[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Po nie udanych cukrówkach z powodu awarii cukromierza zrobiłem zrobiłem nowy nastaw "na litry" - dałem 3.5l/1kg cukru.
40kg plus 140l wody = 164l nastawu.
4 paczki drożdży
Cukier rozpuszczony w całości po dwóch dniach zasypałem drożdżami gdy temp. Syropu osiągnęła 20s. Także :
- start temp. 20s BLG 22
- 1 dzień - temp. 25.5s BLG 18 ( gwałtowny wzrost po kilku godzinach)
- 2 dzień - temp. 29.5s BLG 7 burzliwa praca, mało piany.
- 3 dzień - temp. 27s BLG bliskie zera, piana, spadek temp.
- 4 dzień - temp. 23s i spada dużo piany. Odgazowalem nastaw przy użyciu mieszadła.
- 5 dzień - BLG poniżej zera, praktycznie poniżej skali więc oceniam na -4.
Tym razem nie dawałem żadnych pomidorów ani nie mieszałem nastawu w trakcie pracy, ale dałem jedna paczkę więcej niż zawsze. Chyba nie ma co sypać więcej cukru niż 1kg/3.5l. Przedtem przez wadliwy cukrowmierz na pewno sypałem więcej, nastaw się gotował i nie przerabiał. Ku przestrodze warto liczyć ilość wody lub zaopatrzyć się w reflaktometr.
40kg plus 140l wody = 164l nastawu.
4 paczki drożdży
Cukier rozpuszczony w całości po dwóch dniach zasypałem drożdżami gdy temp. Syropu osiągnęła 20s. Także :
- start temp. 20s BLG 22
- 1 dzień - temp. 25.5s BLG 18 ( gwałtowny wzrost po kilku godzinach)
- 2 dzień - temp. 29.5s BLG 7 burzliwa praca, mało piany.
- 3 dzień - temp. 27s BLG bliskie zera, piana, spadek temp.
- 4 dzień - temp. 23s i spada dużo piany. Odgazowalem nastaw przy użyciu mieszadła.
- 5 dzień - BLG poniżej zera, praktycznie poniżej skali więc oceniam na -4.
Tym razem nie dawałem żadnych pomidorów ani nie mieszałem nastawu w trakcie pracy, ale dałem jedna paczkę więcej niż zawsze. Chyba nie ma co sypać więcej cukru niż 1kg/3.5l. Przedtem przez wadliwy cukrowmierz na pewno sypałem więcej, nastaw się gotował i nie przerabiał. Ku przestrodze warto liczyć ilość wody lub zaopatrzyć się w reflaktometr.
-
- Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Postanowiłem zmienić temperaturę pracy, zawsze startowałem z okolic 30*C i tak +/- utrzymywała się temperatura przez cały czas (małe nastawy).
Teraz wystartowałem z 20*C i ku zdziwieniu serce ma zupełnie inny smak, zupełnie nie czuć na języku że to pełna moc, nic nie picze jak poprzednio.
Czy różna temperatura pracy drożdży aż tak może wpłynąć na jakość? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem
Teraz wystartowałem z 20*C i ku zdziwieniu serce ma zupełnie inny smak, zupełnie nie czuć na języku że to pełna moc, nic nie picze jak poprzednio.
Czy różna temperatura pracy drożdży aż tak może wpłynąć na jakość? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 7 mar 2020, 18:13
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Nastawiłem ostatnio 80 l i 20 kg cukru. Dałem 400g drożdży, temperatura na początku około 25 stopni, temperatura otoczenia 18 stopni. Drożdże pięknie pracowały (musiałem trochę chłodzić beczkę, temperatura zaczęła przekraczać 29 stopni), zeszły do -4 Blg w pięć dni. Teraz nastaw się klaruje.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2021, 22:27 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
@mirek-swirek
Hej pierwszy raz użyłem tych drożdży. 2 opakowania (chyba mają po 140gram) plus 24 słodyczy. W poniedziałek start około południa dziś BlG 0 i jadą dalej, obstawiam, że około soboty wezmą wolne . Zawszę robiłem na alkotkach 48pure tam zazwyczaj schodziło im około 2 tygodni. Także te wypadają lepiej temperatura startu w okolicy 25 podbiły do 30 teraz jest w okolicy 26. Także jeżeli temperaturę pomieszczenia będziesz miał w granicy 20 stopni to po 3 tygodniach powinien być już częściowo klarowny
Hej pierwszy raz użyłem tych drożdży. 2 opakowania (chyba mają po 140gram) plus 24 słodyczy. W poniedziałek start około południa dziś BlG 0 i jadą dalej, obstawiam, że około soboty wezmą wolne . Zawszę robiłem na alkotkach 48pure tam zazwyczaj schodziło im około 2 tygodni. Także te wypadają lepiej temperatura startu w okolicy 25 podbiły do 30 teraz jest w okolicy 26. Także jeżeli temperaturę pomieszczenia będziesz miał w granicy 20 stopni to po 3 tygodniach powinien być już częściowo klarowny
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 12:15
- Podziękował: 5 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Przez pomyłkę zamówiłem Moskwa (Mockba) z PuriFerm, zamiast Moskva z Spiritferm, których zazwyczaj używam. Nastaw zszedł tylko do -3 Blg, gdzie Moskva normalnie bez problemu do -4blg przy 21blg początkowym dla obu nastawów i podobnych warunkach. Po pierwszej destylacji ten z Puriferm, zdecydowanie mniej urobku i więcej pogonów, które śmierdziały mocno. Dam znać jak będzie po drugiej destylacji ale Moskva Spiritferm, wygrywa zdecydowanie jak na razie.
Ostatnio zmieniony środa, 22 mar 2023, 00:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.