Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: 9kaczor6 » środa, 19 gru 2018, 14:11

Po nie udanych cukrówkach z powodu awarii cukromierza zrobiłem zrobiłem nowy nastaw "na litry" - dałem 3.5l/1kg cukru.
40kg plus 140l wody = 164l nastawu.
4 paczki drożdży

Cukier rozpuszczony w całości po dwóch dniach zasypałem drożdżami gdy temp. Syropu osiągnęła 20s. Także :
- start temp. 20s BLG 22
- 1 dzień - temp. 25.5s BLG 18 ( gwałtowny wzrost po kilku godzinach)
- 2 dzień - temp. 29.5s BLG 7 burzliwa praca, mało piany.
- 3 dzień - temp. 27s BLG bliskie zera, piana, spadek temp.
- 4 dzień - temp. 23s i spada dużo piany. Odgazowalem nastaw przy użyciu mieszadła.
- 5 dzień - BLG poniżej zera, praktycznie poniżej skali więc oceniam na -4.

Tym razem nie dawałem żadnych pomidorów ani nie mieszałem nastawu w trakcie pracy, ale dałem jedna paczkę więcej niż zawsze. Chyba nie ma co sypać więcej cukru niż 1kg/3.5l. Przedtem przez wadliwy cukrowmierz na pewno sypałem więcej, nastaw się gotował i nie przerabiał. Ku przestrodze warto liczyć ilość wody lub zaopatrzyć się w reflaktometr.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

michal278
1500
Posty: 1541
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » niedziela, 6 sty 2019, 17:39

Ja robie 1kg cukru na 4l gotowego nastawu, a nawet schodzą 1:3.75.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


aakk
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: aakk » poniedziałek, 22 lip 2019, 16:22

Postanowiłem zmienić temperaturę pracy, zawsze startowałem z okolic 30*C i tak +/- utrzymywała się temperatura przez cały czas (małe nastawy).
Teraz wystartowałem z 20*C i ku zdziwieniu serce ma zupełnie inny smak, zupełnie nie czuć na języku że to pełna moc, nic nie picze jak poprzednio.

Czy różna temperatura pracy drożdży aż tak może wpłynąć na jakość? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1308
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 22 lip 2019, 16:46

Czym niższa temperatura pracy nastawu tym lepszy destylat ;)
To abecadło "psotnika" :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


aakk
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: aakk » poniedziałek, 22 lip 2019, 16:54

Czytałem o tym ale nie spodziewałem się że różnica może być aż taka rewelacja.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1308
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 22 lip 2019, 17:13

To jeszcze daj niskie blg i wtedy poczujesz różnicę :odlot:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


aakk
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: aakk » poniedziałek, 22 lip 2019, 17:45

Teraz startowałem też z nieco niższego (20.5) bo zazwyczaj to 22,23. Czy masz na myśli jeszcze niższe?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1308
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 22 lip 2019, 17:49

Jest ok :ok: I dlatego taką różnice poczułeś w destylacie :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

jacek.nowak
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 7 mar 2020, 18:13
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: jacek.nowak » niedziela, 19 kwie 2020, 20:02

Mam drożdże spiritferm moskwa style 3 miesiące po terminie ruszą czy nie ryzykować.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2278
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Doody » niedziela, 19 kwie 2020, 21:47

Powinny ruszyć bez problemu. Miałem już drożdże 2 lata po terminie i ruszały bez problemu. Drożdże przechowywane w lodówce potrafią wytrzymać bardzo długo.
Pozdrawiam
Darek


mirek-swirek
200
Posty: 200
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: mirek-swirek » środa, 6 sty 2021, 17:50

Słuchajcie, jakie są wasze doświadczenia z ilością tych drożdży na nastaw 90l i 24 kg cukru? Satysfakcjonuje mnie 14 dni fermentacji.

Awatar użytkownika

jakis1234
300
Posty: 306
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: jakis1234 » środa, 6 sty 2021, 22:24

Nastawiłem ostatnio 80 l i 20 kg cukru. Dałem 400g drożdży, temperatura na początku około 25 stopni, temperatura otoczenia 18 stopni. Drożdże pięknie pracowały (musiałem trochę chłodzić beczkę, temperatura zaczęła przekraczać 29 stopni), zeszły do -4 Blg w pięć dni. Teraz nastaw się klaruje.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2021, 22:27 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)


mirek-swirek
200
Posty: 200
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 7 sty 2021, 00:11

Czyli jest szansa, że na 250g da radę w 3 tyg.
Dzięki wielkie.


wolan
400
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: wolan » czwartek, 7 sty 2021, 11:19

@mirek-swirek
Hej pierwszy raz użyłem tych drożdży. 2 opakowania (chyba mają po 140gram) plus 24 słodyczy. W poniedziałek start około południa dziś BlG 0 i jadą dalej, obstawiam, że około soboty wezmą wolne :P. Zawszę robiłem na alkotkach 48pure tam zazwyczaj schodziło im około 2 tygodni. Także te wypadają lepiej temperatura startu w okolicy 25 podbiły do 30 teraz jest w okolicy 26. Także jeżeli temperaturę pomieszczenia będziesz miał w granicy 20 stopni to po 3 tygodniach powinien być już częściowo klarowny :)
https://mojdestylator.olx.pl/


mirek-swirek
200
Posty: 200
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 7 sty 2021, 14:55

Super, dziękuję za info.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości