Kwas w "alkoholu"

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
pantera19
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 14 sie 2010, 22:31

Post autor: pantera19 »

Witam!

Mam problem odnośnie kwasowości alkoholu (zacieru) z cukru. Mianowicie: dziadek poprosił mnie, żebym zobaczył w Internecie jak zlikwidować kwasowość w "alkoholu" z cukru lub co dodać, żeby ten kwas zlikwidować. Prosiłbym o jasne przedstawienie mi sprawy, gdyż jestem kompletnym nowicjuszem w zakresie pędzenia bimbru i nie operuję fachowymi terminami. W googlach już siedziałem sporo czasu i tego nie moglem znaleźć. Proszę o w miarę jasną i szybką odpowiedz. Przepis na alkohol mogę napisać.
Z góry dziękuje :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 sie 2010, 12:49 przez pantera19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: Kwas w "alkoholu"

Post autor: Zygmunt »

Destylat jest kwaśny, czy nastaw? Nastaw ma być lekko kwaśny, drożdże własnie takie środowisko lubią najbardziej. Masz możliwość zmierzenia pH tego nastawu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
pantera19
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 14 sie 2010, 22:31
Re: Kwas w "alkoholu"

Post autor: pantera19 »

Powiem, że raczej chodziło o to co wypływa z destylatora czyli "destylat" jak to określiłeś. Pomiaru nastawu raczej nie mogę zmierzyć (bo nie mam czym) :hmm: . To co wypływa z tej ochładzanej rurki destylacyjnej. Raczej o to chodzi, ale się dopytam jeszcze.

Chodzi o destylat. Dziadek w ogóle nie dodaje drożdży. Dzwoniłem do dziadka moment temu i powiedział że chodzi o to, że destylat jest kwaskowy i pyta się co dodać(lub zrobić) żeby taki nie był.
Awatar użytkownika

StruśPędziwiatr
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 9 wrz 2009, 19:59
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kwas w "alkoholu"

Post autor: StruśPędziwiatr »

pantera19 pisze:Chodzi o destylat. Dziadek w ogóle nie dodaje drożdży. Dzwoniłem do dziadka moment temu i powiedział że chodzi o to, że destylat jest kwaskowy i pyta się co dodać(lub zrobić) żeby taki nie był.
Z tego rozumiem, że dziadek robił zacier na dzikich drożdżach. A kwaskowy smak destylatu prawdopodobnie spowodowało zaoctowanie nastawu.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę
Pędzę chociaż nigdzie się nie spieszę
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: Kwas w "alkoholu"

Post autor: Zygmunt »

Najprawdopodobniej tak, chociaż sam ocet wrze w ok. 115C, ale nie wiem jak zachowuje się w roztworze woda-etanol-ocet. Przekonaj dziadka do zmiany nawyków- poczytaj o drożdżach na forum, kup mu jakieś i pewnie będzie po problemie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

wiktoree
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 26 lut 2011, 16:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas w "alkoholu"

Post autor: wiktoree »

Jestem co prawda laikiem ale czytałem, że można neutralizować kwas poprzez dodanie kredy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”