Jakie drożdże winiarskie są najlepsze?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil_ek_skc
150
Posty: 179
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: kamil_ek_skc »

Mam takie pytanie odnośnie drożdży winiarskich , które są najlepsze do fermentowania nastawów owocowych.Mam w planach zrobienie nastawu wg.przepisu Kucyka Owocowe brandy dla początkujących i właśnie nie wiem jakich drożdży użyć.
Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item871081667_drozdze ... runki.html nadawało by się do tego.Proszę o pomoc , bo pierwszą myślą było użycie drożdży babuni , bo mi trochę zostało o pizzy :ok:

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
alembiki

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Jakie drożdże winiarskie są najlepsze?

Post autor: sverige2 »

"Kamil" znacznie korzystniejsza oferta drozdzy i innych potrzebnych w naszym hobby akcesoriow znajdziesz na ALLEGRO http://allegro.pl/item860599706_aktywne ... _40_g.html
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże winiarskie są najlepsze?

Post autor: Zygmunt »

Bayanusy będą odpowiednie. Nie kupuj ich w necie, bo są w wielu sklepach spożywczych i marketach typu Castorama, LM czy OBI- oszczędzisz na przesyłce.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”