Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
wodus
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2020, 13:55
Załączniki
Drożdże Browin torpedo

Postautor: wodus » sobota, 11 lip 2020, 11:23

Witam! Jakiś czas temu pozamawiałem różne rodzaje drożdży w tym i browin torpedo. Wg instrukcji 25 l w tym 7 kg cukru, temperatura przed wsypaniem około 29. Woda napowietrzona, ładnie zaczęły pracę, temperaturę w piwnicy mam ok 19- 20 stopni. Po ok 2 dniach fermentacja zaprzestała, dałem drożdże na słońce temperatura wzrosła, po czym znów fermentacja ucichła, aktualnie jest
11 blg, nie wiem co z tym mam zrobić, w chłodniejszej temperaturze w piwnicy inne drożdże pracowały wyśmienicie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 lip 2020, 10:32 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
700
Posty: 723
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Browin torpedo

Postautor: defacto » sobota, 11 lip 2020, 15:54

Spróbuj podgrzać ten nastaw. Może te "cholery", wolą jednak ciepełko. Wniosek nasuwa się jeden- zmień drożdże ;)
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Major07
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Browin torpedo

Postautor: Major07 » wtorek, 14 lip 2020, 08:00

Miałem problem wielki z nimi. To są te w czerwonej paczce? Moje pracowały ponad dwa tygodnie w temperaturze pokojowej, strasznie opornie im to szło


Autor tematu
wodus
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2020, 13:55
Załączniki
Re: Drożdże Browin torpedo

Postautor: wodus » wtorek, 14 lip 2020, 12:03

W złotej paczce


rastro
850
Posty: 857
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Drożdże Browin torpedo

Postautor: rastro » wtorek, 14 lip 2020, 20:29

Mi ostatnio wpadły w ręce chyba te (w każdym razie w złotej paczce) jako gratis do zamawianych bubli... podzieliłem na pół tak na oko w dwa wiadra woda z kranu (góra 20C, ale pewnie mniej) + 5kg cukru per wiadro - miało to 22-23blg zależy z jaką precyzją odczytałem pomiar. Nie spieszyło mi się ale po 1,5 tygodnia było -5blg i nastaw praktycznie klarowny. No ale nie mam pewności czy to dokładnie te grzyby... pamiętam tylko że paczka złota była - a w złotej inne chyba nie występują.
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 lip 2020, 20:30 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości