Złapałem chwilę na odniesienie do kilku zdań, które zwróciły moją uwagę...
Resal pisze: ↑czwartek, 14 wrz 2023, 15:08
Ustawienie ciśnienia na zaworze roboczym determinuje temperaturę pracy. (…)
(…) Z powodu obecności powietrza nie ma bezpośredniego związku między ciśnieniem i temperaturą.
Się pogubiłem… albo nie ja.
(…)Szybkowar w czasie pracy powinien być odpowietrzony.(…)
W każdym z urządzeń o jakich mówimy jest powietrze. Wytwarzane w nich ciśnienie to efekt oddziaływania rozprężającej się pod wpływem temperatury cieczy na nagromadzone w zbiorniku powietrze.
(…) Oprócz zaworu bezpieczeństwa posiadają zawór umożliwiający dopompowanie powietrza czyli stosowanie przeciwciśnienia. (…)
Chyba nie rozumiem… W autoklawie wodnym tylko wstępnie zwiększasz ciśnienie, żeby móc osiągnąć temperatury przekraczające 100°C i zapobiec zbytniemu (ponad objętość zbiornika) rozprężeniu się wody. Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie przeciwciśnienia – nigdzie w autoklawie nie ma żadnego podciśnienia, żeby je równoważyć wstępnym nadciśnieniem. Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli mówiąc „przeciwciśnienie”.
(…) Gdzieś kiedyś przeczytałem, że szybkowar jest rodzajem autoklawu.
Na dobrą sprawę jedno jest „tylko” rozbudowaną o urządzenia peryferyjne wersją drugiego. Urządzenie wymyślone gdzieś u schyłku średniowiecza pierwotnie nazywano zmiękczaczem kości. Posiadacze dużych szybkowarów mogą spróbować zrobić kilka testowych słoików i sprawdzić, czy jest to coś, z czego by chcieli korzystać.
Resal pisze: ↑sobota, 16 wrz 2023, 16:19
(…) Woda czy para to tylko medium grzewcze.(…)
Teoretycznie tak, jednak wzajemne proporce wody do powietrza mają kluczowy wpływ na komfort obsługi, pompowanie zbiornika i sumaryczne w nim ciśnienie. Wczoraj cały proces pociągnąłem na jednym litrze wody wlanej na dno. W kilkanaście minut miałem w środku 120°C, relatywnie szybko też się to samo wystudziło. Oczywiście czym więcej wsadu/słoików w środku tym ten czas wystudzania się jest dłuższy, choć jeśli trzeba coś szybko schłodzić (np. ogórki konserwowe) wystarczy poczekać do opadnięcia zaworu pływakowego (opada, gdy ciśnienie w zbiorniku wyrówna do atmosferycznego) i wyjąć słoiki szczypcami do słojów.
(…) Gdzie mogę wybrać amatorski autoklaw wodny czy parowy do konserw?
Są nawet na naszym aukcyjnym, acz ze znacznymi prowizjami za trud sprowadzenia zza Buga. Ja pierwsze dwa zamówiłem u rodzimych spawaczy (nawet nie wiedzieli, że to robią

), trzeci, mniejszy, kupiłem w litewskim sklepie internetowym.
(…)Każdy autoklaw do konserw powinien posiadać zawór do wytworzenia przeciwciśnienia więc nie za bardzo rozumiem. Parowe mają go mieć a wodne nie czy odwrotnie?
No właśnie o to chodzi, że parowe go wcale nie potrzebują, bo nie ma potrzeby „kiełznania” rozprężającej się wody wstępnym pompowaniem zbiornika. W parowym niewielka ilość trudnosprężalnej wody oddziałuje na olbrzymią ilość łatwosprężalnego powietrza. W wodnym jest odwrotnie, niewielka poduszka powietrzna nie byłaby w stanie pohamować rozprężającej się wody.
(…) Parowe to mniejsze ciśnienie? Mocniejsza konstrukcja? Może rozwiń bo nie za bardzo rozumiem choć kilka opracowań o sterylizacji i obróbce cieplnej konserw przeczytałem.
Parowe to zdecydowanie mniejsze ciśnienie, a co za tym idzie mniejsze wymagania co do wytrzymałości konstrukcji.
Parowe autoklawy w domowym zastosowaniu mają niedługą historię. Jeśli wierzyć marketingowym hasłom pierwszym amatorskim, dostępnym na rynku kuchennym był jakieś 5-6 lat temu 42-litrowy Wein. Ja mam jego mniejszego, 23-litrowego brata., a na wzór dużego właśnie rozszerzałem funkcjonalności kegów/kotłów alkoholowych. To dlatego sugestia
Poczytaj materiały poświęcone konserwom na forum wędlin domowych.
mnie nie kusi – gdy szukałem informacji o parowych nic tam nie znalazłem. Musiałem „ssać” od kacapów.
(...)kilka opracowań o sterylizacji i obróbce cieplnej konserw przeczytałem.
Jakkolwiek są one cenne i zapewne dające więcej podstawy teoretycznej, niż mogłem dotychczas zdobyć z własnej praktyki i kacapskiego www, to przypuszczam, że opracowania te mogą wymagać uzupełnienia właśnie o nowy, bardziej przyjazny sposób autoklawowania. Przyznaję jednak, że moja naukowa podbudowa teoretyczna jest mizerna - źródłami, z jakich dotychczas korzystałem jest ruski internet i własna dedukcja. Pewnie będę musiał to uzupełnić i jakieś poważniejsze źródła.
Z wczoraj - klasyka autoklawu, tzw. "tuszonka". Tym razem wytrybowane z kości udko z kurczaka zaprawione mieszanką Prymatu o smaku ciemnego piwa. 40 minut w 120°C. Da się zjeść, nawet pomlaskać

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.