Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Doody » piątek, 28 cze 2019, 21:55

Ja za radą Szlumfa ;) stabilizuję około 15-20 minut. Jest ok, zwłaszcza, że na półkowej destyluję po wstępnym odpędzie.
Pozdrawiam
Darek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4386
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » sobota, 29 cze 2019, 03:41

Pełna dowolność. Temat rzeka. Zależy od tego co chcesz otrzymać.


wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: wieku » sobota, 29 cze 2019, 05:57

Celem jest wódeczka o zapachu i lekkim smaku surowca. To moje początki dlatego tak dużo pytań :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

psotamt
500
Posty: 549
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: psotamt » sobota, 29 cze 2019, 07:22

wieku pisze:Celem jest...
To napisz jeszcze z czego ta wódka będzie robiona, zboże, owoce, czy coś innego. Masz surowca na jedno czy kilka gotowań? Czy chcesz uzyskać produkt "na szybko" czy też na dłuższe leżakowanie w beczce, szkle, kamionce. Może sporo tego, ale każdy z tych czynników ma wpływ na sposób prowadzenia procesu.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4386
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » sobota, 29 cze 2019, 07:33

Jaką masz kolumnę?
Jesli dobrze pamiętam to masz też alembik?
Proponowałbym tak.
Odpęd na alembiku. Odrzuć tylko pierwsza tzw. 50-tkę. reszta do jednego naczynia. Dopiero to rozcieńcz do ok 28-30% i na półkową. I tutaj mam zagwozdkę. Opisze Ci jak ja bym to robił. A ja mam półkową z procapami i czasami używam OLM i nawet bufor stabilizujący.
Po wyrównaniu się płynu na półkach - krótka stabilizacja - i odbieram przedgon. Praktycznie jest to szybki zrzut - ok 100ml.
Przechodzę do OLM i odbieram z szybkością ok 40ml/min przy grzaniu ok 2500W. Temperatury w głowicy mnie nie interesują. Gdy jestem ok 4*C do końca. (Pisze tak gdyż właściwa temperatura wsadu będzie u każdego różna. Np. gdy baniak bez alkoholu pokazuje zazwyczaj 101*C to temperatura o której pisze będzie 97*C. )
Zmniejszam odbiór o połowę i zmieniam naczynie. i odbieram do osobnych butelek/buteleczek. I pozostawiam do weryfikacji. Nawet i pół roku. W ten sposób uczę się surowca.
Jest jeszcze drugi sposób.
Nie odbieram za pomocą OLM - tylko z głowicy. Próbuję naśladować klasyczną półkową.
Odbieram bez stabilizacji. Na początek do małych buteleczek )np. po 50ml). Ja odbieram tak nawet 10 porcji i przechodzę do odbioru gonu. Teraz też możesz odbierać do osobnych butelek (już większych) I tez pozostawić do weryfikacji po kilku miesiącach. Ten sposób jest ciekawszy, bo łatwiej jest rozpoznać i wychwycić te właściwe frakcje.
Nie wiem czy byłem pomocny, ale ja w ten sposób uczę się kolumny i poszczególnych surowców. Jedno jest pewne - nie ma jednej drogi. Musisz sam poćwiczyć, porównywać i w końcu wybrać sobie najlepszy sposób.
Powiem jedno wódka z obydwu sposobów jest smaczna. Mimo iż się różni w swoich charakterze,
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 07:54 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: wieku » sobota, 29 cze 2019, 08:12

psotamt pisze:
wieku pisze:Celem jest...
To napisz jeszcze z czego ta wódka będzie robiona, zboże, owoce, czy coś innego. Masz surowca na jedno czy kilka gotowań? Czy chcesz uzyskać produkt "na szybko" czy też na dłuższe leżakowanie w beczce, szkle, kamionce. Może sporo tego, ale każdy z tych czynników ma wpływ na sposób prowadzenia procesu.


Raczej tylko owoce (niestety brak płaszcza, grzeje elektrycznie) Aktualnie mam jeszcze jedno wino również śliwkowe ale prowadzone zupełnie inaczej (dodalem więcej cukru i wody także aromaty mogą być słabe) Przechowywanie tylko szkło, nie bardzo mam gdzie trzymać beczkę :( Termin spożycia hmmnn.... to najtrudniejsze pytanie fajnie by było w ciągu miesiąca posmakować co nakapało a reszta do leżakowania.

Leszku niestety brak alembika i OLM na kolumnie. Kolumna 5 półek by @herbata, @akas

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4386
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » sobota, 29 cze 2019, 10:24

No to dodam, że możesz spokojnie destylować pomijając odpęd.
A jeśli już chcesz też odpędzać to można to spokojnie zrobić na półkowej. Wtedy nie stabilizujesz a nawet nie przejmujesz się, że półki będą puste. Bo robiąc w ten sposób to będą puste. Po prostu odkręcasz zawór odbioru na maksa i odbierasz jak na tradycyjnym alembiku.


Szlumf
1600
Posty: 1608
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » sobota, 29 cze 2019, 12:51

@Wieku.
Opisz dokładniej swój sprzęt. Głowica (otwarta czy szczelna z odpowietrzeniem), jeziorko, pojemność kotła, ilość półek, poziom przelewu na półce, moc grzania i czy masz regulator mocy? Masz papugę lub termometr w głowicy? Chłodnica destylatu? Co z precyzyjną regulacją wody chłodzącej?


wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: wieku » sobota, 29 cze 2019, 13:28

Już pisze :)
Głowica z Abratka,
jeziorsko kilka ml dokładnie już nie pamietam,
KEG - 50l z buforem otwartym same sprężynki
5 półek,
poziom przelewu - nie bardzo wiem czy o to chodzi ale ten kapsel z otworkami na całej średnicy ma 30 mm,
mam regulator ostatnio pracowałem z mocą ok 1600W
Papugi nie posiadam w głowicy mam termometr,
chłodnicy destylatu również nie posiadam, posiadam pomiar temperatury wody na powrocie.

Mam nadzieję że teraz jest wszystko jasne

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 14:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


Szlumf
1600
Posty: 1608
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » sobota, 29 cze 2019, 21:31

Zacznij od gołych półek. Bez bufora, jakiegokolwiek wypełnienia itp. Ja bym na Twoim sprzęcie zalał półki z max. możliwą mocą. Potrzymał tak z 15min. Zmniejszył moc do 2kW i dość szybko (15-20ml/m) odebrał przedgony. Gdy zapach będzie znośny (ale jeszcze nie owocowy) zmniejszasz moc do np. 1800W, zwiększasz odbiór - u mnie przy tej mocy to około 70ml/m - tak by półki były na granicy osuszenia ale nadal wszystkie pracowały i zaczynasz odbiór do buteleczek. Ja preferuję buteleczki 200ml. Obserwujesz ciurkanie z głowicy na górną półę i poziom na niej. Gdy jest blisko osuszenia podnosisz moc by strumyczek powrotu się zwiększył. Temperatura na głowicy narasta ale nie może przekroczyć 92C - te 92C to bezpieczna granica dla większości owocówek. Jak nabierzesz wprawy to sobie sam dopasujesz do swojego sprzętu. Na początku wystarczą skoki 100W, później będą większe. Odbierasz do buteleczek do pojawienia się zapachu owoców. Zapamiętaj na przyszłość temperaturę głowicy. Gdy się pojawią owoce podstawiasz dużą butlę na odbiór serca. W między czasie regulacja mocą przestanie skutkować bo zabraknie mocy, chłodzenia lub zacznie się pienić i musisz zacząć zmniejszać odbiór by temperatura nie rosła za szybko. Gdy regulacja odbiorem już nie skutkuje odbierasz znowu do małych butli i tak ciągniesz do 99-100C w kotle. Zamiast zmniejszania odbioru w końcówce możesz pompować (zamykasz odbiór i czekasz na spadek temperatury w głowicy i jak spadnie odbierasz) ale pompowanie odbieraj do buteleczek nie do serca. Kończysz gdy do buteleczek leci bez odczuwalnych % na smak. Po 2 dniach oceniasz zawartość buteleczek na zapach i smak. Te z przodu (przedgony) dodajesz do serca przy neutralnym lub miłym zapachu. Końcówkę oceniasz na zapach i smak.
Po dwóch tygodniach to co uznasz za serce powinno być pijalne. Po 2 miesiącach dobre. Po 2 latach w szkle albo super albo do przerobu :D .

Awatar użytkownika

.Gacek
1050
Posty: 1053
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: .Gacek » sobota, 29 cze 2019, 21:37

Marku i ja dziękuję Ci za cenne rady. ☺
Pozdrawiam Gacek.


wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: wieku » sobota, 29 cze 2019, 21:48

Szlumf pisze:Zacznij od gołych półek. Bez bufora, jakiegokolwiek wypełnienia itp.


Bez Cu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4386
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » niedziela, 30 cze 2019, 06:12

Szlumf pisze:...tak by półki były na granicy osuszenia ale nadal wszystkie pracowały i zaczynasz odbiór do buteleczek....
... Gdy jest blisko osuszenia podnosisz moc by strumyczek powrotu się zwiększył....
... Na początku wystarczą skoki 100W, później będą większe. Odbierasz do buteleczek do pojawienia się zapachu owoców. Zapamiętaj na przyszłość temperaturę głowicy....
...W między czasie regulacja mocą przestanie skutkować bo zabraknie mocy, chłodzenia lub zacznie się pienić i musisz zacząć zmniejszać odbiór by temperatura nie rosła za szybko...

Ciekawe..:ok: Jeszcze jeden bardzo użyteczny sposób na dywersyfikacje procesu.
Powiem szczerze nigdy nie pomyślałem, aby do procesu podejść w ten sposób. Starałem się zawsze nie gmerać w mocy.
Warte spróbowania.
Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne.
:piwo:


wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: wieku » niedziela, 30 cze 2019, 09:08

Dzięki Panowie za sugestie :). Myślicie, że to wino śliwkowe z cukrem i woda jako dodatek również będzie posiadało zapach śliwkowy czy zabiłem to cukrem i woda ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 10:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


Szlumf
1600
Posty: 1608
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » niedziela, 30 cze 2019, 10:03

lesgo58 pisze:..............Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne. :piwo:

Leszku opisałem destylację po której nic nie trzeba doczyszczać. Wyrób jest gotowy po jednej destylacji. Może to kwestia specyficznej konstrukcji mojej kolumny. Ja pracuję na 3 półkach z wysokim poziomem. Myślę, że na 5 półkach z niskim poziomem efekt będzie zbliżony.
Wieku.
Nie stosuję nigdzie miedzi. Gdy zaczynałem używać kolumnę półkową owszem stosowałem ale po lekturze postów Gr000bego, uzyskaniu "żółtanolu" i cyklu eksperymentów pozbyłem się miedzi.


Wróć do „Kolumny półkowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości