Ranking najsmaczniejszych drinków. Wasze doznania i przeżycia związane ze spożywaniem ulubionych napojów..
Awatar użytkownika

Autor tematu
spiduniu
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 10:47
Krótko o sobie: realizuję marzenia
Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Toruń
Załączniki
Long Island iced tea - wariant domowy

Postautor: spiduniu » środa, 27 mar 2013, 22:14

Witam

Oryginalny przepis na long island iced tea mówi o wymieszaniu w shakerze
równych ilości wódki, ginu, tequili, rumu, likieru cointreu i syropu
cukrowego 1:1 (ja wlewam po 50 ml na 2 porcje drinka), nalaniu go na kilka
kostek lodu, dopełnieniu colą i udekorowaniu cytryną.

W zaciszu domowym sprawdza się ten przepis również z campari zamiast
cointreu, jałowcówką zamiast ginu, etc.

Co jakiś czas spotykam się z braćmi i robimy konkurs na najlepszy drink -
każdy przynosi sprawdzone (albo niesprawdzone) przepisy i smakujemy kilka
opcji.

Long island wersja z campari wygrał jedno z takich spotkań i od tego
czasu jest niepokonanym liderem wśród wysmakowanych przez nas drinków.

Polecam go również paniom - alkohol jest w zasadzie niewyczuwalny w smaku.

:) spid
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3913
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Long Island iced tea - wariant domowy

Postautor: lesgo58 » czwartek, 28 mar 2013, 09:44

Jest gotowy od razu do picia?
Czy próbowałeś go smakować po dłuższym "przegryzaniu" bądź leżakowaniu.
Czy takowe trunki najlepiej jak są pite od razu, bo leżakowanie nie wychodzi im na "zdrowie"?

Awatar użytkownika

Autor tematu
spiduniu
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 10:47
Krótko o sobie: realizuję marzenia
Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Toruń
Załączniki
Re: Long Island iced tea - wariant domowy

Postautor: spiduniu » czwartek, 28 mar 2013, 15:07

Drinki ze swojej natury stworzone są do wypicia natychmiast po przygotowaniu. Potwierdziło to też kilku zapytanych barmanów, przyswoiłem tę opinię i nigdy nie sprawdzałem jak zmienia się smak z upływem czasu. Obawiam się że trwałość ich jest raczej ograniczona (zwłaszcza tych gazowanych) a dodatek soków pewnie będzie powodował powstawanie osadów. Samo zmieszanie różnego gatunku płynów może dać początek różnym efektom wizualnym typu dziwny kolor albo jakieś zmętnienia.

Są jednak również dostępne w handlu gotowe drinki w butelkach 0,3 - otwierasz i pijesz... tylko po co? Wiele potraw smakuje najlepiej świeżo po przyrządzeniu.
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3913
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Long Island iced tea - wariant domowy

Postautor: lesgo58 » czwartek, 28 mar 2013, 15:54

:ok: Przyjąłem do wiadomości.


mattz90
30
Posty: 36
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Załączniki
Re: Long Island iced tea - wariant domowy

Postautor: mattz90 » wtorek, 13 mar 2018, 18:44

Ja zamiast coli używam domowy sweat & sour: szklanka cukru + szklanka wody + szklanka soku z cytryny


Wróć do „Najlepsze Drinki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości