Karkówka długo dojrzewająca
-
Autor tematu - Posty: 3908
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 474 razy
Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej i peklowałem w worku próżniowym przez 12 dni a następnie mięso trafiło do worka membranowego Lava i spędziło 8 tygodni na półce w lodówce
Po tym czasie karkówka straciła na wadze z początkowych 1616g do 1064g czyli powyżej 34% wagi. Wczoraj testowaliśmy wyrób i muszę powiedzieć że jest naprawdę nieźle. Spróbuje teraz z innymi rodzajami mięs.
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej i peklowałem w worku próżniowym przez 12 dni a następnie mięso trafiło do worka membranowego Lava i spędziło 8 tygodni na półce w lodówce
Po tym czasie karkówka straciła na wadze z początkowych 1616g do 1064g czyli powyżej 34% wagi. Wczoraj testowaliśmy wyrób i muszę powiedzieć że jest naprawdę nieźle. Spróbuje teraz z innymi rodzajami mięs.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1027
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 84 razy
- Otrzymał podziękowanie: 249 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca
szkoda że nie wcześniej
Konkretnie jaką mieszanką ? Chętnie coś nowego zrobie bo własnie skończylismy z rodziną resztę karkówki co na zlot kupiłem i póki co na taką souvi zapiekaną nie mam juz ochoty.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 2034
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca
A ja zbieram się już od pół roku
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 477
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 58 razy
- Otrzymał podziękowanie: 81 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca
Wygląda super smacznie. Aż ślinka ścieka po faflach
Ostatnio zmieniony piątek, 10 maja 2024, 17:52 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 1080
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 272 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca
No wyszła rewelacyjnie. Ten sposób jest też rewelacyjny do dojrzewania serów, które też wymagają odpowiednich warunków. Polecam zrobić goudę, ze sklepowego mleka na początek. 6 tygodni dojrzewania ale warto.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2024, 08:08 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2679
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 247 razy
- Otrzymał podziękowanie: 461 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca
A mam pytanie do specjalistów. Czy dojrzewanie mięsa w tej samej lodówce, co dojrzewanie serów nie będzie wzajemnie wchodziło w drogę?
Robimy sporo serów dojrzewających z mleka "prosto od krowy" i mamy lodówkę, w której te sery dojrzewają i zastanawiam się, czy dojrzewanie mięsa nie zepsuje tej flory bakteryjnej, która już się tam wytworzyła?
Robimy sporo serów dojrzewających z mleka "prosto od krowy" i mamy lodówkę, w której te sery dojrzewają i zastanawiam się, czy dojrzewanie mięsa nie zepsuje tej flory bakteryjnej, która już się tam wytworzyła?
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2024, 09:58 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1080
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 272 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
-
- Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 2 lip 2019, 09:49
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 695
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 193 razy
- Otrzymał podziękowanie: 132 razy
-
- Posty: 1080
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 272 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca
[mod: juz nie trzeba znacznika [youtu_be] [/youtu_be] ]
[mod: juz nie trzeba znacznika [youtu_be] [/youtu_be] ]
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2024, 21:14 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.