Kwasek cytrynowy do cukrówki

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
mariussmm
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50

Post autor: mariussmm »

Siema
Czy ktoś z was dodaje co cukrówki Kwasek cytrynowy? Czytałem coś na ten temat i czy warto?
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2024, 08:52 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

HeniekStarr
700
Posty: 713
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: HeniekStarr »

Masz na myśli inwertowanie sacharozy w środowisku kwaśnym? Tak, warto.
Czy cukrówka na drożdżach turbo i do tego dosypać kwasku cytrynowego?
Opakowanie z drożdżami zawiera też pożywkę i stabilizator kwasowości. Więc nie warto.

Pako23
250
Posty: 270
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: Pako23 »

Jeżeli masz wysokie pH wody to warto dodać .

09031984
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: 09031984 »

A jakie jest wysokie pH?

09031984
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
Ulubiony Alkohol: RUM
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 19 razy
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: 09031984 »

Ja też czytałem że niby optymalne to 4.8-5.3 i żeby dawać około 5g na litr nastawu

sproketos
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 23:10
Re: Kwasek cytrynowy do cukrówki

Post autor: sproketos »

topic11705.html?hilit=Inwertowanie magiczny przycisk 🔍 skróci twoje cierpienia podczas oczekiwania na informacje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”