Kolumna półkowa
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa
Pełna dowolność. Temat rzeka. Zależy od tego co chcesz otrzymać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kolumna półkowa
To napisz jeszcze z czego ta wódka będzie robiona, zboże, owoce, czy coś innego. Masz surowca na jedno czy kilka gotowań? Czy chcesz uzyskać produkt "na szybko" czy też na dłuższe leżakowanie w beczce, szkle, kamionce. Może sporo tego, ale każdy z tych czynników ma wpływ na sposób prowadzenia procesu.wieku pisze:Celem jest...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa
Jaką masz kolumnę?
Jesli dobrze pamiętam to masz też alembik?
Proponowałbym tak.
Odpęd na alembiku. Odrzuć tylko pierwsza tzw. 50-tkę. reszta do jednego naczynia. Dopiero to rozcieńcz do ok 28-30% i na półkową. I tutaj mam zagwozdkę. Opisze Ci jak ja bym to robił. A ja mam półkową z procapami i czasami używam OLM i nawet bufor stabilizujący.
Po wyrównaniu się płynu na półkach - krótka stabilizacja - i odbieram przedgon. Praktycznie jest to szybki zrzut - ok 100ml.
Przechodzę do OLM i odbieram z szybkością ok 40ml/min przy grzaniu ok 2500W. Temperatury w głowicy mnie nie interesują. Gdy jestem ok 4*C do końca. (Pisze tak gdyż właściwa temperatura wsadu będzie u każdego różna. Np. gdy baniak bez alkoholu pokazuje zazwyczaj 101*C to temperatura o której pisze będzie 97*C. )
Zmniejszam odbiór o połowę i zmieniam naczynie. i odbieram do osobnych butelek/buteleczek. I pozostawiam do weryfikacji. Nawet i pół roku. W ten sposób uczę się surowca.
Jest jeszcze drugi sposób.
Nie odbieram za pomocą OLM - tylko z głowicy. Próbuję naśladować klasyczną półkową.
Odbieram bez stabilizacji. Na początek do małych buteleczek )np. po 50ml). Ja odbieram tak nawet 10 porcji i przechodzę do odbioru gonu. Teraz też możesz odbierać do osobnych butelek (już większych) I tez pozostawić do weryfikacji po kilku miesiącach. Ten sposób jest ciekawszy, bo łatwiej jest rozpoznać i wychwycić te właściwe frakcje.
Nie wiem czy byłem pomocny, ale ja w ten sposób uczę się kolumny i poszczególnych surowców. Jedno jest pewne - nie ma jednej drogi. Musisz sam poćwiczyć, porównywać i w końcu wybrać sobie najlepszy sposób.
Powiem jedno wódka z obydwu sposobów jest smaczna. Mimo iż się różni w swoich charakterze,
Jesli dobrze pamiętam to masz też alembik?
Proponowałbym tak.
Odpęd na alembiku. Odrzuć tylko pierwsza tzw. 50-tkę. reszta do jednego naczynia. Dopiero to rozcieńcz do ok 28-30% i na półkową. I tutaj mam zagwozdkę. Opisze Ci jak ja bym to robił. A ja mam półkową z procapami i czasami używam OLM i nawet bufor stabilizujący.
Po wyrównaniu się płynu na półkach - krótka stabilizacja - i odbieram przedgon. Praktycznie jest to szybki zrzut - ok 100ml.
Przechodzę do OLM i odbieram z szybkością ok 40ml/min przy grzaniu ok 2500W. Temperatury w głowicy mnie nie interesują. Gdy jestem ok 4*C do końca. (Pisze tak gdyż właściwa temperatura wsadu będzie u każdego różna. Np. gdy baniak bez alkoholu pokazuje zazwyczaj 101*C to temperatura o której pisze będzie 97*C. )
Zmniejszam odbiór o połowę i zmieniam naczynie. i odbieram do osobnych butelek/buteleczek. I pozostawiam do weryfikacji. Nawet i pół roku. W ten sposób uczę się surowca.
Jest jeszcze drugi sposób.
Nie odbieram za pomocą OLM - tylko z głowicy. Próbuję naśladować klasyczną półkową.
Odbieram bez stabilizacji. Na początek do małych buteleczek )np. po 50ml). Ja odbieram tak nawet 10 porcji i przechodzę do odbioru gonu. Teraz też możesz odbierać do osobnych butelek (już większych) I tez pozostawić do weryfikacji po kilku miesiącach. Ten sposób jest ciekawszy, bo łatwiej jest rozpoznać i wychwycić te właściwe frakcje.
Nie wiem czy byłem pomocny, ale ja w ten sposób uczę się kolumny i poszczególnych surowców. Jedno jest pewne - nie ma jednej drogi. Musisz sam poćwiczyć, porównywać i w końcu wybrać sobie najlepszy sposób.
Powiem jedno wódka z obydwu sposobów jest smaczna. Mimo iż się różni w swoich charakterze,
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 08:54 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa
Leszku niestety brak alembika i OLM na kolumnie. Kolumna 5 półek by @herbata, @akas
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Raczej tylko owoce (niestety brak płaszcza, grzeje elektrycznie) Aktualnie mam jeszcze jedno wino również śliwkowe ale prowadzone zupełnie inaczej (dodalem więcej cukru i wody także aromaty mogą być słabe) Przechowywanie tylko szkło, nie bardzo mam gdzie trzymać beczkę Termin spożycia hmmnn.... to najtrudniejsze pytanie fajnie by było w ciągu miesiąca posmakować co nakapało a reszta do leżakowania.psotamt pisze:To napisz jeszcze z czego ta wódka będzie robiona, zboże, owoce, czy coś innego. Masz surowca na jedno czy kilka gotowań? Czy chcesz uzyskać produkt "na szybko" czy też na dłuższe leżakowanie w beczce, szkle, kamionce. Może sporo tego, ale każdy z tych czynników ma wpływ na sposób prowadzenia procesu.wieku pisze:Celem jest...
Leszku niestety brak alembika i OLM na kolumnie. Kolumna 5 półek by @herbata, @akas
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa
No to dodam, że możesz spokojnie destylować pomijając odpęd.
A jeśli już chcesz też odpędzać to można to spokojnie zrobić na półkowej. Wtedy nie stabilizujesz a nawet nie przejmujesz się, że półki będą puste. Bo robiąc w ten sposób to będą puste. Po prostu odkręcasz zawór odbioru na maksa i odbierasz jak na tradycyjnym alembiku.
A jeśli już chcesz też odpędzać to można to spokojnie zrobić na półkowej. Wtedy nie stabilizujesz a nawet nie przejmujesz się, że półki będą puste. Bo robiąc w ten sposób to będą puste. Po prostu odkręcasz zawór odbioru na maksa i odbierasz jak na tradycyjnym alembiku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Kolumna półkowa
@Wieku.
Opisz dokładniej swój sprzęt. Głowica (otwarta czy szczelna z odpowietrzeniem), jeziorko, pojemność kotła, ilość półek, poziom przelewu na półce, moc grzania i czy masz regulator mocy? Masz papugę lub termometr w głowicy? Chłodnica destylatu? Co z precyzyjną regulacją wody chłodzącej?
Opisz dokładniej swój sprzęt. Głowica (otwarta czy szczelna z odpowietrzeniem), jeziorko, pojemność kotła, ilość półek, poziom przelewu na półce, moc grzania i czy masz regulator mocy? Masz papugę lub termometr w głowicy? Chłodnica destylatu? Co z precyzyjną regulacją wody chłodzącej?
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa
Już pisze
Głowica z Abratka,
jeziorsko kilka ml dokładnie już nie pamietam,
KEG - 50l z buforem otwartym same sprężynki
5 półek,
poziom przelewu - nie bardzo wiem czy o to chodzi ale ten kapsel z otworkami na całej średnicy ma 30 mm,
mam regulator ostatnio pracowałem z mocą ok 1600W
Papugi nie posiadam w głowicy mam termometr,
chłodnicy destylatu również nie posiadam, posiadam pomiar temperatury wody na powrocie.
Mam nadzieję że teraz jest wszystko jasne
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Głowica z Abratka,
jeziorsko kilka ml dokładnie już nie pamietam,
KEG - 50l z buforem otwartym same sprężynki
5 półek,
poziom przelewu - nie bardzo wiem czy o to chodzi ale ten kapsel z otworkami na całej średnicy ma 30 mm,
mam regulator ostatnio pracowałem z mocą ok 1600W
Papugi nie posiadam w głowicy mam termometr,
chłodnicy destylatu również nie posiadam, posiadam pomiar temperatury wody na powrocie.
Mam nadzieję że teraz jest wszystko jasne
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 15:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Kolumna półkowa
Zacznij od gołych półek. Bez bufora, jakiegokolwiek wypełnienia itp. Ja bym na Twoim sprzęcie zalał półki z max. możliwą mocą. Potrzymał tak z 15min. Zmniejszył moc do 2kW i dość szybko (15-20ml/m) odebrał przedgony. Gdy zapach będzie znośny (ale jeszcze nie owocowy) zmniejszasz moc do np. 1800W, zwiększasz odbiór - u mnie przy tej mocy to około 70ml/m - tak by półki były na granicy osuszenia ale nadal wszystkie pracowały i zaczynasz odbiór do buteleczek. Ja preferuję buteleczki 200ml. Obserwujesz ciurkanie z głowicy na górną półę i poziom na niej. Gdy jest blisko osuszenia podnosisz moc by strumyczek powrotu się zwiększył. Temperatura na głowicy narasta ale nie może przekroczyć 92C - te 92C to bezpieczna granica dla większości owocówek. Jak nabierzesz wprawy to sobie sam dopasujesz do swojego sprzętu. Na początku wystarczą skoki 100W, później będą większe. Odbierasz do buteleczek do pojawienia się zapachu owoców. Zapamiętaj na przyszłość temperaturę głowicy. Gdy się pojawią owoce podstawiasz dużą butlę na odbiór serca. W między czasie regulacja mocą przestanie skutkować bo zabraknie mocy, chłodzenia lub zacznie się pienić i musisz zacząć zmniejszać odbiór by temperatura nie rosła za szybko. Gdy regulacja odbiorem już nie skutkuje odbierasz znowu do małych butli i tak ciągniesz do 99-100C w kotle. Zamiast zmniejszania odbioru w końcówce możesz pompować (zamykasz odbiór i czekasz na spadek temperatury w głowicy i jak spadnie odbierasz) ale pompowanie odbieraj do buteleczek nie do serca. Kończysz gdy do buteleczek leci bez odczuwalnych % na smak. Po 2 dniach oceniasz zawartość buteleczek na zapach i smak. Te z przodu (przedgony) dodajesz do serca przy neutralnym lub miłym zapachu. Końcówkę oceniasz na zapach i smak.
Po dwóch tygodniach to co uznasz za serce powinno być pijalne. Po 2 miesiącach dobre. Po 2 latach w szkle albo super albo do przerobu .
Po dwóch tygodniach to co uznasz za serce powinno być pijalne. Po 2 miesiącach dobre. Po 2 latach w szkle albo super albo do przerobu .
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa
Powiem szczerze nigdy nie pomyślałem, aby do procesu podejść w ten sposób. Starałem się zawsze nie gmerać w mocy.
Warte spróbowania.
Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne.
Ciekawe.. Jeszcze jeden bardzo użyteczny sposób na dywersyfikacje procesu.Szlumf pisze:...tak by półki były na granicy osuszenia ale nadal wszystkie pracowały i zaczynasz odbiór do buteleczek....
... Gdy jest blisko osuszenia podnosisz moc by strumyczek powrotu się zwiększył....
... Na początku wystarczą skoki 100W, później będą większe. Odbierasz do buteleczek do pojawienia się zapachu owoców. Zapamiętaj na przyszłość temperaturę głowicy....
...W między czasie regulacja mocą przestanie skutkować bo zabraknie mocy, chłodzenia lub zacznie się pienić i musisz zacząć zmniejszać odbiór by temperatura nie rosła za szybko...
Powiem szczerze nigdy nie pomyślałem, aby do procesu podejść w ten sposób. Starałem się zawsze nie gmerać w mocy.
Warte spróbowania.
Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa
Dzięki Panowie za sugestie . Myślicie, że to wino śliwkowe z cukrem i woda jako dodatek również będzie posiadało zapach śliwkowy czy zabiłem to cukrem i woda ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 11:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Kolumna półkowa
Wieku.
Nie stosuję nigdzie miedzi. Gdy zaczynałem używać kolumnę półkową owszem stosowałem ale po lekturze postów Gr000bego, uzyskaniu "żółtanolu" i cyklu eksperymentów pozbyłem się miedzi.
Leszku opisałem destylację po której nic nie trzeba doczyszczać. Wyrób jest gotowy po jednej destylacji. Może to kwestia specyficznej konstrukcji mojej kolumny. Ja pracuję na 3 półkach z wysokim poziomem. Myślę, że na 5 półkach z niskim poziomem efekt będzie zbliżony.lesgo58 pisze:..............Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne.
Wieku.
Nie stosuję nigdzie miedzi. Gdy zaczynałem używać kolumnę półkową owszem stosowałem ale po lekturze postów Gr000bego, uzyskaniu "żółtanolu" i cyklu eksperymentów pozbyłem się miedzi.
Re: Kolumna półkowa
Sam tak będę robił, bo chciałbym wszystko, ale totalnie wszystko zrobić sam i nie chodzi tu o pieniądze, ale o satysfakcje.
Nie wiem, czy ktoś już to pisał na forum czy też w tym wątku, gdyż jestem dopiero na 12 stronie, ale uszczelki można zrobić bardzo tanio samemu i zamiast toczyć formy, wyciąć ją ze szkła(koła, miejsca po tych kołach, różne średnice) i wylać je między dwoma taflami szkła, w którym należałoby zrobić dodatkowe otworki na wyjście nadmiaru sylikonu.woxy pisze: Co do uszczelki to jeśli chcesz robić tak jak w CSD, to musisz mieć dojście do tokarza, żeby formę wytoczył. Potem silikon i na gorąco uszczelki wulkanizować. Ja tak robiłem.
Jak nie masz dojścia do tokarza to problem będzie, bo firmy nie chcą robić małych ilości, a forma kosztuje. Ja najtaniej znalazłem za 500 netto - forma + 10 uszczelek, a miałem oferty za 800, 1000 i 2400 netto.
Chyba że jakieś inne uszczelki np. płaskie to inna bajka.
Sam tak będę robił, bo chciałbym wszystko, ale totalnie wszystko zrobić sam i nie chodzi tu o pieniądze, ale o satysfakcje.
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Kolumna półkowa
Możesz wrzucić rysunek poglądowy, za nic nie mogę sobie wyobrazić Twojego sposobu.japitole pisze:...wyciąć ją ze szkła(koła, miejsca po tych kołach, różne średnice) i wylać je między dwoma taflami szkła, w którym należałoby zrobić dodatkowe otworki na wyjście nadmiaru sylikonu....
Pozdrawiam.
Maciej
Maciej
Re: Kolumna półkowa
Sprawa jest banalnie prosta, ale programy graficzne, to nie moja bajka
Omówię wykonanie zwykłej uszczelki np. pod wizjer, ale nie ma najmniejszego problemu, by tą samą metodą zrobić uszczelkę w kształcie liter L
Wycinasz dwa kawałki szkła A i D tych samych rozmiarów, które będą stanowiły górę i dół formy w następnej tafli szkła B wycinasz okręg, w tym przypadku koło z tej tafli jest nam nie potrzebne. Z następnej tafli C wycinasz tylko koło.
Do tafli A przyklejamy na silikon taflę B i w środek tafli B wklejamy koło z tafli C, a w miejsce pokazane na rysunku jako miejsce wylania sylikonu, wyciskamy sylikon i teraz wystarczy to wszystko przykryć taflą D, a nadmiar sylikonu wypłynie nam otworami w tafli A i D...i to wszystko.
Omówię wykonanie zwykłej uszczelki np. pod wizjer, ale nie ma najmniejszego problemu, by tą samą metodą zrobić uszczelkę w kształcie liter L
Wycinasz dwa kawałki szkła A i D tych samych rozmiarów, które będą stanowiły górę i dół formy w następnej tafli szkła B wycinasz okręg, w tym przypadku koło z tej tafli jest nam nie potrzebne. Z następnej tafli C wycinasz tylko koło.
Do tafli A przyklejamy na silikon taflę B i w środek tafli B wklejamy koło z tafli C, a w miejsce pokazane na rysunku jako miejsce wylania sylikonu, wyciskamy sylikon i teraz wystarczy to wszystko przykryć taflą D, a nadmiar sylikonu wypłynie nam otworami w tafli A i D...i to wszystko.
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 sty 2020, 12:48 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Kolumna półkowa
@japitole, ty chcesz jechać do Moskwy przez Madryt? Skomplikowałeś tak prostą sprawę, że...
A wystarczy kupić kawałek płyty silikonowej i cyrkiel do wycinania okręgów
Np. taki - https://allegro.pl/oferta/wycinarka-okr ... 8854524427
A wystarczy kupić kawałek płyty silikonowej i cyrkiel do wycinania okręgów
Np. taki - https://allegro.pl/oferta/wycinarka-okr ... 8854524427
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Kolumna półkowa
Chyba jednak nie wszystko. Trzeba jeszcze tą uszczelkę wyjąć bez jej uszkadzania. Silikon dość dobrze skleja szkło. Rozwiązania "siłowe" mogą skutkować nierówna powierzchnią. Ciekawe jak to rozwiązujesz? Ja w podobnych przypadkach stosuję folię stretch.japitole pisze:.......................Do tafli A przyklejamy na silikon taflę B i w środek tafli B wklejamy koło z tafli C, a w miejsce pokazane na rysunku jako miejsce wylania sylikonu, wyciskamy sylikon i teraz wystarczy to wszystko przykryć taflą D, a nadmiar sylikonu wypłynie nam otworami w tafli A i D...i to wszystko.
Re: Kolumna półkowa
Jeżeli chodzi o wyjęcie zrobionej uszczelki z formy, to ja mam rozdzielacz w sprayu, który pozostawia cieniutki film tak jakby wosku
@radius wiem, że tak można, ale kto wycinał uszczelki w płycie sylikonowej, to wie, że nie jest to takie proste, a i efekt dalece odbiegający od oczekiwanego, tym bardziej jakby chciało się zrobić uszczelkę w kształcie L.
Wtedy należy wyciąć dwa okręgi i skleić dodatkowo silikonem i tak jak mówię wizualnie wychodzi to do a do tego każda uszczelka inna.
Przy wykorzystaniu formy w tym przypadku taniego szkła powstanie nam profesjonalna powtarzalna uszczelka.
A co do tego nożyka z allegro(przetestowany), to są nic nie warte, lepiej wyjdzie wycięcie nożyczkami.
@radius wiem, że tak można, ale kto wycinał uszczelki w płycie sylikonowej, to wie, że nie jest to takie proste, a i efekt dalece odbiegający od oczekiwanego, tym bardziej jakby chciało się zrobić uszczelkę w kształcie L.
Wtedy należy wyciąć dwa okręgi i skleić dodatkowo silikonem i tak jak mówię wizualnie wychodzi to do a do tego każda uszczelka inna.
Przy wykorzystaniu formy w tym przypadku taniego szkła powstanie nam profesjonalna powtarzalna uszczelka.
A co do tego nożyka z allegro(przetestowany), to są nic nie warte, lepiej wyjdzie wycięcie nożyczkami.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Kolumna półkowa
Dokładnie płyta silikonowa 3mm ładnie uszczelni szkło do półki. Też będziesz robił sam bo trzeba ciąć a uszczelka nie musi mieć kształtu L choć on pomaga w składaniu kolumny w całość. Kwestia estetycznego docięcia jak komuś zależy. Japitole sprawę banalnie prostą skomplikowałeś, że japitole
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kolumna półkowa
Ile tych uszczelek planujecie robić? 50, 100, 200? Jeśli takie ilosci to można pomyśleć nad jakąś formą z KO (laser, tokarnia i coś wyjdzie)... Jeśli ma to być tylko kilka to zastanawiam się nad sensem całego przedsięwzięcia... Uszczelka L pod szkło 100x110 kosztuje 8 pln...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kolumna półkowa
Rozczaruje Cię- przy destylacji smakówek w prostych metodach (bo mimo wszystko do tego sprowadza się kolumna półkowa) da Ci to najprawdopodobniej NIC Jeśli chcesz popróbować to okazuje się, ze mam jeszcze jeden pierścień który mi się zapodział i na niego wpadłem ostatnio- odezwij się na PW jak jesteś zainteresowany, dogadamy się i zaoszczędzisz kilka godzin pracy...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Kolumna półkowa
Nie czytałeś jeszcze https://alkohole-domowe.com/forum/topic21699.html ?wieku pisze:może ktoś podzieli się wiedzą w jaki sposób pracuje na kolumnie półkowej.
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa
Może i masz rację, ja robiłem dopiero 4 fermentacje. Śliwka i wiśnie, z czego dwie to ortodoksy. Leżakowane co prawda w szkle ale ponad rok. Fermentacja raczej w stabilnych warunkach. Efekt dla mnie niezadowalający.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Kolumna półkowa
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... source=app
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa
Nastaw: Wiśnie (80 kg + 3 kg cukru)
Fermentacja burzliwa 5 dni, filtrowanie i do balonu aż się wyklarowała na tyle aby móc gotować (niestety brak płaszcza ).
Destylacja na 5 półkach (Akas, Herbata)
Bufor otwarty bez wypełnienia, głowica Abratek.
Start grzania 2x 2kW,
Po zagotowaniu ustawienie mocy na ok 1650 Stabilizacja 10 - 15 min.
Odbiór przedgonu ok 20 ml/min.
Następnie utrzymanie minimalnego refluksu i podnoszenie mocy aby uzyskać ok 88°C w głowicy. W międzyczasie chyba w wyniku zbyt małego powrotu na półkę 3 półka przestała pracować. Podnoszenie mocy aby uzyskać barbotarz. Ogólny plan był taki aby utrzymać max odbiór przy stałej temp. w głowicy poprzez podnoszenie mocy. Jak mocy brakło zmniejszałem odbiór.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Już pisze destylację robiłem rok temu.kwik44 pisze:wieku, napisz konkretnie co się dzieje. Bo z twoich półsłówek nic nie wynika, a tylko szum wprowadzasz... Jaki nastaw/zacier, jak fermentowałeś, jak destylowałeś, etc. Bez tego to możemy sobie gdybać.
Nastaw: Wiśnie (80 kg + 3 kg cukru)
Fermentacja burzliwa 5 dni, filtrowanie i do balonu aż się wyklarowała na tyle aby móc gotować (niestety brak płaszcza ).
Destylacja na 5 półkach (Akas, Herbata)
Bufor otwarty bez wypełnienia, głowica Abratek.
Start grzania 2x 2kW,
Po zagotowaniu ustawienie mocy na ok 1650 Stabilizacja 10 - 15 min.
Odbiór przedgonu ok 20 ml/min.
Następnie utrzymanie minimalnego refluksu i podnoszenie mocy aby uzyskać ok 88°C w głowicy. W międzyczasie chyba w wyniku zbyt małego powrotu na półkę 3 półka przestała pracować. Podnoszenie mocy aby uzyskać barbotarz. Ogólny plan był taki aby utrzymać max odbiór przy stałej temp. w głowicy poprzez podnoszenie mocy. Jak mocy brakło zmniejszałem odbiór.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803