Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4686
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: lesgo58 » piątek, 29 mar 2013, 19:38

:womit:


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: siwy1121 » sobota, 25 sty 2014, 19:16

Ale jak schłodzisz śmietanę to nie zrobi się bita śmietana ??? Kiedyś zrobiłem niechcący masło z właśnie ciepłej śmietany(temp. pokojowa).

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: psotnikpiotr » czwartek, 4 kwie 2019, 20:45

IMG_20190404_095346-600x800.jpg



A o to moje dzisiejsze masełko własnej prasukcji. Do tego swój chlebek na zakwasie i można zjadać :D
No i oczywiście pozostałość po masełku pyszna serwatka :)

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 4 kwie 2019, 21:03

Kolego serwatka to po serze po maśle maślanka tak to nazywają w moich stronach :) Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: psotnikpiotr » piątek, 5 kwie 2019, 06:53

Kolego masz rację :oops:, ale wtopa... Oczywiście, że maślanka. Wczoraj temat kręcił się wokół serwatki i tego wszystkiego aż o niej napisałem :hahaha:
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » piątek, 5 kwie 2019, 16:11

Nie ma sprawy :D A masełka to ci zazdroszcze :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: psotnikpiotr » sobota, 6 kwie 2019, 15:50

:D Kolego to żadnen problem. Kupujesz śmietankę 30% wlewasz do dużego słoika, parę ruchów i jest masełko :)
Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » sobota, 6 kwie 2019, 19:25

No niby masz racje ale ja pamiętam smak masła i maślanki jak moja babcia ją robiła i często to ja byłem za "operatora" maślniczki takiego masła nie zrobisz z śmietany ze sklepu :(
Ostatnio zmieniony sobota, 6 kwie 2019, 21:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: psotnikpiotr » sobota, 6 kwie 2019, 21:14

No to fakt. Takiej śmietany to już nie znajdziesz. Teraz nawet jak od krowy że wsi to i tak lipa. Owa krowa już nie chodzi na łąkę tylko stoi cały Boży rok w oborze i zjada tylko paszę i premiksy sztuczne. Mój kuzyn prowadzi gospodarstwo i choduje krowy na mleko więc wiem jak to jest. Wszystko tylko na ilość a nie na jakość.
Masakra.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » sobota, 6 kwie 2019, 21:31

Widzisz to jest tak ze wszystkim (drożdże turbo, klar) a wszystko można robić powoli Naturalnie bez chemii. Masło moja babcia gniotła pózniej łyżka i wychodziły krople które zbierała może to jest receptura na lepsze masełko? :P
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1777
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: .Gacek » sobota, 6 kwie 2019, 21:54

psotnikpiotr pisze:Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.


Hejka ziomale jak to mówią młodzi gniewni :D
Drogi Piotrze masz rację... ta śmietana nie ma ochoty się ubić... ale... moja ukochana teściowa (bez sarkazmów - cudowna kobieta) doradziła abym dodał szczyptę żelatyny to się ubije, i miała rację...
Z racji tego, że jestem wiernym fanem "niemieckiego dyskontu" zakupiłem sobie mikser z obrotową miską. Po dodaniu tzw szczypty do kręcącej się miski ze śmietaną nic się nie zmieniło. Kurde blacha dziecko ma urodziny tort musi być.... Stwierdziłem a ci mi tam, dodam jeszcze ze dwie szczypty... I już teraz wiem, że wystarczy do tego zestawu dodać odrobinę soli oraz odcisniętego czosnku i kanapki do pracy są z "charakterystycznym masełkiem teściowej". :D
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 7 kwie 2019, 12:51

Ja jak na szybko potrzebuję masła, a się skończyło kupne to robię w blenderze z kremówki 10 minut i masełko gotowe. Kremówkę mam zawsze w domu http://smgostyn.pl/pl/produkty/19-smietanki-uht-i-uht-smakowe/90-smietanka-kremowa-uht-gostynska-30-500ml i tylko tej firmy kupuję.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 60
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Dwaid » poniedziałek, 8 kwie 2019, 22:47

Próbowałem ostatnio zrobić blenderem i wyszła mi super gęsta i dobra bita śmietana. Tak dobra, że żonka część ukradła do deseru lodowego :)
Niestety mój blender nie podołał zadaniu, pozostałą część przerzuciłem łyżką do "szejkera z taperłera" i po minucie miałem gotowe masło :)
Następnym razem od razu tak postąpię, powinno wyjść szybko i do tego mało mycia będzie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 06:01 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: kamilpl82 » wtorek, 9 kwie 2019, 08:01

Za krótko blendowałeś, było jeszcze poczekać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 11:42 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 9 kwie 2019, 16:25

Nie rozumiem po co robicie takie masło :o. Takie samo kupicie w sklepie. Pisaliśmy o maśle ze swojskiej śmietany, ba tylko gdzie taką kupić :( .
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 16:46 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1777
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: .Gacek » wtorek, 9 kwie 2019, 17:29

Najlepiej na rynku od gościa, który przyjechał Żukiem, ma dłoń dwa razy większą od Twojej a śmietana lub mleko jest w butelce po Coli lub Pepsi.

Edyta:
Jak zrobisz masło samemu to będziesz wiedział po co robić samemu...
To samo ma się do serów. Z kupnego mleka nie zrobisz, a od Pana Zenia z mleka od kozy... palce lizać
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 17:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 370
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: kamilpl82 » wtorek, 9 kwie 2019, 17:33

Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło :o.

Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 9 kwie 2019, 17:47

Takich rynków już niema w mojej okolicy
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: psotnikpiotr » wtorek, 9 kwie 2019, 20:23

kamilpl82 pisze:
Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło :o.

Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.


Drodzy koledzy po to robimy takie masło ze swoiskiej śmietany, żeby nie jeść takie świństwa, które ponoć na 82% tłuszczu.

Jedzenie przetworzone z marketów to nie jedzenie. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć tego wszystkiego, ale można w jakimś stopniu ominąć. Więc dlaczego tego nie robić...

Mod.
Nie cytuj całych postów a do tego cytatów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 kwie 2019, 21:13 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Masło - produkcja masła w domu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 9 kwie 2019, 20:34

:respect:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości