Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2065
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Gęsie pipki pieczone

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 26 paź 2020, 18:51

Potrzebna do tego jest oczywiście gęś. Ja nabyłem od hodowcy drobiu 2 sztuki gęsi kołudzkiej, takie po 4,5 kg. Z gęsiej szyi należy zdjąć delikatnie skórę, natrzeć majerankiem, czosnkiem i odrobiną soli i odłożyć na 2 doby do lodówki na zamarynowanie. Potem robimy farsz, który zaszyjemy w szyjce:
- zeszkliwiona na gęsim tłuszczu cebula
- gęsia wątróbka
- pieczona pierś z gęsi
- jabłka wyjęte z pieczonej gęsi

Te składniki mielimy w maszynce do mięsa. Następnie pieczony żołądek gęsi kroimy w paseczki i mieszamy z farszem. Całość doprawiamy jeszcze raz majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy jedno jajko. Nadziewamy skórę szyi farszem, zaszywamy nitką i do piekarnika na 180 st.C na około 40-50 minut - aż się zarumieni. Dobrze jest posmarować masłem. Podajemy po schłodzeniu pokrojoną w plasterki - do schłodzonej wódeczki.

P.S. Nie wiem dlaczego nazywa się to pipki, bo kształtem to raczej...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

W_TG
600
Posty: 602
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Gęsie pipki pieczone

Postautor: W_TG » wtorek, 27 paź 2020, 08:16

Moja babcia robiła coś takiego, ale nie pamiętam czy to były "pipki" czy jakoś inaczej.
Chyba dawała jeszcze kaszę perłową albo tartą bułkę i sporo natki pietruszki.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

jakis1234
100
Posty: 103
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Gęsie pipki pieczone

Postautor: jakis1234 » wtorek, 27 paź 2020, 12:07

A nazwę nie należy kojarzyć ;), wzięła się z jidysz, bo to potrawa żydowska. W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę :) (angielskie pipe).
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 12:11 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Wróć do „Zakąski Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość