Potrzebna do tego jest oczywiście gęś. Ja nabyłem od hodowcy drobiu 2 sztuki gęsi kołudzkiej, takie po 4,5 kg. Z gęsiej szyi należy zdjąć delikatnie skórę, natrzeć majerankiem, czosnkiem i odrobiną soli i odłożyć na 2 doby do lodówki na zamarynowanie. Potem robimy farsz, który zaszyjemy w szyjce:
- zeszkliwiona na gęsim tłuszczu cebula
- gęsia wątróbka
- pieczona pierś z gęsi
- jabłka wyjęte z pieczonej gęsi
Te składniki mielimy w maszynce do mięsa. Następnie pieczony żołądek gęsi kroimy w paseczki i mieszamy z farszem. Całość doprawiamy jeszcze raz majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy jedno jajko. Nadziewamy skórę szyi farszem, zaszywamy nitką i do piekarnika na 180 st.C na około 40-50 minut - aż się zarumieni. Dobrze jest posmarować masłem. Podajemy po schłodzeniu pokrojoną w plasterki - do schłodzonej wódeczki.
P.S. Nie wiem dlaczego nazywa się to pipki, bo kształtem to raczej...
Gęsie pipki pieczone
-
Autor tematu - Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gęsie pipki pieczone
A nazwę nie należy kojarzyć , wzięła się z jidysz, bo to potrawa żydowska. W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę (angielskie pipe).
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 12:11 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.