Jak sprawdzić ballingomierz.
Kupiłem w euro-winie ballingomierz, którym do tej pory sprawdzałem zawartość cukru w nastawie. Menzurka się potłukła więc zakupiłem nowy żeby mieć to szkło. Teraz nastawiłem 20 kg cukru paczka T3 na 80 l wody odmierzonej butelkami po wodzie mineralnej 5l i pojawił się problem. Jeden wskazuje ok 19,5 blg a ten nowy prawie 22 blg.
Jak sprawdzić te sprzęty, który wskazuje dobry pomiar? Pomiar zrobiony przy temp ok 20stC tylko woda i cukier.
Jak sprawdzić te sprzęty, który wskazuje dobry pomiar? Pomiar zrobiony przy temp ok 20stC tylko woda i cukier.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak sprawdzić ballingomierz.
Odmierz 100g cukru, rozpuść w 0,5l wody. Dolej wody tyle, by uzyskać litr roztworu. Zmierz cukromierzem - powinien wskazywać 10 Blg. 200g cukru w litrze roztworu oznacza 20 Blg.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Jak sprawdzić ballingomierz.
W tym przypadku jest to bez znaczenia, bo oba pokazywały różną wartość w tym samym płynie... Ale prawdą jest, że w roztworze woda- cukier mogą lekko przekłamać. Ważne, żeby oba o tyle samo.Wald pisze:Większość tych urządzeń uwzględnia obecność niecukrów w moszczu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Jak sprawdzić ballingomierz.
Poprzedni który ostatnio mi się stłukł kalibrowałem na wodzie i oczywiście nieco przekłamywał. Poradziłem sobie z tym delikatnie pukając miernikiem w stół. Karteczka w środku zaczęła się przesuwać pod wpływem uderzeń i tak ustawiłem ją na odpowiedniej pozycji. I już myślałem ,że mam sposób na cholerny Browin. Niestety po stłuczce kupiłem następny, też Browinu. Patrzę na wodzie- przekłamuje o 1 blg. No to pukam i pukam i pukam i dupa. Karteczka ani ruszy w górę czy w dół. Mam zamiar dzwonić tam i się awanturować. Podczas telefonicznej awantury mam zamiar poinformować Browin, że opiszę to na wszystkich forach oraz poprosić o wymianę na dobry. Może skutkiem awantury i gróżb opisu fuszerki będzie poprawa jakości tych cholernych Browinowskich bailingomierzy...? A jeszcze im powiem o tych dziadowskich przezroczystych deklach do wiader fermentacyjnych 25l. Deklejuż w sklepie potrafią być pęknięte na rancie...w przeciwieństwie do mlecznych które są mocniejsze i grubsze. Pozdrawiam.
-
- Posty: 228
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Jak sprawdzić ballingomierz.
Pamiętaj że są gramy, ale też i są litry.
Mierniki są na tyle niezbyt precyzyjne że potrafią przekłamywać wraz ze wzrostem stężenia, obydwa pokażą 0, ale przy blg np: 25 już mogą być spore różnice w wyniku.
A tak baj de łęj, wygooglowało mi się opis jednego z nich wraz z instrukcją odczytu, polecam lekturę poniżej:
Sposób użycia:
WINO
W celu dokonania pomiaru próbówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w próbówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek menzurki.
Dla ułatwienia,n a skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru (ilość cukru którą należy dodać) w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie)
obszar żółty (15- 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne)
PIWO
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
ZACIER
Dla zacierów cukrowych stężenie początkowe cukru powinno wynosić 30-35 Blg°. Czyli dodaj tyle cukru, żeby wskaźnik pokazał wyżej wymienioną wartość. W ten sposób będziesz pewny/a, że twój zacier będzie mocny, przefermentuje całość cukru a co za tym idzie w procesie destylacji uzyskasz większą ilość destylatu.
Brawo dla autora instrukcyi tejże. Jak zenek w filharmonii. poniżej link do źródła:
https://czerwonygrzybek.pl/Cukromierz-0 ... 4c133.html
Matematyka, roztwór pomiarowy i weryfikacja miernika.ewan pisze:Jak sprawdzić te sprzęty, który wskazuje dobry pomiar? Pomiar zrobiony przy temp ok 20stC tylko woda i cukier.
Pamiętaj że są gramy, ale też i są litry.
Mierniki są na tyle niezbyt precyzyjne że potrafią przekłamywać wraz ze wzrostem stężenia, obydwa pokażą 0, ale przy blg np: 25 już mogą być spore różnice w wyniku.
A tak baj de łęj, wygooglowało mi się opis jednego z nich wraz z instrukcją odczytu, polecam lekturę poniżej:
Sposób użycia:
WINO
W celu dokonania pomiaru próbówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w próbówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek menzurki.
Dla ułatwienia,n a skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru (ilość cukru którą należy dodać) w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie)
obszar żółty (15- 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne)
PIWO
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
ZACIER
Dla zacierów cukrowych stężenie początkowe cukru powinno wynosić 30-35 Blg°. Czyli dodaj tyle cukru, żeby wskaźnik pokazał wyżej wymienioną wartość. W ten sposób będziesz pewny/a, że twój zacier będzie mocny, przefermentuje całość cukru a co za tym idzie w procesie destylacji uzyskasz większą ilość destylatu.
Brawo dla autora instrukcyi tejże. Jak zenek w filharmonii. poniżej link do źródła:
https://czerwonygrzybek.pl/Cukromierz-0 ... 4c133.html
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Jak sprawdzić ballingomierz.
Biowin jest wszechobecny i pewnie wiele jeszcze osób się na nim przejedzie więc stąd plan rychłej awantury. Może to coś da? Wkurza mnie jak ktoś sprzedaje ,,ołówki bez grafitu,,poza tym jak wyprodukowali gówno to niech wymienią na dobre. Ciekawe co powiedzą..? No i para kupić Gomara...