Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
pantera19
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 14 sie 2010, 21:31
Załączniki
Kwas w "alkoholu"

Postautor: pantera19 » sobota, 14 sie 2010, 21:40

Witam!

Mam problem odnośnie kwasowości alkoholu (zacieru) z cukru. Mianowicie: dziadek poprosił mnie, żebym zobaczył w Internecie jak zlikwidować kwasowość w "alkoholu" z cukru lub co dodać, żeby ten kwas zlikwidować. Prosiłbym o jasne przedstawienie mi sprawy, gdyż jestem kompletnym nowicjuszem w zakresie pędzenia bimbru i nie operuję fachowymi terminami. W googlach już siedziałem sporo czasu i tego nie moglem znaleźć. Proszę o w miarę jasną i szybką odpowiedz. Przepis na alkohol mogę napisać.
Z góry dziękuje :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 sie 2010, 11:49 przez pantera19, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabat 5%
Alembik Miedziany - 10 litrów (1018)
Cena: 749.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5268
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Kwas w "alkoholu"

Postautor: Zygmunt » sobota, 14 sie 2010, 21:56

Destylat jest kwaśny, czy nastaw? Nastaw ma być lekko kwaśny, drożdże własnie takie środowisko lubią najbardziej. Masz możliwość zmierzenia pH tego nastawu?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
pantera19
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 14 sie 2010, 21:31
Załączniki
Re: Kwas w "alkoholu"

Postautor: pantera19 » niedziela, 15 sie 2010, 08:01

Powiem, że raczej chodziło o to co wypływa z destylatora czyli "destylat" jak to określiłeś. Pomiaru nastawu raczej nie mogę zmierzyć (bo nie mam czym) :hmm: . To co wypływa z tej ochładzanej rurki destylacyjnej. Raczej o to chodzi, ale się dopytam jeszcze.

Chodzi o destylat. Dziadek w ogóle nie dodaje drożdży. Dzwoniłem do dziadka moment temu i powiedział że chodzi o to, że destylat jest kwaskowy i pyta się co dodać(lub zrobić) żeby taki nie był.

Awatar użytkownika

StruśPędziwiatr
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 9 wrz 2009, 18:59
Załączniki
Re: Kwas w "alkoholu"

Postautor: StruśPędziwiatr » środa, 25 sie 2010, 19:56

pantera19 pisze:Chodzi o destylat. Dziadek w ogóle nie dodaje drożdży. Dzwoniłem do dziadka moment temu i powiedział że chodzi o to, że destylat jest kwaskowy i pyta się co dodać(lub zrobić) żeby taki nie był.


Z tego rozumiem, że dziadek robił zacier na dzikich drożdżach. A kwaskowy smak destylatu prawdopodobnie spowodowało zaoctowanie nastawu.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę
Pędzę chociaż nigdzie się nie spieszę

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5268
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Kwas w "alkoholu"

Postautor: Zygmunt » środa, 25 sie 2010, 20:02

Najprawdopodobniej tak, chociaż sam ocet wrze w ok. 115C, ale nie wiem jak zachowuje się w roztworze woda-etanol-ocet. Przekonaj dziadka do zmiany nawyków- poczytaj o drożdżach na forum, kup mu jakieś i pewnie będzie po problemie.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


wiktoree
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 26 lut 2011, 16:54
Załączniki
Re: Kwas w "alkoholu"

Postautor: wiktoree » środa, 11 sty 2012, 16:43

Jestem co prawda laikiem ale czytałem, że można neutralizować kwas poprzez dodanie kredy.


Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości