Jaki słód polecacie
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Słodownia w Gdańsku "MALTEUROP"
Strona sklepu gdzie można było kupić słody w tym destylacujny Nikka jest już nieaktualna od 1 stycznia tego roku: http://malteurop.shop.pl/onas-inf-17.html
Cena na wszystkie słody była bardzo fajna. Za worek 25 kg płaciłem 63 zł. z odbiorem osobistym. z wysyłką wychodziło drożej bo chyba 89 zł.
Od tego roku jest inny adres i aby zobaczyć ceny trzeba być zalogowanym a rejestracja tylko dla firm: https://www.malteuropmaltingco.pl/pl/kup-slod/polska
Tu są w ofercie wszystkie słody jakie robią: https://www.malteurop.com/en/products
Strona sklepu gdzie można było kupić słody w tym destylacujny Nikka jest już nieaktualna od 1 stycznia tego roku: http://malteurop.shop.pl/onas-inf-17.html
Cena na wszystkie słody była bardzo fajna. Za worek 25 kg płaciłem 63 zł. z odbiorem osobistym. z wysyłką wychodziło drożej bo chyba 89 zł.
Od tego roku jest inny adres i aby zobaczyć ceny trzeba być zalogowanym a rejestracja tylko dla firm: https://www.malteuropmaltingco.pl/pl/kup-slod/polska
Tu są w ofercie wszystkie słody jakie robią: https://www.malteurop.com/en/products
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 18:58 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaki słód polecacie
To podaję link, ponieważ sprawa jest chyba aktualna i będzie możliwość zamówienia:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... &start=255
Zawsze zacieram normalnie, jakoś nie mogę się przekonać do metody "na lenia".
Pracy sporo, ale przynajmniej efekty pewne i możliwe do nadzorowania.
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... &start=255
Zawsze zacieram normalnie, jakoś nie mogę się przekonać do metody "na lenia".
Pracy sporo, ale przynajmniej efekty pewne i możliwe do nadzorowania.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki słód polecacie
Dzięki za link, chyba trochę późno, ale spróbowałem. Chyba też raczej będę zacierał klasycznie, trochę za mały ten kociołek kupiłem, no i mam problem ze spustem, bo zawór (kranik) zbyt mały, żeby śruta przez niego przeszła. Tak to bym grzał bez fałszywego dna, ale przelewanie 40 litrowego kociołka, to trochę upierdliwe bez kranika. Chciałem wymienić na 2", ale znajduję maksymalnie tylko 1".
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
To najgorsze co możesz zrobić. Glukoamylaza w temp. powyżej 65 stopni produkuje cukry niefermentowalne a temperatura 70 stopni ją dezaktywuje. Lepiej wsypywać (zalewać ) słód wodą o temp. 65 stopni. Zawsze możesz kociołek owinąć np. śpiworem.kiwitom23 pisze:
Zatem pytanie, czy zalewając słód w beczce gorącą wodą np 70*C i zostawiając tak, aż do wystygnięcia zatrę słód?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Jaki słód polecacie
Śruta upierdliwa jest... w 2" spuście też lubi utknąć, do tego ja nie używam płaszcza tylko bełkotki, co daje mi znacznie większe szanse. /fakt że zawór klapowy, nie pomaga, bo nie ma pełnego przreświtu/ Pewnie łatwiej by było gdybym nie wyłączył grzania i całość by się intensywnie mieszała. Ale na moje oko śruta potrzebuje włazu/wlewu takiego żeby dało się komfortowo wsadzić rękę do środka. Albo też widziałęm takie zmyślne rozwiązanie gdzie można było podłaczyć wodę, która przrepłukiwała zawór spustowy.kiwitom23 pisze:..no i mam problem ze spustem, bo zawór (kranik) zbyt mały, żeby śruta przez niego przeszła...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaki słód polecacie
Dopisałeś się do poprzedniej, już zrealizowanej listy, ludzie piszą, że dostali
Napisz do 98%, czy będzie nowa akcja, albo załóż nową listę, zaznaczając, że to nowa lista
Zacierałem w garze w stosunku 1:4, potem wybierałem do wiadra i do beczki szło wszystko bez wysładzania.
Napisz do 98%, czy będzie nowa akcja, albo załóż nową listę, zaznaczając, że to nowa lista
Zacierałem w garze w stosunku 1:4, potem wybierałem do wiadra i do beczki szło wszystko bez wysładzania.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Jaki słód polecacie
Myślę że z płukaniem to i 1,5-2" dał by radę... nawet myślę, że gdybym miał uruchomioną bełkotkę żeby buzowało się w kotle też by szło lepiej... a tak śruta opada na dno i jest jak beton.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jaki słód polecacie
Żeby nie mieć problemów ze spustem, to chwilę wcześniej wiertarka ze specjalnym mieszadłem ze składanymi łopatkami. Bo jak się uleży, to naprawdę problem.drgranatt pisze:Dokładnie, ja mam 1,5" i krzyż pański.rastro pisze:Śruta upierdliwa jest... w 2" spuście też lubi utknąć.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jaki słód polecacie
Waldek, u mnie to nic nie daje. Chyba mam zbyt mały kąt nachylenia rury spustowej.wawaldek11 pisze:Żeby nie mieć problemów ze spustem, to chwilę wcześniej wiertarka ze specjalnym mieszadłem ze składanymi łopatkami. Bo jak się uleży, to naprawdę problem.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Jaki słód polecacie
Też mi się wydaje, że mieszanie przed zrzutem to za mało - mieszanie w trakcie zrzutu mogło by być pomocne... być może dodatkowo z możliwością dolewania wody pod koniec, ale zdaje się że idziemy w mocny off-topic.
To też możliwe ja mam zwyczajnie z boku, bo złacze służy również do innych celów - z perspektywy czasu, zdecydował bym się na spust centralnie w dnie.drgranatt pisze:wawaldek11 pisze:Chyba mam zbyt mały kąt nachylenia rury spustowej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 14:52 przez rastro, łącznie zmieniany 3 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Jaki słód polecacie
Destylowalbym na potstillu, mocno grzejąc, żeby odbierać destylat ok. 50 procent, aż poleci mętne.
Przepuścił bym przez węgiel drzewny z klonu cukrowego i zostawił do starzenia w duzej beczce sredniopalonej po czerwonym winie na 12 lat.
Może być taki przepis?
Dajcie tu jakąś muzyczkę."
Zatarlbym 100% monachijskiego jasnego od dowolnego producenta przez ok. godzinę w 64-62 stopniach, do uzyskania negatywnej próby jodowej. Fermentowalbym zapewne gęstwą po piwie razem z mlótem (może Windsory) w 20 stopniach, nie więcej, które odfiltrowalbym przed destylacja workiem filtracyjnym, bo mam. A nie mam kotła z płaszczem.rozrywek pisze: Poleć konkretny produkt, ale już bez tej nauki, i wykładów, on piwa robi to sobie ze śrutą da radę.
Destylowalbym na potstillu, mocno grzejąc, żeby odbierać destylat ok. 50 procent, aż poleci mętne.
Przepuścił bym przez węgiel drzewny z klonu cukrowego i zostawił do starzenia w duzej beczce sredniopalonej po czerwonym winie na 12 lat.
Może być taki przepis?
"Sprawność fizyczna? Dziesięęęć...Mirek swirek...stoi?
Dajcie tu jakąś muzyczkę."
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 18:34 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jaki słód polecacie
Przez ponad dziesięcioletni okres przebywania na forum, przerobiłem "trochę" różnych słodów, zacierałem i na lenia i infuzyjnie i temperaturowo (step mash) i do tego "przeleciałem" chyba wszystkie drożdże do zbóż, dostępne na rynku zaczynając od Red Ethanol poprzez Fermiole i Safspirit a na Koji kończąc. Z każdej destylacji próbowałem White Doga, więc trochę smaków poznałem i dlatego napisałem, co napisałem. Może trochę za ostro, ale... to w emocjach.
P.S.
Nigdy nie warzyłem piw, więc oczywiście cały czas piszę o smakach destylatów
Najlepszy white dog jaki piłem, był ze słodu Nikka
Widzę, że pijesz do mnie więc ci odpowiem.mirek-swirek pisze: ja np. czytając niektóre wypowiedzi odnoszę wrażenie, że o fermentacji i zacieraniu to co niektórzy mają pojęcie bardzo słabe, ograniczone tylko do 2 szczepów drożdży i zacierania na lenia.
Przez ponad dziesięcioletni okres przebywania na forum, przerobiłem "trochę" różnych słodów, zacierałem i na lenia i infuzyjnie i temperaturowo (step mash) i do tego "przeleciałem" chyba wszystkie drożdże do zbóż, dostępne na rynku zaczynając od Red Ethanol poprzez Fermiole i Safspirit a na Koji kończąc. Z każdej destylacji próbowałem White Doga, więc trochę smaków poznałem i dlatego napisałem, co napisałem. Może trochę za ostro, ale... to w emocjach.
P.S.
Nigdy nie warzyłem piw, więc oczywiście cały czas piszę o smakach destylatów
Najlepszy white dog jaki piłem, był ze słodu Nikka
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: RE: Re: Jaki słód polecacie
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Tak, ale te akcje zakupowe były powtarzane. Mój słód już dojrzewa w beczce. Może będzie kolejna.seneka pisze:Ten słód wędzony z akcji kupiłem. Ale mam już go w domu od dwóch tygodni więc wątpię żeby się udało bo wcześniej były zapisy.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 111
- Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaki słód polecacie
Zarzucać innym, że nie mają pojęcia o fermentacji i zacieraniu ale proponować do whisky drożdże o niskim odfermentowaniu, filtrowanie przez węgiel przed dwunastoletnim leżakowaniem …
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaki słód polecacie
Okazało się, że 98% jakoś się nie dogadali z Czechami. Zrobiłem z tego pierwszą porcję whisky.
Potem była druga akcja i ten słód przyszedł faktycznie mocno wędzony (koniec czerwca 2021), z tego zrobiłem drugą porcję.
Teraz sobie leżakują, każda osobno, porównam i może spróbuję pomieszać, zobaczymy.
Potem była jeszcze trzecia akcja sprzedażowa i widzę, że Ty byłeś właśnie na tej liście. Z tej trzeciej akcji już nie kupowałem, ale piszą, że to ma być to samo co w drugiej. Mój był faktycznie mocno uwędzony, zapach intensywny, ale przyjemny.
W sumie, to kupiłem i w pierwszej akcji (maj 2021)- tam ten słód był słabo wędzony, ludzie narzekali, że to nie to co miało być.seneka pisze:Ten z ostatniej akcj? I jak aromat. Bo mój jak w pudle przyszedł tak jeszcze go nie otwierałem.
Okazało się, że 98% jakoś się nie dogadali z Czechami. Zrobiłem z tego pierwszą porcję whisky.
Potem była druga akcja i ten słód przyszedł faktycznie mocno wędzony (koniec czerwca 2021), z tego zrobiłem drugą porcję.
Teraz sobie leżakują, każda osobno, porównam i może spróbuję pomieszać, zobaczymy.
Potem była jeszcze trzecia akcja sprzedażowa i widzę, że Ty byłeś właśnie na tej liście. Z tej trzeciej akcji już nie kupowałem, ale piszą, że to ma być to samo co w drugiej. Mój był faktycznie mocno uwędzony, zapach intensywny, ale przyjemny.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Kupuje ten słód od 98% już ok kilku lat (kiedyś jeszcze w sklepie Bimber Hobby). Jest naprawdę niezły. Ta wpadka w maju 2021 rzeczywiście trochę mnie zmartwiła, ale tak jak napisał poprzednik, następna była już ok. Słód jest na tyle wędzony, że nawet mieszany przed wlaniem do beczki destylat (np. z Pale Ale) daje fajne nuty dymne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jaki słód polecacie
Rozpoczęła się nowa akcja na słód: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 02#p185102
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jaki słód polecacie
Co zamierzasz wyprodukować z tego słodu, whisky?
https://alkohole-domowe.com/forum/jakie ... 19745.html
Czy wódkę?
https://alkohole-domowe.com/forum/topic21389.html
Jeżeli chcesz wypędzić coś przypominającego Finlandię, to rodzaj słodu, wedle mojej, całkowicie subiektywnej opinii, nie odegra większej roli.
https://alkohole-domowe.com/forum/jakie ... 19745.html
Czy wódkę?
https://alkohole-domowe.com/forum/topic21389.html
Jeżeli chcesz wypędzić coś przypominającego Finlandię, to rodzaj słodu, wedle mojej, całkowicie subiektywnej opinii, nie odegra większej roli.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Fiflak , masz rację. Jeżeli rektyfikujemy nawet na kolumnie półkowej, która zachowuje charakter zboża, słód jęczmienny Pilznenski czy wędzony torfem, otrzymamy wódkę jeczmienną o bardzo podobnym smaku. Wędzenie zanika. Ale wystarczy odkręcić mocmij zawór, podnieść temp. Na głowicy, a tym samym obniżyć moc odbieranego destylatu aby posmaki torfowe prześlizgnęły się do finalnego produktu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Daniels to mieszanina bodajże 80% kukurydzy , 12% słodu jeczmiennego, i 8% żyta (czy jakoś tak). W każdym razie Tennessee whiskey bazuje jak każda Amerykańska whiskey na kukurydzy. Daniels jeszcze jest przepuszczany przez węgiel drzewny z klonu cukrowego. Generalnie to trudna whiskey.
Kiedyś najlepszym miejscem do kupienia słodu podstawowego był Malteurop. Teraz wprowadził opłatę za dostawę ale trzeba sprawdzić cenę. Słody torfowe to albo akcja na białym forum albo browary biz i bardzo fajnie wędzony słód.
Kiedyś najlepszym miejscem do kupienia słodu podstawowego był Malteurop. Teraz wprowadził opłatę za dostawę ale trzeba sprawdzić cenę. Słody torfowe to albo akcja na białym forum albo browary biz i bardzo fajnie wędzony słód.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 gru 2023, 20:54 przez Doody, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Przez węgiel nie będę przepuszał. Zastanawiam się czy dodadnie tych 8% słodu podbiję smak i czy może być Pilzneński?
Robiłem w tamtym roku kukurydzę + żyto puszczone na PS. Po roku w damie (bez dębu) ma bardzo fajny smak (test robiłem z colą)podchodząc pod burbona, byłem w szoku że bez dębu ma tyle aromatu.
Robiłem w tamtym roku kukurydzę + żyto puszczone na PS. Po roku w damie (bez dębu) ma bardzo fajny smak (test robiłem z colą)podchodząc pod burbona, byłem w szoku że bez dębu ma tyle aromatu.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie
Te 8% słodu w whiskey to po to żeby rozłożyć skrobię w kukurydzy.
Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy)
Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku JD
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy)
Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku JD
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Wiem że dokładnie tak mi sie nie uda.
Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Co do węgla klonowego to tu akurat finezji wielkiej nie ma, robią ognisko, jak się rozżarzy to gaszą wodą, a klony u nas też rosną.
Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Co do węgla klonowego to tu akurat finezji wielkiej nie ma, robią ognisko, jak się rozżarzy to gaszą wodą, a klony u nas też rosną.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 12:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Jaki słód polecacie
Tyle, że nie cukrowe
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Jestem w ogóle fanem szkockich whisky a szczególnie w wersji single malt, czyli sprządzone wyłącznie ze słodu jeczmiennego. Kukurudzianka jest dla mnie nudnym słodkim destylatem, który pozbawiony jest wyrazu. Dlatego też nie gustuję w burbonach tworzonych wyłącznie z kukurydzy. Jeżeli w ogóle używać kuku (która ma na dodatek mniejszą wydajność) to moim zdaniem pół na pół ze słodem.
Ten dodatek słodu wniesie wszystko co w tym alkoholu jest dobrealkohole-domowe pisze: ↑niedziela, 10 gru 2023, 09:23 Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Jestem w ogóle fanem szkockich whisky a szczególnie w wersji single malt, czyli sprządzone wyłącznie ze słodu jeczmiennego. Kukurudzianka jest dla mnie nudnym słodkim destylatem, który pozbawiony jest wyrazu. Dlatego też nie gustuję w burbonach tworzonych wyłącznie z kukurydzy. Jeżeli w ogóle używać kuku (która ma na dodatek mniejszą wydajność) to moim zdaniem pół na pół ze słodem.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie
Kukurydza ma chyba najlepszą wydajność, a przynajmniej teoretycznie.
A z samego słodu nie robiłem więc się nie wypowiem, ceny też poszybowały w górę i ponoć brakuje słódu na rynku.
Apropo dodatków innych zbóż dzisiaj czytałem że Amerykanie robią White dog whited mash , kukurydza z pszenicą niestety proporcji nie znalazłem, chyba 51% kukurydzy. Nie starcza tego i ponoć jest łagodna w smaku. Próbował ktoś takiej mieszanki.
A z samego słodu nie robiłem więc się nie wypowiem, ceny też poszybowały w górę i ponoć brakuje słódu na rynku.
Apropo dodatków innych zbóż dzisiaj czytałem że Amerykanie robią White dog whited mash , kukurydza z pszenicą niestety proporcji nie znalazłem, chyba 51% kukurydzy. Nie starcza tego i ponoć jest łagodna w smaku. Próbował ktoś takiej mieszanki.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Właśnie kukurydza ma wydajność teoretyczną że słodu uzyskuję Blg na poziomie 21-22 (25kg słodu, 90l wody). Ze śruty kuku uzyskuję zacierając enzymami 16-17Blg.
Jeżeli chodzi o kombinację zbóż to próbowałem już chyba wszystkiego
Kukurydza ze słodem jeczmiennym, że słodem żytnim, że słodem pszenicznym, z taką samą kombinacją zbóż nieslodowanych. Wszystko mniej więcej pół na pół. Najciekawiej jednak wg mnie wypadają mieszanki słodu jeczmiennego z jeczmieniem niesłodowanym, z żytem nieslodowanym i pszenicą. Świetnie wypada sam słód żytni albo mieszany z żytem nieslodowanym, ale to nie do beczki tylko na wódkę żytnią. Kto był na zlocie miał szansę spróbować
Jeżeli chodzi o kombinację zbóż to próbowałem już chyba wszystkiego
Kukurydza ze słodem jeczmiennym, że słodem żytnim, że słodem pszenicznym, z taką samą kombinacją zbóż nieslodowanych. Wszystko mniej więcej pół na pół. Najciekawiej jednak wg mnie wypadają mieszanki słodu jeczmiennego z jeczmieniem niesłodowanym, z żytem nieslodowanym i pszenicą. Świetnie wypada sam słód żytni albo mieszany z żytem nieslodowanym, ale to nie do beczki tylko na wódkę żytnią. Kto był na zlocie miał szansę spróbować
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Jaki słód polecacie
Możliwe, że uzyskujesz taki blg.kukurydzy przez stosowanie śruty. Mąka da większe blg. Dodatkowo uważam, że słód jęczmienny daje większe blg ponieważ młóto wciąga sporą ilość wody co przekłada się na większe stężenie cukru w trakcie zacierania. Przy tej samej ilości wody oba składniki różnią się gęstością. Kukurydza jest bardzo rzadka. Natomiast jeśli chodzi o zawartość skrobii to kukurydza wygrywa z jęczmieniem. A z ozimym jeszcze bardziej gdyż ma większą zawartość białka.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jaki słód polecacie
Mąki staram się nie zacierać z powodu tego, że nie dysponuję płaszczem i wszystko filtruję. Śruta jednak rozczarowuje wydajnością a że przy okazji nie gustuję w słodkości destylatu kukurydzianego zrezygnowałem z tego zboża. Dużo bardziej kręcą mnie słody oraz nieslodowane żyto jeczmień i przenica. Próbowałem owsa, ale to nie jest zboże do zabawy z zacieramiem. Destylat jest marny. Jednak najbardziej kręcą mnie słody wędzne torfem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 21:39 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek