Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
RafModel
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 sty 2023, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, piwo pszeniczne, nalewki - Jägermeister
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 8 razy

Post autor: RafModel »

Witam Wszystkich
Po kilku miesiącach teoretyzowania czytania i się zastanawiania postawiłem 2tyg temu trójniaka na miodzie wielokwiatowym.
Brzeczka ok 17l.
Zakwaszone. Ph 4-5 . Miałem tylko wskaźniki paskowe
Napowietrzone.
Pożywka z z witaminą B1
Drożdże M35 czyli MD 6-dniowa.
Blg koło 33
temp 18 st C

I tak pracuje sobie. Lekko pod koniec 2 tygodnia spowolniło, ale wg mnie jest ok. Sprawdzam:
Ph 3.9 - Ph meterem
Blg 22.
temp 18 st C
Zamieszałem łyżką cały nastawa i teraz hula ta fermentacja , że aż miło:-)

I moje pytania. Wszystko co wyczytałem:
1. Skoro drożdże swoją pracą obniżają Ph do tych 3, a w wielu miejscach piszą, że najlepiej pracują przy Ph 4-5, to nie należy co pewien czas dodać troche węglanu wapnia?
2. Czemu często zwraca się uwagę, żeby nie napowietrzać nastawu przy zlewaniu, skoro do dobrej pracy drożdży też jest potrzebny tlen? Co się stanie jak za bardzo napowietrzymy przy zlewaniu nastaw?
3. Żoneczka lubi JIM BEAM WHITE KENTUCKY WHISKEY i chce Jej zrobić niespodziankę za dwa lata ;-), czy można w cichej fermentacji zaprawić partie płatkami dębowymi z takiej beczki po whiskey? To tak z ciekawości się pytam.

Dzięki za odpowiedzi i sugestie:-)
Pozdrawiam

HeniekStarr
600
Posty: 640
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: HeniekStarr »

Ad 1. pH przeważnie spada zaraz na początku, czytałeś to?
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... e-kowieski
W tym linku w tekście, jest też odnośnik do reżimu suplementacji miodu
Ad. 2. Tlen jest potrzebny drożdżom na początku, w okresie namnażania się. Poszukaj w biblioteczce na forum książki Drożdżownictwo i Gorzelnictwo. Jarosz, Jarociński.
https://alkohole-domowe.com/forum/tlen- ... tml#p82682
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Efekt_Pasteura
Napowietrzanie przy zlewaniu skutkuje m.in utlenieniem, ściemnieniem .
Ad.3. Miód i dąb to dobre połączenie. Mam korzenny z średnio palonym francuskim. Myślę, że i z beczki po burbonie będzie fajny efekt.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2023, 09:18 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2615
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: jakis1234 »

Akurat przy dojrzewaniu miodu lekkie napowietrzenie jest pożądane, ale do tego wystarczy to, co się uzyskuje podczas zlewania znad osadu.
No i mowa o okresie leżakowania, a nie fermentacji.
Pozdrawiam z opolskiego.

boxer1981228
1000
Posty: 1043
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 264 razy
Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: boxer1981228 »


Autor tematu
RafModel
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 sty 2023, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, piwo pszeniczne, nalewki - Jägermeister
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 8 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: RafModel »

Dziękuje za wskazówki i odpowiedzi. I jeszcze kilka pytań

1. Jeszce trzy pytania ;-). W przepisie miodu Kowieńskiego jest dodawany kwiat lipy. Dodaje się go do brzeczki czy robi się napar?. A jak się go dodaje to na jak długo?
2. Kiedy na jak długo dodawać te płatki z beczki po Whisky?
3. Czy mając 2 miesięczny nastaw trójniaka można do niego dolać świeżą brzeczkę trójniaka. To tak z ciekawości pytam

Pozdrawiam RM

Autor tematu
RafModel
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 sty 2023, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, piwo pszeniczne, nalewki - Jägermeister
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 8 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: RafModel »

Dzisiaj sprawdziłem po 3 tyg parametry trójniaka (15l):
Blg: 18 - spadło o 4 ale przy temperaturze koło 18 wszystko trwa wolniej
Ph: 3,6,
Dodano:
2g pożywki organicznej i 3g pożywki DAF.

W smaku słodki, orzechowo-drożdżowyz odrobiną goryczy ledwo wyczuwalnej, mocno nagazowany ;-)

Pozdrawiam

Autor tematu
RafModel
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 sty 2023, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, piwo pszeniczne, nalewki - Jägermeister
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 8 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: RafModel »

Witam
Dwa tygodnie temu po 42 dniach mój trójniak został zlany po raz pierwszy. Blg: 11, Ph: 3,8
Miodek zostało zlany do 20l balonu i uzupełniony nową brzeczką trójniaka w ilości 4,5l (do około 18l) tak aby wykorzystać balon.
Po raz ostatni dodałem pożywkę organiczną 2g i 3g DAF.
Po dodaniu świeżej brzeczki Blg skoczyło do 16. Fermentacja przyspieszyła lekko. Miodek został zniesiony do piwnicy na kolejne kilka miesięcy :-), żeby nikogo nie kusiło - bo smak rewelacyjny :-).

W ten weekend stawiamy z Żoną miodek kowieński :-).

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 mar 2023, 22:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
RafModel
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 sty 2023, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, piwo pszeniczne, nalewki - Jägermeister
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 8 razy
Re: Kilka pytań nowicjusza - trójniak pierwszy raz

Post autor: RafModel »

Mam pytanie do Szanownym Koleżanek i Kolegów. Tydzień temu nastawiłem miód Kowieński. Parametry miodu po tygodniu:
BLG 30 spadło z 40,
Ph 3.2 spadło z 3.8.
Dokarmiłem pożywkami: organiczna i DAF. I podniosłem Ph za pomocą węglanu potasu do 3,8.
No i fermentacja jest lepsza, niż przez cały ostatni tydzień od nastawienia. Miód trójniak z przyprawami. Temp w domu jest stała koło 19-20 st. C. Drożdże Enovini Honey z Biowin'u. Jaka może być przyczyna takiego wzrostu fermentacji?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”