Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Zbynek80
750
Posty: 769
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Zbynek80 » środa, 17 cze 2015, 16:45

kraniczanka kraniczance nie równa


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: wiking » środa, 17 cze 2015, 19:29

HomoChemicus pisze:Ja też uważam, że "Kranowiczanka" jest bardzo dobrą wodą do tych celów.
Nie próbowałeś mojej, gdybym dolał takiej prosto z kranu, to robi się mleko a smak i zapach, to jak by , to był jakiś berbel :womit: jedynie po filtrowaniu w dzbanku Britta nadaje się do picia i jest ok.

Awatar użytkownika

monument22
50
Posty: 85
Rejestracja: sobota, 26 kwie 2014, 10:54
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: monument22 » czwartek, 18 cze 2015, 07:57

Po pierwszych próbach dochodze do wniosku że wina leży po stronie nastawu. Nastaw pracujący wolniej w ciut niższej temperaturze zawiera mniej alkoholi aromatycznych odpowiadających za nieprzyjemny smak. Teraz zrobiłem nastaw 6kg cukru drożdże t3spiritferm , fermentacja w temperaturze około 25st . Smak po pierwszym pędzeniu `miodzio` bez specjalnego klatowania nastawy.


damian_w202
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 22:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
Lokalizacja: Pomorskie :-)
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: damian_w202 » piątek, 25 gru 2015, 11:33

Niestety też musiałem tu zajrzeć. T3 jako drożdże chyba czasem wydają gorycz w produkcie. Temp fermentacji miałem stałą 25 stC. Nie potrafię powiedzieć skąd gorzki posmak. Jak gorzka żołądkowa.


Drupi
600
Posty: 617
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Drupi » piątek, 25 gru 2015, 12:08

A próbowałeś drożdży Moskwa Style, przy nich będziesz miał lekko słodkawy, łagodny posmak. Mnie bardzo smakuje rozrobiony spirytus na czystą z cukrówki . Pod warunkiem że blg początkowe nastawu nie przekroczy 22-25.
I like noble drinks.


Zbynek80
750
Posty: 769
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Zbynek80 » piątek, 25 gru 2015, 23:25

@damian a na czym destylowałeś ? raz czy dwa? i na jakim ewentualnym % przy drugim razie ? Gorzki, piekący posmak może dać powtórna destylacja przy za dużym % wsadu.
@Drupi widzę nowy sprzęt nabyłeś, ładnie opisałeś to pochwal się i pokaż go :)


Drupi
600
Posty: 617
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Drupi » czwartek, 12 maja 2016, 08:13

Witam. No niestety mi teraz też wyszedł nawet na Moskwiczach i OLM piekący posmak nawet po drugim gotowaniu. :( Po wypiciu 1 kieliszka w ustach jest długo utrzymujący się piekący posmak, pomimo że pilnowałem temperatury i nie dopusciłem do skoku więcej niż 0,40*C. W zapachu jest miłe, delikatne. Przedgony odebrałem 100ml. pod koniec stabilizacji reszte w czasie procesu. Nastaw był zrobiony dobrze: 16kg. cukru, na 70L. wody +2 paczki drożdży wyklarowane 2 paczkami Klarowinu Turbo (dało rade). Fermentacja była spokojna 18-23 st. Zawsze tak robiłem i było dobrze. :cry2: Przypuszczam że przyczyną tego jest dolewanie pogonów do surówki.
Nie warto tego skoncentrowanego świństwa uzyskanego z surówki, dolewać do następnej nawet 1 raz. Raptem jest tego 0,5L. i więcej zasyfia wsad niż jest z tego odzysku spirytusu.Nawet wyższa kolumna oczyszcza, ale nie radzi sobie z tym do końca. Czeka mnie jeszcze trzecie gotowanie i zastanawiam się jak to zrobić. Nie bardzo wierze że węgiel pomoże czy chemia a i nie mam w tym doświadczenia . Przegotuje to w wysokim stężeniu wsadu będzie niższa temperatura wżenia, może wtedy pogony się zatrzymają. :cry2: A to dlatego że destylacja w 16% i druga w 20 % może też do tego się przyczyniła.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4595
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: lesgo58 » czwartek, 12 maja 2016, 09:09

Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele.
Zrób tak. Po stabilizacji i odbiorze przedgonów odbieraj urobek do osobnych butelek. Np. 0,5 l. Później porównasz. Jeśli piekący posmak pojawi się w pierwszych butelkach to wina złej stabilizacji i odbioru przedgonów.
Pogonów raczej bym nie podejrzewał o popsucie urobku. No chyba, że gdzieś w tle jednocześnie obok piekącego wrażenia wyczuwasz tez swego rodzaju goryczkę.
Taki sposób odbioru musisz przeprowadzić na każdym etapie - od odpędu to późniejszych rektyfikacji. W ten bardzo prosty sposób zweryfikujesz czy gdzieś nie popełniasz błędów.
Musisz wziąć też pod uwagę, że urobek na całej swojej "długości" nie jest jednakowy. A wprawiony degustator potrafi odróżnić poszczególne etapy odbioru gonu. Jednak to, że gon nie jest jednolity nie znaczy, że coś jest nie tak. I tak w końcu mieszamy go w całości "uśredniając" jego jakość. Znam jednak takich co dzielą "serce" na części używając je osobno to różnych celów.


scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 08:34
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: scrabie » czwartek, 12 maja 2016, 10:33

Według mnie pogony nie mają wpływu, raczej przedgony. Osobiście uważam też, że środki drugi klarowania zmieniają smak destylatu. Destyluj jeszcze raz, ale przed tym wygotuj wypełnienie w kwasku i umyj kolumnę, żeby mieć pewność, Ser nic tam nie zostanie, co popsuje smak. Nie dołożyłeś jakiegoś nowego wezyka?


Drupi
600
Posty: 617
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Drupi » czwartek, 12 maja 2016, 11:41

Nie zmieniłem wężyka. Lesgo- a twoim zdaniem do jakiego procentu rozrobić do trzeciego gotowania??? Odetne więcej przedgonów i ponumeruje butelki . Prawdopodobnie odebranie tylko- 100ml. a reszte w trakcie procesu- musze zmienić na odebranie 30ml. pomnożone przez każdy litr spirytusu,.... na podpałke, a dopiero pozostałe na dolewke do następnej surówki i dopiero otworze zawór OLM.
I like noble drinks.


Zbynek80
750
Posty: 769
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 12 maja 2016, 12:10

Według mnie pogony mają i mogły mieć wpływ na jakość urobku. Dlatego ja raczej ich nie daję do drugiego gotowania a czasami tylko troszkę do cukrówki.
Nastaw na pewno nie było problemem, niskie blg mała temp więc delikatnie odfermentowało.
Gotujesz też w niskich stężeniach więc powinno być ok. Ja bym to właśnie przepuścił jeszcze raz ale rozcieńczył właśnie do niskiego % bo czym wyższy procent to tym będzie bardziej piekący urobek. Ja zawsze drugie pędzenie robiłem 30-35% i taki lekko ostrawy smaczek miało, któryś raz przegotowałem 40% to dopiero było gorzkie i ostre w smaku musiałem rozcieńczyć do 20% puścić jeszcze raz i wyszło dobrze. Więc nie kombinuj z wysokim %. Kolumnę możesz przelać gorącą wodą i wystarczy, porządne zalanie też zrobi swoje. Ja bym się już tam nie bawił w poszczególne butelki, ale oczywiście możesz to zrobić.
Swoją drogą to czemu robisz nastawy na moskwiczach jak robisz małe blg ? Do 70l to można by wsypać 23Kg cukru ale też trzeba by wsypać więcej drożdży lub dać pożywki, masz wtedy większy większy % nastawu i więcej urobku z jednego gotowania. Aby robić nisko % nastawy możesz użyć "zwykłych" drożdży.
Tak w ogóle to mamy taką prawie taką samą kolumnę od tej samej osoby dostaliśmy też pewnie ten sam poradnik, czytaliśmy mniej więcej to samo na forum itd i jestem ciekaw jaki ty wyrobiłeś sobie sposób prowadzenia procesu ? Napisz, ja też wpiszę swój zobaczymy na ile są podobne.


Drupi
600
Posty: 617
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Drupi » czwartek, 12 maja 2016, 14:50

Zbynek80. Ja robie na moskwiczach nastawy na niższym blg. bo wychodzi nieco lepsze, łatwiej oddzielić przedgony i większość dłużej psocących tak uważa. A proces prowadze tak: Mam surówke wlewam i dodaje wstępne pogony ( ostatnio dodałem ich z 3 gotowań się uzbierało) rozgrzewam pełną mocą, nie zalewam grzałkami bo w całym produkcie wtedy wyczuwam jakby posmak benzyny, tylko taki delikatny więc podejrzewam że to coś które ciągną się jeszcze po zalaniu. Więc zalewam flaszką spirytusu przez skraplacz, albo nie zalewam,- i tego nie ma. Po zalaniu stabilizuje 30 min. i odbieram przedgony tak żeby przez następne 30min. uleciało 100 ml. podczas stabilizacji. Więc jest już godzina stabilizacji . Po tym czasie odkręcam OLM i ciągne równocześnie z dalszym odbiorem przedgonów. 23ml./min. z obniżonego 2300 wat. pokazuje watomierz. Jak na kegu pokaże się 95*c zmniejszam o połowe odbiór. A przedgony zakręcam jak naleci razem 300ml. Jak temperatura dnia podskoczy o 0,4 *c zakręcam obniżony i ciągne pogony z LM do czasu jak na głowicy podskoczy o 1*C. Reszte wylewam.
Druga destylacja rozcieńczony wsad 20% i wszystko podobnie, odcinam 300ml. przedgonów, destyluje tylko serce i odcinam pogony. Czasem dziwie się skąd one tam są jeśli w pierwszej już zostały odcięte. :roll:
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4595
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: lesgo58 » czwartek, 12 maja 2016, 16:16

Drupi pisze:Nie zmieniłem wężyka. Lesgo- a twoim zdaniem do jakiego procentu rozrobić do trzeciego gotowania??? Odetne więcej przedgonów i ponumeruje butelki .

Podpowiedziałem Ci ten myk z butelkami, abyś mógł wyłapać czy np. w pierwszych butelkach nie wyczuwa się jeszcze jakiś śladowych ilości przedgonów. Jesli tak to po prostu zwiększysz ilość odebranego przedgonu na samym początku. Bo na mój nos to właśnie jest powodem twoich niepowodzeń. Odbierasz za mało przedgonu na samym początku. Moim zdaniem dla zbiornika 50 litrów i dobrze zrobionego nastawu te konieczne minimum to 200ml. Póżniej jeszcze bym z 20 minut postabilizował i dopiero zaczął odbiór z OLM. Powinno sie poprawić. Jeśli masz jeziorko to późniejsze kropelkowy odbiór przedgonów w trakcie procesu jest już zbędne. Na końcu zrzucisz jego zawartość i wlejesz do spirytusu technicznego. Nie znam Twojego sprzętu więc trudno mi doradzić dokładnie. Musisz w najbliższych kilku rektyfikacjach poćwiczyć i poeksperymentować. To samo dotyczy analizy pozostałych butelek. Może w ostatnich poczujesz jeszcze coś niepokojącego. Wtedy łatwiej będzie wyłapać i przeanalizować ewentualne inne błędy.
I właśnie w niezbyt dokładnym odbiorze przedgonu upatrywałbym tych negatywnych piekących doznań.
Co do Twojego pytania o procent rozcieńczenia. Zrób tak poniżej 20%. Ja robię zawsze po odpędzie (u mnie to normalna rektyfikacja) powyżej 50% i później 18%. I nie mam nigdy problemów.


Zbynek80
750
Posty: 769
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 12 maja 2016, 17:25

Mnie się wydaje, ze ty za dużo tych pogonów wlewasz i to dlatego masz taki posmak.
Ja grzeję pełną mocą 2x4kw i z reguły zalewam jak pierwszy dzień to 3x jeśli gotuję w kolejny to tylko raz. Zalanie też robię po to aby ściągnąć z wypełnienia smrodek pogonów.
Potem grzeję 2kw lub 2.2kw i stabilizuję tyle czasu na ile czymś jestem zajęty czasami 30mni czasami 1h.
Potem odbieram przedgony z LM 10ml/min i tak 200ml przedgonu na rozpałkę, kolejne 200 to tzw spożywczy do innych celów. Potem odkręcam olm spuszczam z fajki i ciągnę
ok 28ml/min (24ml to by było przy 2kw) i tak sobie ciągnę do 95*C potem skręcam o połowę i potem przy 97* do 8ml/min odbieram do 98 czasami do 99 i koniec.
Przy drugim grzaniu praktycznie tak samo z tym, że tylko po 2x 100ml przedgonu i ciągnę do 97* reszta to pogon
Do drugiego gotowania rozcieńczam do ok 30%, i korekty robię znacznie częściej praktycznie co drugi stopień w kegu. Z LM cały czas ciągnę ok 1 kroplę/5sek przy drugim gotowaniu jak już te krople nie śmierdzą to zakręcam LM


Drupi
600
Posty: 617
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Drupi » czwartek, 12 maja 2016, 18:19

Lesgo
Rozumiem że masz na myśli destylacje 2,5. Raz taką robiłem jest super, ale ja między tą rektyfikacją na 18 % nie bardzo wyczuwam różnice, ale 2,5 robiłem niedawno i nie miałem jeszcze gości żeby głęgiej wypróbować. :) Tylko do tego trzeba mieć sporo spirytusu bo grzalki się mogą odkryć. Ale wcześniej prawie zawsze z rektyfikacji 18% wychodziło dobre tylko teraz się zdarzyło nie odpowiednie.
Obaj macie racje zrobie tak jak piszecie.
I like noble drinks.


Drupi
600
Posty: 617
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Drupi » sobota, 14 maja 2016, 10:37

Udało się naprawić błąd w trzeciej destylacji. Wytrawiłem sprężynki miedziane. Zrobiłem tak jak Lesgo58 wskazywał metode rektyfikacji 2,5. Odebrałem na początku 100 ml. przedgonu potem po rozcieńczeniu 18% jeszcze 100ml. + dodatkowo bardzo powoli w czasie procesu jeszcze 100ml. chociarz wydaje mi się że to nie była przyczyna przedgonów bo po pierwszej setce dalej były niezłe w smaku. Po rozrobieniu na 18% godzine stabilizacji dopiero przedgony. Patrzyłem na watomierz i " Tabele Akasa" precyzyjnie stopniowo zmniejszałem odbiór według temperatury na zbiorniku, może nie było to konieczne bo od tego jest termometr na 10-tej p. ale tak robiłem . Temperatury na dole kolumny stały jak zamurowane do końca. Ciągnołem do 98*c na zbiorniku po wielu korektach odbioru. Na końcu żadnych pogonów nie brałem i już nie będe brał bo, to chyba przez nich i ich dolewanie do surówki popsułem cały wsad i przez to prawdopodobnie było wysokie ich stężenie i przez to wcześniej popsułem sobie drugą połowe rektyfikacji.
I like noble drinks.


daniel257
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 13:29
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: daniel257 » sobota, 14 maja 2016, 13:10

Na potwierdzenie dodam, że ze dwa lata temu dolewałem pogony do zacieru (tak ze 20 serii) i wychodziło jak w tytule, piekące. Co dziwne to po zapachu nic na to nie wskazywało. Od tamtej pory nie dolewam i jest dobrze. Jak już ktoś chce, to lepiej je zbierać oddzielnie i przedestylować. Teraz ćwiczę sobie to, ale jakoś mi nie wychodzi, po dwóch destylacjach jest dalej zapach pogonów. Z 14 litrów wyszło mi 8, jak termometr w kolumnie zaczął skakać, a i tak ma zapach. Puszczę jeszcze raz dla pewności i chyba dam sobie z tym spokój.


T-rex
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: T-rex » niedziela, 21 sie 2016, 15:18

Koledzy nie wiem, nie mam już siły. Wszystko wychodzi gorzkie. Mam pepsikeg plus deflegmator fi 35, chłodnica leibiega. Wszystko wykonane jest z miedzi, lutowałem lutem miekkim cu97sn3. Luty były czyszczone ciepłą wodą i mieszanka kwasek woda utleniona Jak pracuje na post still odbieram do 1l/h. Sugerując się mocą grzałki(1400watt) i ustawieniem regulatora na ok1/5 mocy wychodzi ze odbiór grzeje ok 300watt. Jak pracuję w systemie cm, odbiór mam ciut większy. Nie oszczędzam na przed i pogonach wolę więcej wylać. Ostatnio robiłem kukurydzę na cm, z mojej winy zepsułem destylat.(przedgon który odebrałem został wylany ok 300ml) Wczoraj puściłem kukurydzę d6 6rugi raz na post still. Oczywiście kolejny przedgon (200ml) do mumina. Serce łapałem do różnych butelek. Co pare min sprawdzałem smak i zapach. Zapach był alko, jednak posmak gorzki, gorzkość o ktorej mówię, zostaje na języku chwilę po spróbowaniu.
Dziś zmieszałem z wodą demineralizowaną do 40%, dalej czuje gorycz.
Co mogę zrobic? Zacieram kolejne 6kg kukurydzy, nie chcę znowu zepsuć.
Pomóżcie proszę.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: Pretender » niedziela, 21 sie 2016, 16:06

Ile wsadu i ile odbierasz przedgonu?


T-rex
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Załączniki
Re: Gorzki, piekący smak destylatu

Postautor: T-rex » niedziela, 21 sie 2016, 17:01

Odcedzony zacier z 6kg kukurydzy plus woda która była wlana do odzyskania procentów. Wszystko razem 17l. Kukurydza zacierana stosunek wody do kuku ok 1:3,5. Blg 17. Próba jodowa negatywna dopiero po fermentacji, więc na pewno skrobia w trakcie byla przerobiona. Nie jestem w stanie wyliczyć procentu. Wskazania termometru w kegu później okazały się błędne, temp wrzenia nic tu nie mówi.
Pierwsze gotowanie na cm przedgon 300ml. Odebrałem wszystko do końca. Drugie gotowanie post still przedgon ponad 200ml. Odbiór prowadziłem w zakresie ok 77-55%. Tak jak pisałem wcześniej, gorycz wyczówałem w samym środku serca.
Dziękuję za szybką reakcję.


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość