Koniak z winogron
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam.
Podzielę się z Wam moim przepisem na wykwintny koniak - brandy - winiak. Nazewnictwo jak kto woli.
Winogron - w tym przypadku ONTARIO (przerobowo - winna odmiana, hybryda z dużym posmakiem Labrusca) - 5 pełnych wiader 12 l.
Cukier - 8 kg
Woda - uzupełnienie do 4/5 50 l. baniaka.
W pierwszej fazie winogrona miażdżone, zalane syropem z połową zawartością cukru. Po 5 - 6 dniach dodajemy drugą część rozpuszczonego cukru.
Nastawy gronowe nie szczepimy drożdżami.
I - albo klarujemy nastaw 1 rok - i uzyskujemy wspaniałe wino. Albo po 2 miesiącach puszczamy na rurki. Destylowane najelpeij metodą POT STILL. Jak kto woli - po jednokrtnej destylacji bardzo intensywny smak. Po dwukrotnej bardziej zharmonizowane.
Smak wyśmienity.
Starzone w płatkach dębowych nieopalanych lub po starce albo burbonie. Czas - na dużym słońcu ok 2 miesięcy (można postawić na dworze, w trawie - w dzien się nagrzeje, w nocy ochłodzi - przyśpieszony proces starzenia), bez słońca 6 mies. Im dłużej, tym lepiej.
Oczywiście, każdy winogron będzie dobry do Winiaka. Im bardziej aromatyczny tym lepiej.
Winogrona deserowe mają mniej smaków i należy ich dodać więcej.
Pozdrawiam.
Podzielę się z Wam moim przepisem na wykwintny koniak - brandy - winiak. Nazewnictwo jak kto woli.
Winogron - w tym przypadku ONTARIO (przerobowo - winna odmiana, hybryda z dużym posmakiem Labrusca) - 5 pełnych wiader 12 l.
Cukier - 8 kg
Woda - uzupełnienie do 4/5 50 l. baniaka.
W pierwszej fazie winogrona miażdżone, zalane syropem z połową zawartością cukru. Po 5 - 6 dniach dodajemy drugą część rozpuszczonego cukru.
Nastawy gronowe nie szczepimy drożdżami.
I - albo klarujemy nastaw 1 rok - i uzyskujemy wspaniałe wino. Albo po 2 miesiącach puszczamy na rurki. Destylowane najelpeij metodą POT STILL. Jak kto woli - po jednokrtnej destylacji bardzo intensywny smak. Po dwukrotnej bardziej zharmonizowane.
Smak wyśmienity.
Starzone w płatkach dębowych nieopalanych lub po starce albo burbonie. Czas - na dużym słońcu ok 2 miesięcy (można postawić na dworze, w trawie - w dzien się nagrzeje, w nocy ochłodzi - przyśpieszony proces starzenia), bez słońca 6 mies. Im dłużej, tym lepiej.
Oczywiście, każdy winogron będzie dobry do Winiaka. Im bardziej aromatyczny tym lepiej.
Winogrona deserowe mają mniej smaków i należy ich dodać więcej.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Koniak z winogron
I najlepiej destylować metodą ciągłą na alembiku do koniaku - czyli typ Charental (Charentais):
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1513-p868
Proces można obejrzeć tu: https://www.youtube.com/watch?v=9DozL3TICjM
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1513-p868
Proces można obejrzeć tu: https://www.youtube.com/watch?v=9DozL3TICjM
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Koniak z winogron
Ponoć (nie próbowałem jeszcze, ale gdzieś doczytałem) warto zamienić zwykły kupny cukier na cukier inwertowany (dostępny w sklepach pszczelarskich). To inaczej sztuczny miód. Ponoć w nastawach owocowych i takich prawie-zacierach zbożowych typu łatwy zacier wujka jessiego - nie nadaje typowego smaku i aromatu buraczanego.
Kiedyś robiłem same wina. Proporcje winogrona - cukier - woda to moje proporcje na wino. Gdy dawałem większe proporcje na korzyść owoców, wino było zbyt ostre w smaku. Ale piszę o tej konkretnej odmianie, inne na pewno dałby inne smaku. Ale oczywiście - każdy robi jak mu pasuje. Dla mnie mój winiak, po dwukrotnej destylacji ma świetny aromat i smak, o wiele lepszy niż kupne brandy. Każdy ma inne smaki.
Kiedyś przerabiałem też wino gronowe własnej produkcji, proporcje identyczne - z odmiany aurrora. Wino raczej kiepskiej jakości, bardzo neutralne aromaty, ale koniak wyszedł równie dobry, a może i lepszy niż ten z ontario. Miał o wiele głębsze aromaty. Aurrora to szlachetna odmiana winogron, w przeciwieństwie do Ontario, które jest hybrydą amerykańskiego labrusca z vitis vinifiera.
O technologii można pisać wiele. A ten przepis może posłużyć młodym adeptom do wstępnych prób produkcji Winiaków z Winogron
Panowie, zmieniajcie i opisujcie swoje doświadczenia z koniakami.
Pozdrawiam
Kiedyś robiłem same wina. Proporcje winogrona - cukier - woda to moje proporcje na wino. Gdy dawałem większe proporcje na korzyść owoców, wino było zbyt ostre w smaku. Ale piszę o tej konkretnej odmianie, inne na pewno dałby inne smaku. Ale oczywiście - każdy robi jak mu pasuje. Dla mnie mój winiak, po dwukrotnej destylacji ma świetny aromat i smak, o wiele lepszy niż kupne brandy. Każdy ma inne smaki.
Kiedyś przerabiałem też wino gronowe własnej produkcji, proporcje identyczne - z odmiany aurrora. Wino raczej kiepskiej jakości, bardzo neutralne aromaty, ale koniak wyszedł równie dobry, a może i lepszy niż ten z ontario. Miał o wiele głębsze aromaty. Aurrora to szlachetna odmiana winogron, w przeciwieństwie do Ontario, które jest hybrydą amerykańskiego labrusca z vitis vinifiera.
O technologii można pisać wiele. A ten przepis może posłużyć młodym adeptom do wstępnych prób produkcji Winiaków z Winogron
Panowie, zmieniajcie i opisujcie swoje doświadczenia z koniakami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 16:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Koniak z winogron
No właśnie, troche czasu. Albo nawet całkiem sporo, bo żeby nastawić 15 l, czyli ok 12 kg, to 4-5 h. A gaz nie kosztuje ? Zapomniałeś o kwasie cytrynowym, też jest konieczny. Czas twój też jest koniczeny. Inwert idzie kupić 40 kg za 90 zł, wychodzi ok 2,4 zł. l, w przeliczeniu na kg czystego cukru to ok 2, 9 zł. Ale jak kto woli, każdego czas kosztuje. Pozdrawiam.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy