Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Kontakt:
Załączniki
Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: Lukstir » środa, 2 lis 2011, 13:02

Witam, pomyślałem że fajnie byłoby opisać szczegółowo kilka rodzajów drożdży, zapewne każdy z nas ma jakieś lepsze lub gorsze doświadczenia z nastawem.
Wybrałem ten dział bo łatwo bedzie można go odnaleźć ;)
Czy ktoś miał już przyjemność używać tych grzybkow :?:
Czy faktycznie dają wspaniałe efekty bez zbędnych smrodków i z mniejszą zawartością posmaków niż przy innych drożdżach turbo :?:
O opinie proszę posiadaczy tradycyjnych poot stillów oraz kolumn.
Z góry dziękuje za odp. :ok:

Ps. Myśle że bedzie bez zaśmiecania, tylko proste przemyślane odpowiedzi.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

forma
200
Posty: 207
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: forma » czwartek, 22 gru 2011, 23:59

Nie wiem dlaczego to T3 opanowały rynek. Na Vodka Star zrobiłem 2 nastawy.
1-był zadowalający, ale czy faktycznie nie produkują mniej fuzli, to nie wiem. Nie jestem fachowcem w cukrówkach.
2-kończy pracować.

POZDRAWIAM
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: Lukstir » sobota, 24 gru 2011, 01:47

@Forma, myślałem że już nie eksperymentuje, a tu.... Proszę opisz czy smak destylatu różni się od destylatu np. z T3
W nastawach często zmienia się zapach oraz smak, ale najbardziej interesuje nas efekt końcowy, czyli destylat :lol:
Proszę więc o podzielenie się opinią organoleptyczną ;)
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir


Andrzej77
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 3 cze 2011, 07:04
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: Andrzej77 » sobota, 27 paź 2012, 16:48

Właśnie skończyłem gotowanie nastawu na Alcotec Vodka Star. Było to coś około 30 kg cukru z trzema paczkami tychże drożdży. Całość miało ok. 100 litrów objętości. Pracowało ok. tygodnia i BLG na poziomie -3, -4. OK. Na rury. Aparatura - klasyczny pot-still.
Osiągi po pierwszym gotowaniu na standardowym poziomie, tj. z 25 l nastawu odzyskałem 4,5 l 60% surówki. Może i możnaby więcej, ale trwało to na tyle długo, że zadowoliłem się tym, co dotąd osiągałem przy tej ilości nastawu. Następnie chemia (perhydrol i soda oczyszczona). I znów na rury: rozcieńczone do 30%, czyli 9 l 30% wsadu. Długo kapało na poziomie 88-86%. Zakończyłem odbiór właściwego towaru przy 80% i 85 st.C na termometrze za deflegmatorem. Reszte, bez reżimu temperaturowego postanowiłem odebrać, by dodać do drugiego gotowania następnym razem. Podkręciłem gaz. Temperatura - 94-95 st. Kapie. Spodziewałem się tego samego, nieakceptowalnego zapachu co zawsze. Ale tu niespodzianka: nawet 40% urobek pachniał jak całość destylatu, czyli nadawał się właściwie do spożycia! Wydusiłem jeszcze ponad litr tego niby-odpadu!
Podsumowując - drożdże rewelacja. Naprawdę generują dużo mniej posmaku i po...smrodu.
Przerzucam się bezapelacyjnie i bezpowrotnie!
Dobrze i tanio nie będzie szybko.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.

Awatar użytkownika

konsument
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 21 lip 2010, 00:17
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: konsument » poniedziałek, 29 paź 2012, 01:00

to ja tez cos dodam o tych drozdzach.U mnie po 6 dobach Blg -3 w temp 18-19C.Procentowo ukazalo sie 10% (przy 18C) :x ,aaaa na dziendobry zaliczylem wpadke mianowicie chialem "cos zmierzyc" winomierzem :odlot: poszedl na dno.Teraz sie klaruje,sroda dzien sadu ostatecznego.
"Bezapelacyjnie ,do samego końca...mojego lub jej"


SirGel
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2012, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wolny Gorny Slonsk
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: SirGel » środa, 3 kwie 2013, 23:52

Witam po Świętach!

Po krótkich testach Moskwa Style i Alcotec Turbo 48 postanowiłem wypróbować następne drożdże ze stajni Alcotecu - Vodka Star TURBO

Czyli poleciało jak zawsze.
7 kg cukru + woda do 23-24 blg. W fermentatorze płynu jest w cholerę - liczę że jakieś prawie 30 litrów. Pomieszczenie, w którym będzie stał nastaw, ma temperaturę ok. 16-20 stopni. Zobaczymy ile będzie pracować, choć po 15 minutach od wsypania drożdży i minutowego miąchania - na powierzchni utworzyła się fajna drobna piana.
Mój nos mi mówi, że zapach nastawu "na świeżo" jest jakby delikatniejszy jak MS i T48.

Poczekam, przepuszczę przez mojego pot'a i opisze co i jak.


SirGel
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2012, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wolny Gorny Slonsk
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: SirGel » wtorek, 16 kwie 2013, 15:39

Niech Moc % będzie z Wami ;p

Dzisiaj (znaczy wczoraj) przepościłem przez mojego pot'a nastaw z tychże drożdży. Moje spostrzeżenia oraz wynik :

13:15 - odpalenie sprzętu
14;55 - 150 ml - odpad
15;15 - 500 ml - 67% - ostre, smak drożdży i ogólnie bimber
15;47 - 500 ml - 67% - jak wyżej
16;30 - 500 ml - 67% - jak wyżej choć smak łagodnieje a i zapach jest ok (lekki bimber)
17;10 - 500 ml - 65% - poprawa smaku i zapachu - dobry bamberek do picia
17;40 - 500 ml - 60% - jak wyżej
18;15 - 500 ml - 60% - jak wyżej
18:45 - 500 ml - 55% - j\w
19;20 - 500 ml - 55% - j\w
19;55 - 500 ml - 50% - początki posmaku metalu i czegoś jeszcze (ogólnie ok na lekki -)
20;20 - 500 ml - 40% - koniec dobrego, zaczyna się syfek
20;26 - 500 ml - 35% - j\w z przewaga syfu
21;05 - 600 ml - 30% - syfek, koniec pracy ;p

Jak widać - 4.5 l samogonu o mocy ok 60% , który jest ok w smaku i zapachu, wiec po 2-gim gotowaniu będzie prawdopodobnie extra klasa bamberek do popijania przy każdej możliwej okazji oraz 1.1 literka czegoś co nadaje się do obróbki dalszej - syfek.

Po tym mogę stwierdzić że drożdże te robią naprawdę super robotę, dając sporo alkoholu o dobrym smaku za przyzwoita cenę.
Ocenę końcową przedstawię po 2-giej destylacji.
Na chwilę obecną po paru razach z rożnymi drożdżami po 2-giej destylacji najlepiej prezentują się ..... Moskva Style, za którymi przemawia czas fermentacji oraz smak po 2-giej destylacji. Obecnie testowane drożdże mogą przebić MS - za tydzień opisze czy udało się obalić rosyjskiego grzyba ;p ;p ;p


jwara99
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: jwara99 » wtorek, 24 lut 2015, 15:12

30 kg przerobily 3 paczki? musze to wytestowac. A do smaku to faktycznie, na zwykły sprzęt sa super.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5169
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: radius » wtorek, 24 lut 2015, 19:08

Kolejny nagrodzony :)
złota łopata.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


damian_w202
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 22:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
Lokalizacja: Pomorskie :-)
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: damian_w202 » sobota, 7 lis 2015, 13:52

Wiem, wiem, że temat stary i na starcie rezygnuję z nagrody złotego szpadla ale mam mały problem dotyczący tych właśnie drożdży.
Otóż poczyniłem nastaw BLG 23, 100L, temp 31,1stC. Na to poszły 3 paczki tychże drożdży. Pytanie po jakim czasie zaczną mocno pracować. Ogólnie to mam porównanie z piekarniczymi, które praktycznie od razu zaczęły pracować. Vodka star niestety po 2 godzinach na powierzchni ledwo wyczuwalna delikatniutka pianka. 2 dni temu zrobiłem na starych ok 1 rok po terminie biowin Turbo Yeast i też jakoś lepiej pracowały. Czy możliwy jest kiepski start (tak mi się wydaje) ze względu na pomniejszenie ilości drożdży w stosunku do objętości nastawu?


damian_w202
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 22:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
Lokalizacja: Pomorskie :-)
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: damian_w202 » wtorek, 10 lis 2015, 23:19

Nastaw zaczął mocno pracować po kilku następnych godzinach. Gdy blg spadło do 15 dodałem jeszcze 2 kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody. Aktualnie tj. po 4 dniach blg = 3. Zapaszek cały czas jest bardzo miły, w smaku czuć wyraźnie smak alkoholu. Jak fermentacja sie zatrzyma dam znać i podpowiem jak z klarowaniem.


risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: risto77 » piątek, 13 lis 2015, 08:26

Chyba dobrze trafiłem ;-)
Nastawiłem dwa balony po 50 l i 36kg cukru w sumie ( takie proporcje są w przepisie na opakowaniu ), na drożdżach Alcotec 48 ( nowa wersja, jakaś poprawiona podobno )
Mija 3 dzień a nastaw nie ruszył. Dodam, że cukier i drożdże wsypałem do balonu a później zalałem zimną wodą. Całość stoi w temperaturze 18*C. Nigdy wcześniej coś takiego na tych drożdżach - starszej wersji - mi się nie przydarzyło. Zawsze już na 2 dzień syczało niczym gazowana mineralna a tu taka niespodzianka.
Czy można im pomóc zastartować ?? POMOCY, szkoda cukru !!


boxer1981228
650
Posty: 663
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: boxer1981228 » piątek, 13 lis 2015, 12:02

Ja pierdykam czy przeczytałeś instrukcję z oakpwania? Chcesz powiedzieć że po prostu nasypałeś do balonu cukru i drożdży i zalałeś zimną wodą bez rozpuszczania cukru?

PS.

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody,
po opadnięciu temperatury do ok. 30°C dodajemy paczkę drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE bezpośrednio do nastawu.
intensywnie mieszamy przez minutę (natleniamy nastaw)


risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: risto77 » piątek, 13 lis 2015, 15:32

Nie no oczywiście cukier rozpuscilem intensywnie mieszając. Poprawiłem na 2 dzień wiec rozpuszczone do 0. Proporcje są zachowane z przepisu z opakowania. Jedyne co mnie martwi to to, że drożdży nie rozpuscilem w ciepłej wodzie.

Awatar użytkownika

9kaczor6
100
Posty: 110
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: 9kaczor6 » piątek, 13 lis 2015, 18:18

risto, nie szkodzi. I tak i tak ruszą, z dwojga złego lepiej za zimna jak za ciepła. Pozdrawiam.
P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra, zalałem wczoraj wieczorem. Dziś byłem zajrzeć o 16 baniaki gorące :)


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: golec269 » piątek, 13 lis 2015, 23:13

Kolego risto77 utrudniłeś start drożdżakom bo lubią ciepełko- tem. 25-30 st. startowa. Jeśli chcesz żeby szybciej ruszyły to podnieś temperaturę. Gdy poczują ciepło to zaczną działać-powodzenia.


boxer1981228
650
Posty: 663
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: boxer1981228 » sobota, 14 lis 2015, 02:21

9kaczor6 pisze:P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra,


Nie wiem czy dobrze pamiętam ale ktoś już pisał o rozpuszczaniu paczki turbo w małej ilości wody. Z tego co mi się przypomina to ciśnienie osmotyczne może zabić drożdże.


risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: risto77 » sobota, 14 lis 2015, 08:14

Ruszyły, dziś kiedy wszedłem do garażu to było je czuć z kilku metrów :D Uf jak dobrze zacząłem dzień.


damian_w202
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 22:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
Lokalizacja: Pomorskie :-)
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: damian_w202 » poniedziałek, 16 lis 2015, 12:07

Moje wczoraj miały blg dużo powyżej 0 pewnie będzie z -4. wymieszałem mocno całość mieszadłem na wiertarce (2X) w celu odgazowania (pokazało się dość dużo piany) i na ok 100 L zapodałem 3 łyżki bentonitu wymieszanego z ciepłą wodą już kilka dni temu. Klarowanie zaczęło się prawie natychmiast lecz w nastawie latały takie "zbite kłaczki". Dzisiaj jest ładnie wyklarowany. Jedyne co mnie martwi to, że jeszcze słyszę pękanie pęcherzyczków na powierzchni. Czy to sam gaz? Czy tak ma być?


Drupi
450
Posty: 454
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

Postautor: Drupi » sobota, 14 sty 2017, 17:56

Witam. Czy jeszcze,- ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami ? Zastanawiam się czy są lepsze od Moskwy , mam na myśli smak po zrobieniu na kolumnie OLM. Zachęca opis tych drożdży, na Moskwie nie pisze o delikatności w smaku, ale może Vodka są jeszcze lepsze??
Pozdrawiam.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mariusz12502 i 0 gości