Malar

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
malar
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 20:25
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, Brandy
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: malar »

Cześć. Od kilku lat czytam forum i przydałoby się chyba w końcu przywitać. Przygoda ze swojskimi trunkami zaczęła się od nalewek na spirytusie. Później jakieś wina owocowe.
Destylacja zaczęła się od przypadku - w mojej pierwszej pracy chłopaki na warsztacie w wolnych chwilach spawali "wieszaki" (zimne palce z odstojnikami podejrzane u szfagra, somsiada czy innego znawcy technologii bimbrowniczej). Dostało się i mi.
Potem przyszło zgłębianie forum, wywalenie odstojników, zagęszczenie palców, rozdzielenie obiegów wody, dodanie wypełnienia, dodanie grzałki elektrycznej, regulator itp.
Ostatnio ogarnąłem sobie również bardziej kompaktowy sprzęt. Miedziany pot still na szybkowarze. Sam lutowałem więc jest satysfakcja Obrazek
Jeśli chodzi o nastawy to było sporo cukrówek, raz whiskey a właściwie bourbon z kukurydzy, gin, absynt, a w tym roku rozkręcam się z owocami. Była pigwa, teraz bulgocze brzoskwinia a w kolejce czeka sok NFC jabłko gruszka.
Mam zamiar zgłębiać tajniki trunków owocowych Obrazek
Pozdrawiam wszystkich i dobrych odpędów życzę. ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
Fermentacja, destylacja, konsumpcja :D
alembiki
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Malar

Post autor: SinyNos »

pokaźna kolekcja, oby tak dalej!
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

musta
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 11 lis 2020, 09:00
Podziękował: 6 razy
Re: Malar

Post autor: musta »

Fajne te sprzęty!
Awatar użytkownika

SvanRobo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Malar

Post autor: SvanRobo »

Ostatnio ogarnąłem sobie również bardziej kompaktowy sprzęt. Miedziany pot still na szybkowarze. Sam lutowałem więc jest satysfakcja

mam taki sam, też własnej roboty pot still na szybkowarze 17lt
mam indukcję
jeszcze nie psociłem, nigdy :) ale zaszła taka potrzeba :)
mam pytania do Ciebie

gdzie sprawdzać temperaturę :
- w szybkowarze opary
- czy na szczycie kolumny opary
i jaka musi być ich prawidłowa temperatura

bo teraz czyszczę samą wodą i mam temperaturę :
- albo poniżej 50stC
- albo 94/05stC
i mam obawy że cisik pójdzie nie tak.
zamierzam w kolumnę wcisnąć zmywaki stalowe

mogę Ciebie prosić o podpowiedź jak psocić :) na takim sprzęcie
czym się kierować

będę wdzięczny za podpowiedź szczególnie co do temperatur gdzie i ile

Miłego psocenia
Sebastian
Awatar użytkownika

SvanRobo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Malar

Post autor: SvanRobo »

Witaj

ktoś już mnie nakierował na odpowiedzi na moje pytania, także nie zawracam już dupki :)

Autor tematu
malar
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 20:25
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, Brandy
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Malar

Post autor: malar »

Ok powodzenia zasadniczo na pot stillu chyba nie musisz mierzyć temp. (ale oczywiście możesz) i zdać się na pomiar mocy urobku. Albo mierzyć organoleptycznie (stara szkoła)

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka
Fermentacja, destylacja, konsumpcja :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Malar

Post autor: Doody »

Witaj Malar i powodzenia życzę :ok:
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”