Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: klodek4 » wtorek, 27 gru 2011, 23:18

Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki, może to niegłupi pomysł porobić próbki i przetestować.
Pamiętam że robiłem wiele prób z drzewem do wędzenia /zresztą nadal to robię/ i teraz np z żoną preferujemy drewno dębowe do rybek i drobiu!!!
:punk: :piwo: :ok:

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: we125 » piątek, 30 gru 2011, 19:48

Zalałem płatki psotą 50 %. Zrobiłem 0.5 l próbki z drzewa klonu wiśni i akacji. Jestem ciekawy efektów. Oczywiście, opisze smak każdej z próbek, po ok 3 tygodniach.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 sty 2012, 11:23 przez radius, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Kosmetyka.


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: we125 » środa, 4 sty 2012, 19:37

Płatki są bardzo aromatyczne dałem ich za dużo i musiałem już je odcedzić. Najbardziej mi i rodzinie smakuje psota zaprawiona płatkami wiśni. Jednak klon i akacja mają charakterystyczny smak i trudno go opisać warto spróbować. Ogólnie jest to udany eksperyment. Następnym razem połączę wszystkie płatki.


bystym
50
Posty: 79
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: bystym » czwartek, 5 kwie 2012, 08:22

Witam.

Po roku testów starzenia czystego alkoholu w różnych drewnach wybrałem na przyszłość tylko jedno. Testowałem dąb, śliwę, brzozę, czeremchę, winorośl, czarną i czerwoną porzeczkę. Najbardziej udany eksperyment związany jest ze śliwą. Wyszedł klarowny, bursztynowy alkohol o ciekawej słodkości. Nie najgorszy był też dąb i brzoza, ale nic powalającego. Natomiast pozostałe drewienka niewiele wpływały na alkohol.

Testuję jednak dalej. Niedawno wstawiłem inny gatunek śliwy i ... brzozę. Zobaczymy.

Mam też jednak pytanie. Czy któryś z kolegów nie próbował może drewna lipy? Pewnie i sam je wypróbuje, ale tak niedawno zastanowiłem się nad nim. No bo ma ono taki ciekawy, dość intensywny, kadzidłowy zapach. A jak to się będzie miało z alkoholem? Niektóre rośliny mają w sobie jakieś niezbyt pożądane dla człowieka substancje. Czy lipa jest pod tym względem bezpieczna?

PS
Dopiero teraz, po przeczytaniu postów z tego tematu, zauważyłem pytanie „eskaera”. Szczapki śliwkowe rąbałem z całości. Choć właśnie teraz przygotowuję sobie do testu drewienka wyłącznie z tych, ciekawie wyglądających, ciemnych środków. Zobaczymy.

Pozdrawiam
Bogdan


peter
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 6 lis 2011, 21:02
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: peter » czwartek, 5 kwie 2012, 11:09

A czy te szczapki ze śliwki opiekałeś???
Pozdrawiam


bystym
50
Posty: 79
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: bystym » piątek, 6 kwie 2012, 22:13

Drewno ze śliwy było naturalne.


Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Durik » niedziela, 11 lis 2012, 11:35

W końcu jak to jest, jak najlepiej przygotować sobie drewno?? Czy tylko dobrze wysuszyć i sezonować, czy może jeszcze upiec w piekarniku?? zastanawia mnie jeszcze jakie proporcje tzn ile drewienka na jaką ilość dobroci dawać, co by nie przesadzić.
Podzielcie się proszę doświadczeniami, bo widzę czytając że chyba szkoda kupować jak się ma dostęp do wielu gatunków drewna, no i inna sprawa że jak się samemu wszystko zrobić to potem jaka duma z tego jest!!!!

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3940
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: lesgo58 » niedziela, 11 lis 2012, 12:00

@durik
Z dębem to jak z destylatem - nie jest to taka łatwa i prosta sprawa.
Inaczej nie byłoby tylu gatunków różnych trunków wywodzących się z tego samego sposobu destylacji.
Czipsy, szczapki i inne kawałki drewna to tylko podróbka mająca zrekompensować brak prawdziwej beczki.
Tutaj nikt Ci nie powie dokładnie recepty, bo każdy ma inną wypróbowaną do swojego gustu.
Ogólne zasady są w instrukcji kupnych, a jak się robi samemu to bardzo dobrze i dużo jest opisane w stosownych wątkach.
A reszta to cierpliwość i cierpliwość i cierpliwość...
Mnie się przytrafiło w zeszłym roku zrobić jeden trunek z czipsami. Po miesiącu był niepijalny. Dębina.
Poszedł w odstawkę do następnej destylacji.
Jakie było moje zdziwienie, gdy po roku wpadła mi ta butelczyna przez przypadek ręce po roku zapomnienia. Nie omieszkałem posmakować.
I co?
I rewelacja. Trunek nabrał ogłady - wszelka ostrość zginęła.
Tak, że tutaj masz przykład na cierpliwość.
To jest ten duży minus naszego hobby.


michal278
1250
Posty: 1254
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: michal278 » piątek, 8 lut 2013, 12:44

Wszelkie aromatyzowanie oraz robienie nalewek to cierpliwość!!!! 1 rok czasu to minimum. Ja posiadam w piwniczce nalewki 9-10 letnie. Życzę wszystkim cierpliwości.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Partyzant » sobota, 9 lut 2013, 08:30

klodek4 pisze:Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki



Z drzewem figi bym uważał, kiedy robię przycinki tych drzew to wszystko wrzucam do ognia, takie ogrodowe porządki. Kiedy pierwszy raz paliłem, to miejscowa starszyzna radziła mi abym odszedł od ognia i nie stał w dymie, nie potrafili mi wytłumaczyć dlaczego.
Podobno liście i drzewo, mają jakieś chemiczne składniki nie przyjazne dla nas. Opowiadali że wdychanie dymu jest trujące i można stracić równowagę. Tylko tyle mogę powiedzieć.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

Bimbel
50
Posty: 84
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: Bimbel » sobota, 9 lut 2013, 21:41

radius pisze:Właśnie spróbowałem zawartości butelki, w której moczyły się szczapy drewna sandałowego.


Gdzie takie drewno sandałowe można kupić? Lub sadzonki takiego drzewa i czy się w naszym klimacie przyjmie? Googlowanie nic mi nie dało:(

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5119
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » niedziela, 10 lut 2013, 07:00

Kawałki takiego drewna otrzymałem w prezencie od znajomej, która wróciła z wojaży zagranicznych :) Niestety moja połowica przez przypadek( :?: ) posprzątała suszące się po wyjęciu z destylatu szczapy i już ich nie posiadam :(
SPIRITUS FLAT UBI VULT


M@teusz607
30
Posty: 31
Rejestracja: niedziela, 12 gru 2010, 14:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: M@teusz607 » poniedziałek, 11 lut 2013, 13:10

Tak trochę podczepie się do tematu. Kupiłem płatki dębowe, napisane na nich żeby do wódki dać na 2-4 dni. Stanie się coś złego jak będą dłużej? ile max mogą tam być? Kiedyś inne leżały w butelce pół roku i czegoś takiego dobrego jeszcze nie piłem jak wtedy :mrgreen:

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: jajek12 » poniedziałek, 11 lut 2013, 16:27

Witam. Ja trzymałem najdłużej 2 lata (1/2 l). Było rewelacyjne! Ale były 4 szt. płatków (1cm x1cm). Teraz nastawiłem 4 l. Polecam również śliwkę suszoną :) . Też trzymałem 2 lata w butelce półlitrowej. Takie tam eksperymenty :D
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


heniu1980
100
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Ropczyce
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: heniu1980 » czwartek, 22 sie 2013, 14:08

Ja ostatnio kupiłek płatki akacjowe i z kasztana. Dodałem po parę szczapek do flaszeczek 0,5l. Po 2 tygodniach dokonałem malej próby i optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???, akacja rewelacyjny bursztynowo rubinowy kolorek, smakowo kasztan delikany miły posmak, akacja smak ciekawy trudny do opisania taki "rześki" smaczny.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5119
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: radius » czwartek, 22 sie 2013, 20:55

heniu1980 pisze:...optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???

Za zmętnienie odpowiedzialne są garbniki. Pozostaw destylat w spokoju na jakiś czas, powinien samoistnie się sklarować. Jeżeli nie, to pozostaje ci cierpliwe filtrowanie przez co raz gęstsze filtry np. do kawy ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


heniu1980
100
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Ropczyce
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: heniu1980 » niedziela, 13 paź 2013, 20:20

Tydzień temu przepuściłem cukrówkę. Powstało mi 9l 45% psotki. Po wymoczeniu w węglu aktywnym, zrobiłem parę eksperymentów 2,5l jarzębiaku (ma super smak nawet się nie spodziewałem takiego efektu) 2,5l pseudo whisky (syrop klonowy i płatki z dębu średnio opiekane), 1l syrop klonowy z płatkami akacji (po tygodniu miodzio i chyba mój najlepszy organoleptycznie eksperyment), 2l gruszkówki (zalałem pokrojone gruszki z przyprawami i zapomniałem na pół roku gdzie leży) no i 1l miodówki z papryczką chili (na razie rozpuściłem miód w psocie i jutro dodam chili jak je kupię, z samym miodem też dobrze smakuje, złagodniał smak). Te stare eksperymenty też wyszły dobrze. Ten destylat z kasztanem już się wyklarował i w smaku jest łagodny i szlachetny. Ten z akacją ma piękny kolor ale jest trochę ostrawy w smaku. Zauważyłem że dodatek syropu klonowego złagodza smak i nadaje mu takiej głębi. Mówię wam ta akacja z tym syropem smakuje wspaniale, ciekawe co będzie po paru miesiącach?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: gr000by » sobota, 19 paź 2013, 15:52

Widzę, że nie ma w opisach trunków na szczapach z orzecha włoskiego i z czereśni. A takie akurat przygotowuję przy okazji porządków na działce i gromadzeniu opału do kominka. Mam narąbane szczapki z orzecha włoskiego (już suszą się przy kominku), a za tydzień będę tworzył szczapy czereśniowe. Część z nich na pewno upiekę, a część pozostawię w stanie surowym. A co wyjdzie po moczeniu w 45-50% destylacie (wieloowocowym lub czystej wódce), to opiszę w trakcie eksperymentu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: gr000by » sobota, 23 lis 2013, 10:32

Próbowałem już 60% bimbru, w którym przez 3 tygodnie moczyły się szczapki orzecha włoskiego. Ma słodkawy, palący smak z lekką goryczką, pachnie drewnem orzechowym, kolor słomkowo-żółty. Myślę, że spisałby się jako dodatek do orzechówki na zielonych orzechach, ale nie jako czysta wódka. Może do wina też by się nadał, ale nie mam surowca do testu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


karkan
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 13 lis 2013, 23:09
Załączniki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Postautor: karkan » niedziela, 24 lis 2013, 08:40

A co powiecie na zrębki np. gruszy albo wiśni?


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości