Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
-
Autor tematu - Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Witam.
Postanowiłem trochę poeksperymentować z nastawami na glukozie i drożdżami. Specjalnie trochę przegiąłem z proporcjami – ale chcę zobaczyć jak dadzą sobie radę drożdże.
Moje założenie – otrzymać jak najmocniejszy wsad przy jak najmniejszej stracie glukozy.
Postawiłem trzy beczuszki z proporcjami:
- Beczka 1 – Extreme 8kg - Spirit Ferm – 2 paczki – 50 litrów wody, 25 kg glukozy krystalicznej – temperatura startu 25’C cukromierz 27blg piana drożdżowa pojawiła się już po 30 minutach
- Beczka 2 - T48 – Super Yeast – 2 paczki – 50 litrów wody, 25 kg glukozy krystalicznej – temperatura startu 30’C cukromierz 27blg piana drożdżowa pojawiła się już po 30 minutach
- Beczka 3 – 23% – alcotec – 2 paczki – 50 litrów wody, 29 kg glukozy krystalicznej – temperatura startu 33’C cukromierz 30blg po 30 minutach w zasadzie nic się nie działo.
Uwagi:
Pojemniki równe pojemnościowo, stojące obok siebie, odizolowane od podłogi, temp pomieszczenia 24 – 28’C.
Do każdego nastawu użyta ta sama woda i ta sama glukoza.
Dla Extreme i T48 – świadomie poniosłem stosunek glukozy do wody w zaleceniach był 2,6 litra wody na 1 kg cukru – chcąc zobaczyć jak się zachowają podniosłem do 2,0 litra na 1 kg glukozy,
Piana dla Eetreme była jaż po 30min dwa razy większa niż dla T48.
Dalej – ciekawy efekt dla Alcotec 23% (tutaj stosunek zostawiłem z instrukcji 1,7 wody / 1,0 glukozy) po dodaniu węgla całość tak pięknie się „zaczerniła” że wygląda jak atrament.
Zobaczymy jak jutro będzie.
Cezary
Postanowiłem trochę poeksperymentować z nastawami na glukozie i drożdżami. Specjalnie trochę przegiąłem z proporcjami – ale chcę zobaczyć jak dadzą sobie radę drożdże.
Moje założenie – otrzymać jak najmocniejszy wsad przy jak najmniejszej stracie glukozy.
Postawiłem trzy beczuszki z proporcjami:
- Beczka 1 – Extreme 8kg - Spirit Ferm – 2 paczki – 50 litrów wody, 25 kg glukozy krystalicznej – temperatura startu 25’C cukromierz 27blg piana drożdżowa pojawiła się już po 30 minutach
- Beczka 2 - T48 – Super Yeast – 2 paczki – 50 litrów wody, 25 kg glukozy krystalicznej – temperatura startu 30’C cukromierz 27blg piana drożdżowa pojawiła się już po 30 minutach
- Beczka 3 – 23% – alcotec – 2 paczki – 50 litrów wody, 29 kg glukozy krystalicznej – temperatura startu 33’C cukromierz 30blg po 30 minutach w zasadzie nic się nie działo.
Uwagi:
Pojemniki równe pojemnościowo, stojące obok siebie, odizolowane od podłogi, temp pomieszczenia 24 – 28’C.
Do każdego nastawu użyta ta sama woda i ta sama glukoza.
Dla Extreme i T48 – świadomie poniosłem stosunek glukozy do wody w zaleceniach był 2,6 litra wody na 1 kg cukru – chcąc zobaczyć jak się zachowają podniosłem do 2,0 litra na 1 kg glukozy,
Piana dla Eetreme była jaż po 30min dwa razy większa niż dla T48.
Dalej – ciekawy efekt dla Alcotec 23% (tutaj stosunek zostawiłem z instrukcji 1,7 wody / 1,0 glukozy) po dodaniu węgla całość tak pięknie się „zaczerniła” że wygląda jak atrament.
Zobaczymy jak jutro będzie.
Cezary
-
- Posty: 1920
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
@cezary,
nie wiem jak będą pracować alcoteki 23%, ale przy dwóch pozostałych, to w zasadzie gdy nie przekroczymy 25 Blg, to powinny dać radę. Dodałbym jeszcze pożywki, aby grzybki miały dobrą kondycję, bo inaczej mogą ze szczęścia paść
Moim zdaniem trzeba też pilnować temperatury, aby nie przekroczyła 30 stopni.
nie wiem jak będą pracować alcoteki 23%, ale przy dwóch pozostałych, to w zasadzie gdy nie przekroczymy 25 Blg, to powinny dać radę. Dodałbym jeszcze pożywki, aby grzybki miały dobrą kondycję, bo inaczej mogą ze szczęścia paść
Moim zdaniem trzeba też pilnować temperatury, aby nie przekroczyła 30 stopni.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 wrz 2012, 16:47 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Dziś zrobiłem nastaw z 18 litrów wody, 10,5 glukozy i paczki alcotec 23%. Na bieżąco będę pisał co się dzieje.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2012, 19:58 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tłumaczenie na polski.
Powód: Tłumaczenie na polski.
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Ile było na końcu litrów nastawu, ile glukozy w sumie dodałeś i ile dokładnie otrzymałeś urobku (i z jakim %).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Jaka była objętość nastawu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Objętość nastawu ok. 48 litrów. Pędzone a Aabratku fi 52, wypełnienie sprężynki CO ( 90 cm) oraz sprężynki miedziane, zawirek iglicowy z elektrozaworkiem od Plipka, sterownik Pamel PRD2Z+. 9 literków czystego gonu, 0.6 litra przedgonu o ok. 0.5 pogonu. Całość pracy od momentu z podgrzaniem nastawu 7 godzin. Moc wykorzystywana do pędzenia 2800w, moc do podgrzania 5000w
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Coś kiepsko Ci to idzie, prawie dwa razy dłużej niż kiedyś
zor-ro1970 pisze:Całość pracy od momentu z podgrzaniem nastawu 7 godzin.
http://alkohole-domowe.com/forum/post59905.html#p59905zor-ro1970 pisze:Odpaliłem o 13:09. Keg zalany do 46 litrów zacieru. Grzanie moc 5 KW- 52 minuty. Stabilizacja, moc nastawiona na 2800 W, 300 W poniżej poziomu zalania kolumny. Wypełnienie sprężynki CO, i miedź, wysokość kolumny 105 cm. o 17:13 koniec procesu. Całość 4 godziny 4 minuty!!!!
Coś kiepsko Ci to idzie, prawie dwa razy dłużej niż kiedyś
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
papo jakim cudem Ci wychodzi 2.5 litra na godzinę??? 9 litrów spirta w 6 godzin wychodzi średnio 1.5 litra na godzinę. Inny przypadek 5 litrów w 3 godziny wychodzi 1.7 lita na godzinę. Nie doliczając godziny grzania. W załączniku nowy kociołek w trakcie produkcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Teraz to wygląda realnie, wcześniej mimo pytań nie podałeś tej informacji.zor-ro1970 pisze:Emiel zauważ, że wcześniej był inny wsad utoczyłem wówczas 5 litrów spirta a teraz 9 litrów. Mam nadzieję ze widzisz różnicę.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Maksymalne stężenie wsadu - Extreme 8kg - T48 - Alcotec23% - doświadczenie
Za szybko przeczytalem i zwruciłem tylko uwagę na to, że całość procesu w 4h
zor-ro1970 pisze:papo jakim cudem Ci wychodzi 2.5 litra na godzinę??? 9 litrów spirta w 6 godzin wychodzi średnio 1.5 litra na godzinę. Inny przypadek 5 litrów w 3 godziny wychodzi 1.7 lita na godzinę. Nie doliczając godziny grzania. W załączniku nowy kociołek w trakcie produkcji.
Za szybko przeczytalem i zwruciłem tylko uwagę na to, że całość procesu w 4h