Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5268
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: Zygmunt » sobota, 6 gru 2014, 18:04

Sposób znany od daaaawna, więc żadna nowość, ale przygotowałem w miarę przystępną formę. O co chodzi? Środki dwuskładnikowe, które wykorzystujemy do klarowania (głównie cukrówek) to żadna skomplikowana chemia, a po prostu roztwór żelatyny oraz zolu krzemionkowego. Wszystko, co potrzeba do odtworzenia zawartości saszetek znajdziemy w spożywczym i budowlanym, czyli elemencie obowiązkowym "galerii handlowych", które otwierają się ostatnio co 200m.

Lista zakupów:
- żelatyna spożywcza (taka jak do karpia, więc w ferworze przedświątecznych przygotowań możemy podwędzić trochę z kuchni)
- ocet (10%)

Ze spożywczego udajemy się teraz do budowlanego i kupujemy szkło wodne. Jak najmniejsze opakowanie, bo potrzebujemy tylko kilkunastu mililitrów.

Obrazek
Z akcesoriów przyda się nam:
- waga
- menzurka/ cylinder miarowy/ miarka do mąki
- łyżka lub- jeżeli ktoś dysponuje- mieszadełko magnetyczne
- naczynie: słoik, kolba, zlewka, kubek, słowem cokolwiek, w czym możemy wygodnie połączyć składniki
- pipeta lub strzykawka

Przygotowanie:

Rozpuszczamy 5g żelatny w 50ml ciepłej wody. Ciepłej, ale nie wrzątku, bo żelatyna nie będzie działać.

Pierwszą saszetkę naszego domowego środka klarującego mamy z głowy. Czas na drugą, czyli zol krzemionkowy. Sugeruję pośpiech, bo żelatyna właśnie zaczęła nam tężeć. Do nowego słoika wlewamy:
- 40ml wody
- 40ml szkła wodnego

Obrazek

Mieszamy (lub ustawiamy na mieszadełku magnetycznym) i czekamy na pełne rozmieszanie. Do osobnego pojemniczka odmierzamy 30ml octu i nabieramy część porcji strzykawką lub pipetą. Po kropli dodajemy ocet do mieszaniny szkła wodnego i wody. Cały czas mieszamy. Przy ostatnich kroplach z porcji należy uważnie obserwować, czy nie wytrąca się wspomniana galareta- jeżeli pojawią się białe "kłaczki" dodawanie octu możemy przerwać.

Obrazek

Jeżeli przegapimy moment i kłaczków będzie dużo- można dodać trochę wody. Jeżeli nie będziemy mieszać lub dodamy całość na raz, to zamiast zolu krzemionkowego otrzymamy zwartą galaretę, a nie o to nam chodzi.

Obrazek

Jeżeli nasz ocet jest słabszy (bo to np. stara, zwietrzała butelka) może się okazać, że octu potrzeba trochę więcej niż 30ml. Wtedy wkraplamy aż zobaczymy pierwszego "kłaczka" i przerywamy.


Użycie:
Klarujemy wyłącznie nastawy, które zakończył pracę. Dolanie środka klarującego do pracującego nastawu nie ma sensu, nie zadziała. Po upewnieniu się, że życie w fermentorze zamarło odgazowujemy całość łychą lub mieszadłem i dodajemy nasz roztwór żelatyny. Mocno mieszamy, zostawiamy na kilka minut. Piany będzie sporo, tym więcej, im bardziej świeży nastaw.

Obrazek


Po kilku minutach dodajemy zol krzemionkowy, mieszamy i zostawiamy na 24h. Klarowanie zacznie się już po kilkudziesięciu minutach, pełny efekt po dobie. Oczywiście proporcje są skalowalne, więc większe nastawy= więcej środka. W/w ilości sprawdzają się do 40l.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3943
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: lesgo58 » sobota, 6 gru 2014, 18:42

Ląduje w archiwum domowym... :respect:


W_TG
450
Posty: 485
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: W_TG » niedziela, 7 gru 2014, 18:54

Zastanawiam się czy nadał by się ten sposób do sklarowania oczka wodnego??? i nie zaszkodzi rybom.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


zielik93
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: zielik93 » poniedziałek, 29 lut 2016, 12:25

Czy dodawany tutaj ocet,nie zaszkodzi na kolumnę miedzianą?
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale


divastion
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 20:31
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: divastion » wtorek, 1 mar 2016, 11:00

Ja u siebie nie zaobserwowałem żadnego negatywnego wpływu, a stosuję tę metodę już przynajmniej 7 miesięcy.


ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: ykp0261 » środa, 9 mar 2016, 22:06

Super sprawa, ale mam obawy co do wpływu na zdrowie takiego szkła wodnego. :-(


eldier
550
Posty: 573
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: eldier » czwartek, 10 mar 2016, 23:07

A zamierzasz pić ten nastaw?


ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: ykp0261 » piątek, 11 mar 2016, 06:42

Oczywiście samego środka klarującego nie. Ale czy to jakoś negatywnie na klarowane wino nie wpłynie.


richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: richb » wtorek, 12 kwie 2016, 11:06

Ja tam Bentonit Extra Mocny w wedkarskim za 7PLN 1kg kupilem (klej do przynety czyli Bentonit pylisty) i efekt ten sam a o ile mniej zachodu :-)

Pozdrawiam
BR


ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: ykp0261 » sobota, 16 kwie 2016, 08:06

Też używam bentonitu, ale z tego co kojarzę to działa tylko na ładunki dodatnie. W każdym razie wina aroniowego mi nie potrafił wyklarować :-(

Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: mydlo » czwartek, 5 maja 2016, 22:11

Drogi Zygmuncie czy zol krzemionkowy to z angielska silicon dioxide czyli popularny antyzbrylacz stosowany powszechnie w spożywce bardzo lekki biały proszek trochę przypominający suchy śnieg?
Pijmy pijmy bo sie sciemnia

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5268
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: Zygmunt » piątek, 6 maja 2016, 20:03

Zol krzemionkowy to koloidalny roztwór SiO2, ale jako że SiO2 nie rozpuszcza się w wodzie musiałbyś na niego zadziałać silną zasadą, np. NaOH.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: mydlo » piątek, 6 maja 2016, 22:19

Zastosuje się do Twojego przepisu bo szkło wodne jest tanie, a bawić się z zasadami bez potrzeby nie ma sensu. Uwielbiam to forum cały czas się człowiek czegoś uczy. Szkoda że taka noga z chemii jestem :( Z góry dziękuje za każdy Twój post.
Pijmy pijmy bo sie sciemnia

Awatar użytkownika

urbanmaster
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 mar 2015, 09:18
Krótko o sobie: facet lubiący eksperymentować...;)
Ulubiony Alkohol: bimberek, czysta, whisky i takie takie
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Skierniewice
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: urbanmaster » wtorek, 10 maja 2016, 12:49

Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D
Jesus turn water into the wine, I turn water into the shine!!

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: gr000by » czwartek, 19 maja 2016, 13:21

Na zdrowie po klarowaniu nastawów do destylacji za pomocą piro. Nie dość że siarczyny podczas rektyfikacji uwalniają SO2 (ditlenek siarki), to jeszcze ten uwolniony SO2 dość dobrze rozpuszcza się w alkoholu (ta część, która nie zostanie usunięta z przedgonami). Pirosiarczyn też nie jest substancją naturalną ;), to jest jeszcze gorsza chemia niż szkło wodne, które nie przechodzi do destylatu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

urbanmaster
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 mar 2015, 09:18
Krótko o sobie: facet lubiący eksperymentować...;)
Ulubiony Alkohol: bimberek, czysta, whisky i takie takie
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Skierniewice
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: urbanmaster » wtorek, 31 maja 2016, 14:55

Chyba się wygłupiłem powyższym postem. I faktycznie koledzy używacie tego szkła wodnego?? Chyba sprawdzi się dobrze w cukrówkach. Czy zbożówki lub owocówki tez tym można traktować?
Jesus turn water into the wine, I turn water into the shine!!


martilion
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 19:37
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: martilion » sobota, 16 lip 2016, 19:42

Właśnie zastosowałem ten sposób do nastawu cukrowego i jetem ciekaw co wyjdzie. Pierwsze dwa mieszania szkła wodnego z wodą i octem dały mi w efekcie mleczną galaretkę - zawsze po przekroczeniu dawki 20 ml octu. Dopiero trzecie mieszanie się CHYBA udało, ale poprzestałem na wspomnianych 20 ml octu i właściwie zaraz wlałem do nastawu (uprzednio dodając oczywiście roztwór żelatyny). Tak więc 30 ml octu to chyba za dużo.
Przygotowałem jeszcze czwartą porcję mieszanki (z 20 ml octu) celem eksperymentu - jak długo można przechowywać w słoiku i jaki wpływ ma na zwykłe szkło (coś mi świta że może reagować ze szkłem) - niestety po 5 minutach też się zrobiła mleczna galaretka i słoik poszedł do kosza.
Ciekawe czy turbo klar to ta sama mieszanka...?


martilion
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 19:37
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: martilion » sobota, 23 lip 2016, 16:59

Zrobiły się luźne białe gluty które pływają po powierzchni - nastaw sklarowało ale trudno oddzielić te gluty od reszty. Dokładniej - nie ma problemu żeby zlać pierwsze 20 litrów ale pozostałe 5 litrów chyba będę musiał filtrować. Cytując Wiesława Wszywkę - badziewie do badziewia, polecam dzieciom.


Dwaid
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Postautor: Dwaid » czwartek, 17 maja 2018, 21:14

Odgrzebię temat, ale mam pytanie :)
Czy mieszanka szkła wodnego(krzemianu sodu) z octem w efekcie da nam zol krzemionkowy, taki sam jaki jest zastosowany w turboklarze popularnej firmy Badziewin?
Z chemii jestem noga, próbowałem znaleźć te informacje w googlach i słabo mi to wyszło.
Jedyne co mogę, to rozwiać wątpliwości ludzi, którzy boją się szkła wodnego w nastawie, cytując za wikipedią:
"Szkło wodne sodowe ma szereg zastosowań pełniąc głównie rolę lepiszcza:
(...)
-stosuje się jako dodatek do żywności (E550)"


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości