Karkówka długo dojrzewająca

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3969
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy

Post autor: Doody »

Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje :ok:
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej i peklowałem w worku próżniowym przez 12 dni a następnie mięso trafiło do worka membranowego Lava i spędziło 8 tygodni na półce w lodówce ;)
Po tym czasie karkówka straciła na wadze z początkowych 1616g do 1064g czyli powyżej 34% wagi. Wczoraj testowaliśmy wyrób i muszę powiedzieć że jest naprawdę nieźle.
Coppa-1.jpg
Spróbuje teraz z innymi rodzajami mięs.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

zielonka
1050
Posty: 1064
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowanie: 258 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: zielonka »

:angry: szkoda że nie wcześniej
Doody pisze: piątek, 10 maja 2024, 09:35 Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej
Konkretnie jaką mieszanką ? Chętnie coś nowego zrobie bo własnie skończylismy z rodziną resztę karkówki co na zlot kupiłem :angry: i póki co na taką souvi zapiekaną nie mam juz ochoty.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3969
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: Doody »

To była gotowa peklosól z ziołami z Browinu. Jest w necie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: drgranatt »

Doody pisze: piątek, 10 maja 2024, 09:35 Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje :ok:
A ja zbieram się już od pół roku :)(
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 484
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 59 razy
Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: kamilasta »

Wygląda super smacznie. Aż ślinka ścieka po faflach :D
Ostatnio zmieniony piątek, 10 maja 2024, 17:52 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

boxer1981228
1050
Posty: 1089
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: boxer1981228 »

No wyszła rewelacyjnie. Ten sposób jest też rewelacyjny do dojrzewania serów, które też wymagają odpowiednich warunków. Polecam zrobić goudę, ze sklepowego mleka na początek. 6 tygodni dojrzewania ale warto.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2024, 08:08 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: jakis1234 »

A mam pytanie do specjalistów. Czy dojrzewanie mięsa w tej samej lodówce, co dojrzewanie serów nie będzie wzajemnie wchodziło w drogę?
Robimy sporo serów dojrzewających z mleka "prosto od krowy" i mamy lodówkę, w której te sery dojrzewają i zastanawiam się, czy dojrzewanie mięsa nie zepsuje tej flory bakteryjnej, która już się tam wytworzyła?
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2024, 09:58 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

boxer1981228
1050
Posty: 1089
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: boxer1981228 »

Zepsuje, nie dojrzewa się mięsa razem z serami. Nawet jak dojrzewasz zwykły ser z pleśniowym to silniejsze bakterie zdominują wszystko.

karollo1985
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 2 lip 2019, 09:49
Podziękował: 3 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: karollo1985 »

podajcie dokładnego linka, bo za grzyba znaleźć nie mogę :(

Simplex
100
Posty: 105
Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: Simplex »

@jakis1234 Ja spróbowałem to połączyć ponieważ nie miałem warunków. Wszystko do wywalenia. Pogryzły się. I ser i mięso szlag trafił. Albo jedno albo drugie.
Czyli potrzebna ci druga lodówka.

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: HeniekStarr »


boxer1981228
1050
Posty: 1089
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: boxer1981228 »



[mod: juz nie trzeba znacznika [youtu_be] [/youtu_be] :ok: ]
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2024, 21:14 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

szoalko
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2020, 05:19
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: szoalko »

a u mnie w robocie lodówka pusta - nie może się tak marnować... :odlot:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”