Kwasek cytrynowy do cukrówki

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
mariussmm
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50

Post autor: mariussmm »

Siema
Czy ktoś z was dodaje co cukrówki Kwasek cytrynowy? Czytałem coś na ten temat i czy warto?
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2024, 08:52 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

HeniekStarr
600
Posty: 637
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: HeniekStarr »

Masz na myśli inwertowanie sacharozy w środowisku kwaśnym? Tak, warto.
Czy cukrówka na drożdżach turbo i do tego dosypać kwasku cytrynowego?
Opakowanie z drożdżami zawiera też pożywkę i stabilizator kwasowości. Więc nie warto.

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: Pako23 »

Jeżeli masz wysokie pH wody to warto dodać .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”