczoraj zrobiłem destylator (metoda profesjonalna)gar,słoiki,i spirala w zimnej wodzie próba z normalną wodą wyszła 100% woda się zagotowała oczyściła w słoikach i skropliła.I mam do was pytanie, bo dowiedziałem się że może powstać zamiast gorzały metanol lub etanol bardzo silna trucizna i jak to odróżnić od bimbru ????Proszę o odp dzięki z góry pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 mar 2010, 19:01 przez kwachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia, interpunkcja, ogonki.
Powód: Ortografia, interpunkcja, ogonki.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Metanol i etanol jak odróżnić od czystego bimbru!!!!!!!!!!!!
Eeeeee... Coś źle słyszałeś.
Metanol to trucizna. Etanol to to, co lubimy.
Nie można w warunkach domowych otrzymać metanolu przez niewłaściwą destylację. Metanol tworzy się podczas fermentacji, ale ilość jego w zacierze nie przekracza 0,1%. Jak destylujesz to pierwsze kilka kieliszków wylewasz bo w nich jest ów metyl, dalej czysty etanol idzie. Na chemii w podstawówce się nie uważało...
Za karę przeczytasz tematy:
http://alkohole-domowe.com/forum/przedg ... t1935.html
http://alkohole-domowe.com/forum/co-to- ... -t653.html
Wykonanie zadania zgłoś na PW!
Metanol to trucizna. Etanol to to, co lubimy.
Nie można w warunkach domowych otrzymać metanolu przez niewłaściwą destylację. Metanol tworzy się podczas fermentacji, ale ilość jego w zacierze nie przekracza 0,1%. Jak destylujesz to pierwsze kilka kieliszków wylewasz bo w nich jest ów metyl, dalej czysty etanol idzie. Na chemii w podstawówce się nie uważało...
Za karę przeczytasz tematy:
http://alkohole-domowe.com/forum/przedg ... t1935.html
http://alkohole-domowe.com/forum/co-to- ... -t653.html
Wykonanie zadania zgłoś na PW!
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Metanol i etanol jak odróżnić od czystego bimbru!!!!!!!!!!!!
Witam.
Trucizną jest alkohol metylowy CH3OH . Nie unikniemy alkoholu metylowego w naszych produktach. Minimalne ilości alk. met. występują zwłaszcza w winach (szczególnie w zbożowych).Temperatura wrzenia a. met. to ok. 65 st.C. Tak więc jeśli wylejemy do ścieku pierwsze krople destylatu to problemu raczej nie będzie.
Trucizną jest alkohol metylowy CH3OH . Nie unikniemy alkoholu metylowego w naszych produktach. Minimalne ilości alk. met. występują zwłaszcza w winach (szczególnie w zbożowych).Temperatura wrzenia a. met. to ok. 65 st.C. Tak więc jeśli wylejemy do ścieku pierwsze krople destylatu to problemu raczej nie będzie.
POZDRAWIAM kwachu !
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 18:32