filtracja węglem pomiędzy destylacjami
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 6 lip 2019, 10:41
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Od kilku lat śledzę Forum, ale dopiero teraz zdecydowałem się zasięgnąć porady bardziej doświadczonych kolegów. Otóż produkuję z cukru alkohol, którego przeznaczeniem jest wytwarzanie nalewek. Dotychczas do nalewek używałem dwukrotnego destylatu o mocy 65-70 %, czyszczonego węglem(rzadko) lub nie (najczęściej). Czyszczenie węglem przeprowadzałem poprzez zalanie dwukrotnego destylatu o mocy 65-70% i zlanie po 2 dniach. Wiem że to wbrew sztuce, ale to z lenistwa i braku czasu oraz filtra.Rezultaty nie były zadowalające. Obecnie dojrzałem do używania filtra, destylatu schłodzonego i rozcieńczonego do max. 45%. Ponieważ do nalewek używam destylatu 65-70%, zastanawiam się czy po dwukrotnej destylacji i następnie czyszczeniu węgle destylować po raz trzeci dla podwyższenia woltażu, czy też po pierwszej destylacji filtrować a następnie drugi raz pędzić. Trzykrotna destylacja da duży ubytek alkoholu a do nalewek a nie czystej wódki nie musi to być najprzedniejszy spirytus. Czy ktoś z szacownego grona robił takie próby? Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam wszystkich serdecznie .
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 6 lip 2019, 10:41
-
- Posty: 2421
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: filtracja węglem pomiędzy destylacjami
Pozbądź się odstojników.
Do nalewek potrzebny jest jak najczystszy spirytus, aby nie dawał obcych smaków w nalewce.
Więc trzecia destylacja po czyszczeniu węglem jest wskazana.
P. s. Pomyśl o wystawieniu kawałka rury miedzianej fi 22 mm z 0,5 m i z niej wyjście prosto na chłodnice. Napewno zobaczysz różnice. Jeszcze możesz zrobić coś na wzór refluxu, - zrób płaszcz wodny do tej rury, albo owiniesz ją wężem silikonowym. Pozwoli Ci to uzyskać większy %.
K.
Do nalewek potrzebny jest jak najczystszy spirytus, aby nie dawał obcych smaków w nalewce.
Więc trzecia destylacja po czyszczeniu węglem jest wskazana.
P. s. Pomyśl o wystawieniu kawałka rury miedzianej fi 22 mm z 0,5 m i z niej wyjście prosto na chłodnice. Napewno zobaczysz różnice. Jeszcze możesz zrobić coś na wzór refluxu, - zrób płaszcz wodny do tej rury, albo owiniesz ją wężem silikonowym. Pozwoli Ci to uzyskać większy %.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2019, 23:16 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.