Karkówka długo dojrzewająca

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3871
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: Doody »

Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje :ok:
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej i peklowałem w worku próżniowym przez 12 dni a następnie mięso trafiło do worka membranowego Lava i spędziło 8 tygodni na półce w lodówce ;)
Po tym czasie karkówka straciła na wadze z początkowych 1616g do 1064g czyli powyżej 34% wagi. Wczoraj testowaliśmy wyrób i muszę powiedzieć że jest naprawdę nieźle.
Coppa-1.jpg
Spróbuje teraz z innymi rodzajami mięs.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
promocja
Awatar użytkownika

zielonka
950
Posty: 988
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: zielonka »

:angry: szkoda że nie wcześniej
Doody pisze: piątek, 10 maja 2024, 09:35 Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej
Konkretnie jaką mieszanką ? Chętnie coś nowego zrobie bo własnie skończylismy z rodziną resztę karkówki co na zlot kupiłem :angry: i póki co na taką souvi zapiekaną nie mam juz ochoty.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3871
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: Doody »

To była gotowa peklosól z ziołami z Browinu. Jest w necie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1950
Posty: 1958
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: drgranatt »

Doody pisze: piątek, 10 maja 2024, 09:35 Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje :ok:
A ja zbieram się już od pół roku :)(
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 468
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: kamilasta »

Wygląda super smacznie. Aż ślinka ścieka po faflach :D
Ostatnio zmieniony piątek, 10 maja 2024, 17:52 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

boxer1981228
1000
Posty: 1044
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 264 razy
Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: boxer1981228 »

No wyszła rewelacyjnie. Ten sposób jest też rewelacyjny do dojrzewania serów, które też wymagają odpowiednich warunków. Polecam zrobić goudę, ze sklepowego mleka na początek. 6 tygodni dojrzewania ale warto.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2024, 08:08 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2617
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: jakis1234 »

A mam pytanie do specjalistów. Czy dojrzewanie mięsa w tej samej lodówce, co dojrzewanie serów nie będzie wzajemnie wchodziło w drogę?
Robimy sporo serów dojrzewających z mleka "prosto od krowy" i mamy lodówkę, w której te sery dojrzewają i zastanawiam się, czy dojrzewanie mięsa nie zepsuje tej flory bakteryjnej, która już się tam wytworzyła?
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2024, 09:58 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

boxer1981228
1000
Posty: 1044
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 264 razy
Otrzymał podziękowanie: 182 razy
Re: Karkówka długo dojrzewająca

Post autor: boxer1981228 »

Zepsuje, nie dojrzewa się mięsa razem z serami. Nawet jak dojrzewasz zwykły ser z pleśniowym to silniejsze bakterie zdominują wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”