Kwaśne wino, rocznik 2018

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
madro
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 19:04

Post autor: madro »

Witam. Mam taki oto problem:

Wino owocowe, ładnie się sklarowało, odstało cztery lata. Niestety, okazało się bardzo kwaśne. Prawie jak ocet, ale alkohol jest. Mam tego kilka pięciolitrowych gąsiorów, więc szkoda wywalić. Ktoś ma jakiś pomysł?
Przeszukałem forum, ale każdy pisał o winie, które właśnie robi. A to cukru dosypać, a to przerwać fermentację. A moje ma już cztery lata. Jednak to co innego. Fermentacja dawno się skończyła i.t.d. Mojego przypadku nie znalazłem. Proszę o radę

M .
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3703
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 282 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: Doody »

Możesz dosłodzić do smaku, który Cię będzie satysfakcjonował. Jeżeli fermentacja jest dawno zakończona, możesz dosłodzić cukrem. W przypadku nieskończonej, lepiej dosłodzić np ksilitolem, który nie wznowi fermentacji. Zawsze można to przedestylować na winiak :ok:
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
madro
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 19:04
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: madro »

Doody pisze:Możesz dosłodzić do smaku
Wiem, że mogę dosłodzić. Tak jak już wyżej napisałem, przejrzałem wcześniej forum i w zasadzie każda dyskusja się od tego zaczyna. Tylko że u mnie jest, jak pisałem, bardzo kwaśne. Jeżeli dosłodzę to wyjdzie taki słodko kwaśny. Ale to wino nie chiński kurczak.
Czy istnieje jakaś metoda, żeby już odstane wino uratować? Może wtórna fermentacja? Może dodać do młodego, właśnie nastawionego wina? Może jakiś inny pomysł?
Madro

HeniekStarr
550
Posty: 597
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 176 razy
Otrzymał podziękowanie: 116 razy
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: HeniekStarr »

https://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu/ ... 1kg-detail
I nie, nie będzie jak chiński kurczak po dosłodzeniu cukrem. Kwestia proporcji.
Kilka lat temu, zanim usłyszałem o drożdżach redukujących kwasowość, wyszło mi bardzo kwaśne wino z soku jabłkowego, bez wody. O mierzeniu kwasowości czy miareczkowaniu też nie miałem pojęcia. Po próbach na 100 ml doszedłem do odpowiedniego poziomu cukru. Wyszło pijalne winko, zostało niezłym wermutem .
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 gru 2022, 17:59 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: Mafiej »

Możesz spróbować również mytody wymrażania, kwas zbije się w malutkie kłaczki i opadnie na dno. Lewarujesz znad osadu i próbujesz, jeśli dalej będzie za kwaśne zostaje węglan wapnia.
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 298
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: Kasko »

Witaj. Uważam, że nawet jeśli "uratujesz"smak to w trakcie spożywania bedziesz szukał czego się uczepić i czy to jest to na co tyle czekałeś. Destylacja to ostateczność i wcale nie głupia. Zrób jak poprzednicy piszą, węglan wapnia i odczekaj.

Autor tematu
madro
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 gru 2022, 19:04
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: madro »

Ile trzeba czekać po dodaniu węglanu wapnia? Tydzień? Miesiąc? Rok?

HeniekStarr
550
Posty: 597
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 176 razy
Otrzymał podziękowanie: 116 razy
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: HeniekStarr »

Tyle, ile napisano na opakowaniu. 24-48h i zlać znad osadu.
Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2472
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 224 razy
Otrzymał podziękowanie: 435 razy
Re: Kwaśne wino, rocznik 2018

Post autor: jakis1234 »

Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:10 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”