Drożdże Black Label Turbo
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Jest problem z wysylka. Te XXL przerabiają w tydzień 200l na 19% półtorej paczki wystarcza.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 wrz 2020, 23:09 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 17 lut 2011, 12:02
Re: Drożdże Black Label Turbo
A te co są u nas na aledrogo to nie jest to samo? Trzeba kupować w Szwecji?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 19:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 01:56
- Ulubiony Alkohol: bimber dobrej jakości
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
To są te drożdże? https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... 9912442509
Czy te? https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... 9780925906
Czy jedne i drugie to to samo?
Czy te? https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... 9780925906
Czy jedne i drugie to to samo?
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Cześć Koledzy, dopiero dokopałem się w czeluściach forum do tego tematu, mam grzybki BL świeższych raczej nie uświadczycie, oto link https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p236334 wysyłam paczkomatem i kurierem, pobraniowo i z przedpłatą. Niektórzy z was już otrzymali paczki, ale mam parę kg jeszcze do rozsyłki.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 37
- Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 01:56
- Ulubiony Alkohol: bimber dobrej jakości
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@drgranatt Wagowo to wiem, że są różne, ale mają też inne opakowania i nazwa w jednych jest "prestige black label turbo" a w drugim po prostu "black label turbo", więc myślałem że to inne i jeszcze nie wiedziałem czy są te co chwalone są tutaj na forum. Dzięki @drgranatt za odpowiedź
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Kiedyś wziąłem zamiast Black Label te Prestige 48, na początku były ok, a potem zaczęły zwalniać, nawet tydzień czasami to było mało dla nastawu 25 L. Może wadliwa partia (kolega miał tak samo), ale na Black Labelach jeszcze mnie nigdy się nie zawiodłem.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2020, 12:14 przez moszeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Panowie jeśli jesteście zainteresowani mam świeżą mnie partię Black Label - ważne do 07/2022
tu macie mój post z ogłoszeniem.
https://alkohole-domowe.com/forum/drozd ... 23226.html jak się ktoś zainteresuje czekam na PW
tu macie mój post z ogłoszeniem.
https://alkohole-domowe.com/forum/drozd ... 23226.html jak się ktoś zainteresuje czekam na PW
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
Re: Drożdże Black Label Turbo
Możecie mi powiedzieć skąd bierzecie ceny, bo jak ostatnio zamawiałem to wyszło 55 za kg.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 12 gru 2020, 23:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 20
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Koledzy,
do nastawu 160 L wody i 48 kg cukru ile proponujecie dać gram drożdży BL? Mam jedynie porównanie do drożdży Pure 48 Alcoteca, których bym dał 5 paczek - tj. 675 gr (z doświadczenia wiem, że przerobią) - dawałem zawsze 1 paczkę na 42 L wody i 12 kg cukru = 22.22 blg i zawsze przerabiało.
Jak z drożdżami BL? jaką ilość proponujecie?
do nastawu 160 L wody i 48 kg cukru ile proponujecie dać gram drożdży BL? Mam jedynie porównanie do drożdży Pure 48 Alcoteca, których bym dał 5 paczek - tj. 675 gr (z doświadczenia wiem, że przerobią) - dawałem zawsze 1 paczkę na 42 L wody i 12 kg cukru = 22.22 blg i zawsze przerabiało.
Jak z drożdżami BL? jaką ilość proponujecie?
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@drgranatt i bardzo dobrze, że się czepia .
Uczmy się mówić i pisać poprawnie.
Uczmy się mówić i pisać poprawnie.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 sty 2021, 20:11 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Nie pomylilem. Robiłem tak kilkadziesiąt razy i zawsze jest ok. Ja nie liczę blg. Nastawiam na %. 1kg cukru to 0.58l spirytusu. Reszta to kalkulator. Do tego 1-2 kg drożdży.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na paczce jest napisane aby dozować 3,6 grama na litr nastawu. Ja zawsze dawałem więcej w okolicach 4-5 gramów na litr, ale mój kolega dawkował 3 gramy i fermentacja była wzorowa, łącznie z pełnym odfermentowaniem na - 4 BLG.
Nastaw nigdy nie przekraczał 25 BLG. Z mojego doświadczenia mocniejsze stężenie cukru w nastawie nie zostanie przerobione do końca. Spławik staje maksymalnie na - 2.
Nastaw nigdy nie przekraczał 25 BLG. Z mojego doświadczenia mocniejsze stężenie cukru w nastawie nie zostanie przerobione do końca. Spławik staje maksymalnie na - 2.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 14:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
@michal278 to może w końcu czas zacząć liczyć BLG? Bo idąc Twoim tokiem rozumowania: 1kg cukru da się rozpuścić w 0,4l wody (uzyskując 1l roztworu). Więc do beczki 220l ładujemy 200kg cukru, do tego 80l wody i z jednej beczki masz 116l "spirytusu". Celowo napisałem to w cudzysłowie ponieważ to kolejna kwestia: z 1kg cukru uzyskasz maksymalnie 0,6l produktów alkoholowych (i innych poza wodą), w tym przedgony i pogony.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...
A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw
Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
70kg cukru to według Ciebie 40,6l spirytusu.
Z moich obliczeń wynika że:
1) Przy ta wysokim BLG startowym przedgonów jest 5l, pogonów - około 2l - razem 7l (mówię oczywiście o dwukrotnej rektyfikacji)
2) maksymalna ilość alkoholu (i innych produktów) to 42l. Odejmując 7l (to naprawdę delikatnie liczone), daje max 35l spirytusu.
Jest jednak pewne "ale"... Dodajesz 1-2kg drożdży - czyli bardzo dużo.... Drożdże mając na początku warunki namnażają się, po czym rozpoczynają gwałtownie żreć cukier powodując wzrost temperatury nastawu. Czyli pracują w dość wysokiej temperaturze (niedobrze!) produkując znacznie więcej zanieczyszczeń. Czyli tak na dobrą sprawę - przyjęte przeze mnie delikatne założenia przedgonów są do kitu...
A teraz żeby zostało dla potomności prawidłowe przygotowanie nastawu:
- na każdy kilogram cukru - około 3,2-3,5l wody
- temperatura startowa - około 20°C
- ilość drożdży dobrać doświadczalnie, ale należy pamiętać że na początku drożdże i tak się namnażają jeśli mają tlen rozpuszczony w nastawie. U mnie bardzo dobre wyniki daje 350-400g drożdży na 200l nastaw
Odpowiedź do @michal278 celowo mniej kontrastowym kolorem, żeby kiedyś jakiś nowicjusz nie przyjął tego że jest OK.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 20
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@arTii,
Używasz drożdży BL?
Używasz drożdży BL?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 19:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
U mnie drożdże startują w 25-26 stopniach. Po dobie od nastawienia beczka jedzie w pomieszczenie 18-22*C. Mogę zagwarantować, że tak przygotowany nastaw w pełni odfermentuje nie tworząc przy tym syfu. Ostanie nastawy, które stawiałem miały 22Blg, ale kiedyś robiłem 25Blg i również nie było dużo przedgonu.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
ArTii odpowiem Ci. Ja tymi drożdżami zrobiłem kilkaset nastawów. Kilka ton cukru. Pamiętaj że w tych drożdżach jest może 30-50% drożdży, reszta dodatki. Zużyłem kilkadziesiąt paczek tych drożdży!!! Przy Twoim nastawie ile trwa fermentacja? Ja nastawiam NA 18- 19% i fermentacja przy 1-2 paczkach trwa góra 5dni. Cukier rozpuszczam stopniowo i nastaw jest napowietrzony. Przy innych drożdżach tego producenta potrafi trwać fermentacja 2dni!!!
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Gacek nie zauważyłem różnicy. Mam inne zajęcia w życiu niż bawić się i czekać tygodniami. Jakbym tak chciał to bym używam babuni. Robiłem na nich kilka lat więc się przerobiło. Jak się robi nalewki zawsze schodzi spirytusu. Policz sobie z 70kg cukru masz 40.6 litrów spirytusu, podziel na 220l i wychodzi 18.5% nastawu. Więc wcale nie dużo.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Michał nikomu nie narzucam jak i ile ma robić.
Niestety nigdy nie przerobiłem nawet tony cukru... chociaż i może zbliżyłem się do takiego wyniku.
Jednak uważam, że ilość przerobionego towaru nie jest żadnym wyznacznikiem...
Jeżeli planuję robić nastaw lub wiem, że przychodzi sezon na maliny i wiśnie to zabezpieczam się o wiele wcześniej. Spirytus lubię mieć łagodny, a po rozcieńczeniu na wódkę buraczaną powinien być kryształowy.
Niestety nigdy nie przerobiłem nawet tony cukru... chociaż i może zbliżyłem się do takiego wyniku.
Jednak uważam, że ilość przerobionego towaru nie jest żadnym wyznacznikiem...
Jeżeli planuję robić nastaw lub wiem, że przychodzi sezon na maliny i wiśnie to zabezpieczam się o wiele wcześniej. Spirytus lubię mieć łagodny, a po rozcieńczeniu na wódkę buraczaną powinien być kryształowy.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
To nie zmienia faktu, że przerobić kilka tysięcy kilogramów cukru, to już jest wyczyn.
Fakt, że przy nalewkach, to spirytus idzie jak woda.
@michal278, a robiłeś nastaw na małym Blg i dłuższą fermentacją?
Chodzi mi o porównanie. Zauważasz jakąś różnicę przy Twoich ilościach i przy takim nastawie "spokojnym"?
Fakt, że przy nalewkach, to spirytus idzie jak woda.
@michal278, a robiłeś nastaw na małym Blg i dłuższą fermentacją?
Chodzi mi o porównanie. Zauważasz jakąś różnicę przy Twoich ilościach i przy takim nastawie "spokojnym"?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 22:14 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Myślę że tutaj wielu dla których te kilka ton to pikuś. Czasu nie zawsze się ma. Beczka idzie na dwa razy. Robię raz w roku jak jest ciepło i mam spokój. Jakość jest ok. Nastaw zawsze sklarowany. Mam też filtr węglowy. Jeśli chcę zaś na wódeczkę to używam glukozy i rekryfikuje na kilka razy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 22:13 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com