W Gruzji zamiast płatków dębowych używają przegródek z orzechów włoskich. Sprawdzone osobiście na małych ilościach cukrówki. Zapowiada się obiecująco. Ktoś próbował?
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Znaleziono 9 wyników
- wtorek, 16 lis 2021, 21:27
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
- Odpowiedzi: 184
- Odsłony: 97276
- czwartek, 12 sie 2021, 19:00
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 374883
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Na opakowaniu było napisane 0,4-0,6 % koji w stosunku do ilości materiału i 0,6% dodałem. Czas pokaże, czy nie za mało. Odnośnie czasu od zbiorów do fermentacji - zgodnie z przytoczonym cytatem - rośnie zawartość glutenu, a nie skrobi. Czy spadek ilości mikotoksyn wpływa na jakość destylatu? Nie wie...
- środa, 11 sie 2021, 22:49
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 374883
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Witam szanowne grono. U mnie również nadszedł czas na koji. Ześrutowana pszenica z tegorocznych zbiorów w ilości 15 kg zalana 40 litrami letniej wody plus 90g koji z Ali express. Nastaw elegancko pracuje od niedzieli. Posiadam aparaturę ZP o wysokości 1,2 metra, keg 25l 2 grzałki regulator mocy. Chc...
- sobota, 13 lut 2021, 07:31
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Malar
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2183
Re: Malar
Ok powodzenia [emoji16] zasadniczo na pot stillu chyba nie musisz mierzyć temp. (ale oczywiście możesz) i zdać się na pomiar mocy urobku. Albo mierzyć organoleptycznie (stara szkoła) [emoji16]
Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
- niedziela, 29 lis 2020, 17:56
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Miodowa piwnica.
- Odpowiedzi: 43
- Odsłony: 19677
Re: Miodowa piwnica.
Możesz polecić jakiś konketny przepis? [emoji1]
Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
- niedziela, 29 lis 2020, 07:58
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Miodowa piwnica.
- Odpowiedzi: 43
- Odsłony: 19677
Re: Miodowa piwnica.
Mistrzostwo świata cafekot [emoji16] Również jestem wielbicielem miodów. Były już trójniaki klasyczne, z hibiskusem, bezwodniaki na sokach owocowych i moje ulubione musujace czwórniaki chmielone [emoji1] Piwniczki zazdroszczę oczywiście. Mieszkając w bloku mogę tylko pomarzyć o czymś takim. Z karmel...
- sobota, 28 lis 2020, 17:02
- Forum: Galeria urządzeń do destylacji masowej
- Temat: Stara gorzelnia na Lubelszczyźnie Żółkiewka
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5518
Re: Stara gorzelnia na Lubelszczyźnie
Żółkiewka.
Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
- sobota, 28 lis 2020, 10:25
- Forum: Galeria urządzeń do destylacji masowej
- Temat: Stara gorzelnia na Lubelszczyźnie Żółkiewka
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5518
Stara gorzelnia na Lubelszczyźnie Żółkiewka
Cześć. Mój kolega prowadzi spore gospodarstwo na Lubelszczyźnie i jest tam nieczynna od połowy lat 90tych gorzelnia. Produkowała surówkę gorzelniczą z ziemniaka, która szła do rektyfikacji do Polmosu do Lublina. Obiekt niszczeje, sporo miedzi wyparowało przez 20 lat. Ale coś tam zostało do obejrzeni...
- sobota, 28 lis 2020, 08:13
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Malar
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2183
Malar
Cześć. Od kilku lat czytam forum i przydałoby się chyba w końcu przywitać. Przygoda ze swojskimi trunkami zaczęła się od nalewek na spirytusie. Później jakieś wina owocowe. Destylacja zaczęła się od przypadku - w mojej pierwszej pracy chłopaki na warsztacie w wolnych chwilach spawali "wieszaki&...