KOJI - czyli zacieranie na zimno
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Oki dzięki za info tylko teraz czytam ten wątek o zacieraniu na zimno i mam dylemat. Osiołkowi w żłobie dano w jednym owies w drugim siano
Ostatnio zmieniony piątek, 10 lut 2023, 07:55 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 7341
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Hej
Znalazłem kolejne drożdże Koji, do zacierania na zimno, ale niestety u ruskich
https://samovarschikivrn.ru/catalog/sam ... neo-500-g/
Znalazłem kolejne drożdże Koji, do zacierania na zimno, ale niestety u ruskich
https://samovarschikivrn.ru/catalog/sam ... neo-500-g/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Siemka. Powiedźcie mi jaki kolor ma wasz zacier z mąki pszennej po sklarowaniu? Bo ja mam kolor herbaty, czy to normalne?
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 maja 2023, 11:17 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Kupiłem kilka dni temu ryż koji. Jest to wysuszony ryż uprzednio przerośnięty aspergillus oryzae. Cena to około 42 zł za 567 g. Made in USA.
Domyślam się, że ryż koji stanowi składnik drożdży koji. Czy ktoś używał takiego ryżu do zacierania i ma jakieś doświadczenia?
Ryż koji kupiłem aby zrobić mirin. Trochę go zostało i chciałbym pozostały ryż wykorzystać.
Domyślam się, że ryż koji stanowi składnik drożdży koji. Czy ktoś używał takiego ryżu do zacierania i ma jakieś doświadczenia?
Ryż koji kupiłem aby zrobić mirin. Trochę go zostało i chciałbym pozostały ryż wykorzystać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 25 lis 2023, 13:30 przez Resal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 7341
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Jeśli ktoś ma znajomego z Ukrainy, to on może załatwić kupno i dostawę - https://samogon.biz/product/yeast-kodzi-mellow/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
-
Autor tematu - Posty: 7341
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ostatnio znalazłem gostka, który jeździ na Białoruś i złożyłem u niego zamówienie na kilka paczek, bo tam też można dostać w niezłej cenie
Zobaczymy jak się sprawa rozwinie
@drgranatt , skąd wziąłeś taką cenę
https://prolitech.com.ua/en/kodzi-angel/
Jest Znalazłem nawet firmę, która by to sprowadziła, ale cena za przesyłkę 65 $ - https://bts.net.ua/pl/enzymes-antisepti ... el-leaven/
Ostatnio znalazłem gostka, który jeździ na Białoruś i złożyłem u niego zamówienie na kilka paczek, bo tam też można dostać w niezłej cenie
Zobaczymy jak się sprawa rozwinie
@drgranatt , skąd wziąłeś taką cenę
https://prolitech.com.ua/en/kodzi-angel/
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2024, 21:38 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1920
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
To chyba za 1kg
No z Twojego linka chyba, że coś pokręciłem.
To chyba za 1kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 mar 2024, 21:49 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 7341
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Eee, w moim linku te Mellow kosztują 450 Hrywien tyle, że ich nie ma na stanie
https://prolitech.com.ua/en/kitayskie-d ... ellow-1kg/
https://prolitech.com.ua/en/kitayskie-d ... ellow-1kg/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Znalazłem stronę i za 3 paczki Angel 65 dolców z wysyłką.
https://bts.net.ua/pl/search/?query=Koj ... &order=asc
https://bts.net.ua/pl/search/?query=Koj ... &order=asc
Ostatnio zmieniony środa, 27 mar 2024, 10:03 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 261
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@Doody później piszą do Ciebie na Whatsapp lub e-mail iż towar jest na Ukrainie i wysyłka 65 USD, ja 3 opakowania dodałem i wysyłka wyszła 18zł, ale później wiadomość iż 65 dolarów.
Jak napisałem iż wysyłka wyszła 18zł to odpisali iż jak towar mają w Polsce to tak ale jak wysyłka z Ukrainy to 65 dolców.
Jak napisałem iż wysyłka wyszła 18zł to odpisali iż jak towar mają w Polsce to tak ale jak wysyłka z Ukrainy to 65 dolców.
Ostatnio zmieniony środa, 27 mar 2024, 11:36 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 7341
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Czołem zimnozacieracze
Dzisiaj dostałem informację, że na 90%, "idą" do mnie takie oto drożdże do zacierania na zimno Opis do tych drożdży;
P.S.
Oto opinia jednego z ruskich (tfu ) użytkowników tych drożdży;
Dzisiaj dostałem informację, że na 90%, "idą" do mnie takie oto drożdże do zacierania na zimno Opis do tych drożdży;
Na razie, na próbę, zamówiłem 5 paczek po 500 g.Drożdże alkoholowe Koji Nomikai „Classic” (Nomikai Classic) to Twój niezawodny pomocnik w produkcji mocnych napojów alkoholowych. Drożdże Koji to sublimowana (sucha) mieszanina drożdży alkoholowych, witamin, soli odżywczych i specjalnej starterowej kultury pleśni, czyli zawiera wszystko, co niezbędne, aby idealnie poradzić sobie ze scukrzaniem na zimno zacieru i fermentacją wszelkich surowców zawierających skrobię .
Drożdże alkoholowe Koji Nomikai „Classic” są uniwersalne i nadają się do produkcji różnego rodzaju napojów alkoholowych, takich jak wino, bimber, whisky, wódka, sake i inne rektyfikaty oraz destylaty z dowolnych surowców skrobiowych niesłodowanych, takich jak jęczmień, żyto, pszenica, gryka, ryż, kukurydza, sorgo, owies, zboża, mąka, soja, słodkie ziemniaki itp. Wydajność scukrzania drożdży koji jest wyższa niż standardowych drożdży turbo, co nie tylko zwiększa wydajność bimbru, ale także znacznie upraszcza proces jego produkcji.
Drożdże Koji Nomikai „Classic” produkowane są na japońskim sprzęcie pod stałym nadzorem wysoko wykwalifikowanych technologów, co zapewnia doskonałą jakość produktu i gwarantuje doskonałe rezultaty.
P.S.
Oto opinia jednego z ruskich (tfu ) użytkowników tych drożdży;
Co chciałbym powiedzieć ogólnie: zdecydowanie uważam, że nowy Koji to dobry produkt. W procesie przygotowania zacieru i fermentacji z pewnością przewyższają Anioły. Oczywiście przy dalszym użytkowaniu opinia może się zmienić na lepsze lub na gorsze, ale na razie tak jest. Cóż, w tej chwili niekwestionowanymi zwycięzcami naszego porównania są Koji Nomikai Classic.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 kwie 2024, 16:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 7341
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Wszystko wyjdzie w praniu "Kurier" musi zapłacić za przesyłkę u siebie, odebrać i przywieźć do mnie i pewnie też sobie coś policzy za fatygę. Myślę jednak, że będzie to dużo mniej niż Koji Angel z Aliexpress
SPIRITUS FLAT UBI VULT