Drożdże Safspirit CO-16

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3861
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: Doody »

Witam
Czy ktoś z kolegów próbował już drożdży jak w temacie?
Są przeznaczone specjalnie do brandy owocowych. Podobno produkują estry dające kwiatowe aromaty. Jestem bardzo ciekawy, zwłaszcza że stosuję Safspirity do zbóż i jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Darek
promocja
Awatar użytkownika

Twonk_2
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Safspirit CO-16

Post autor: Twonk_2 »

Ja używam tych drożdży do wszelkich owoców. Dla mnie są jednymi z najlepszych.

Alien844
250
Posty: 265
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Safspirit CO-16

Post autor: Alien844 »

Używałem ich dwa razy blg startowe 20 i zawsze przy 10-9 blg zwalniały nie miłosiernie iż po tygodniu spadek 1blg to masakra.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3861
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Drożdże Safspirit CO-16

Post autor: Doody »

Dodawałeś do nich pożywki?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Twonk_2
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Safspirit CO-16

Post autor: Twonk_2 »

Te drożdże raczej lubią ciepło (tak 20 do 22 st.C) a pożywka jest jak najbardziej wskazana chyba (ja daję).

Na tegorocznej gruszce williams (ortodoks bez dodatku cukru) przy BLG startowym 11, po 2 tygodniach zeszły mi do zera.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 wrz 2022, 19:08 przez Twonk_2, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”