Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Sposób znany od daaaawna, więc żadna nowość, ale przygotowałem w miarę przystępną formę. O co chodzi? Środki dwuskładnikowe, które wykorzystujemy do klarowania (głównie cukrówek) to żadna skomplikowana chemia, a po prostu roztwór żelatyny oraz zolu krzemionkowego. Wszystko, co potrzeba do odtworzenia zawartości saszetek znajdziemy w spożywczym i budowlanym, czyli elemencie obowiązkowym "galerii handlowych", które otwierają się ostatnio co 200m.

Lista zakupów:
- żelatyna spożywcza (taka jak do karpia, więc w ferworze przedświątecznych przygotowań możemy podwędzić trochę z kuchni)
- ocet (10%)

Ze spożywczego udajemy się teraz do budowlanego i kupujemy szkło wodne. Jak najmniejsze opakowanie, bo potrzebujemy tylko kilkunastu mililitrów.

Obrazek
Z akcesoriów przyda się nam:
- waga
- menzurka/ cylinder miarowy/ miarka do mąki
- łyżka lub- jeżeli ktoś dysponuje- mieszadełko magnetyczne
- naczynie: słoik, kolba, zlewka, kubek, słowem cokolwiek, w czym możemy wygodnie połączyć składniki
- pipeta lub strzykawka

Przygotowanie:

Rozpuszczamy 5g żelatny w 50ml ciepłej wody. Ciepłej, ale nie wrzątku, bo żelatyna nie będzie działać.

Pierwszą saszetkę naszego domowego środka klarującego mamy z głowy. Czas na drugą, czyli zol krzemionkowy. Sugeruję pośpiech, bo żelatyna właśnie zaczęła nam tężeć. Do nowego słoika wlewamy:
- 40ml wody
- 40ml szkła wodnego

Obrazek

Mieszamy (lub ustawiamy na mieszadełku magnetycznym) i czekamy na pełne rozmieszanie. Do osobnego pojemniczka odmierzamy 30ml octu i nabieramy część porcji strzykawką lub pipetą. Po kropli dodajemy ocet do mieszaniny szkła wodnego i wody. Cały czas mieszamy. Przy ostatnich kroplach z porcji należy uważnie obserwować, czy nie wytrąca się wspomniana galareta- jeżeli pojawią się białe "kłaczki" dodawanie octu możemy przerwać.

Obrazek

Jeżeli przegapimy moment i kłaczków będzie dużo- można dodać trochę wody. Jeżeli nie będziemy mieszać lub dodamy całość na raz, to zamiast zolu krzemionkowego otrzymamy zwartą galaretę, a nie o to nam chodzi.

Obrazek

Jeżeli nasz ocet jest słabszy (bo to np. stara, zwietrzała butelka) może się okazać, że octu potrzeba trochę więcej niż 30ml. Wtedy wkraplamy aż zobaczymy pierwszego "kłaczka" i przerywamy.


Użycie:
Klarujemy wyłącznie nastawy, które zakończył pracę. Dolanie środka klarującego do pracującego nastawu nie ma sensu, nie zadziała. Po upewnieniu się, że życie w fermentorze zamarło odgazowujemy całość łychą lub mieszadłem i dodajemy nasz roztwór żelatyny. Mocno mieszamy, zostawiamy na kilka minut. Piany będzie sporo, tym więcej, im bardziej świeży nastaw.

Obrazek


Po kilku minutach dodajemy zol krzemionkowy, mieszamy i zostawiamy na 24h. Klarowanie zacznie się już po kilkudziesięciu minutach, pełny efekt po dobie. Oczywiście proporcje są skalowalne, więc większe nastawy= więcej środka. W/w ilości sprawdzają się do 40l.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1298 razy
Otrzymał podziękowanie: 2745 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: lesgo58 »

Ląduje w archiwum domowym... :respect:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: W_TG »

Zastanawiam się czy nadał by się ten sposób do sklarowania oczka wodnego??? i nie zaszkodzi rybom.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: zielik93 »

Czy dodawany tutaj ocet,nie zaszkodzi na kolumnę miedzianą?
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale

divastion
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 20:31
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: divastion »

Ja u siebie nie zaobserwowałem żadnego negatywnego wpływu, a stosuję tę metodę już przynajmniej 7 miesięcy.

ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Podziękował: 3 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: ykp0261 »

Super sprawa, ale mam obawy co do wpływu na zdrowie takiego szkła wodnego. :-(

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: eldier »

A zamierzasz pić ten nastaw?

ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Podziękował: 3 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: ykp0261 »

Oczywiście samego środka klarującego nie. Ale czy to jakoś negatywnie na klarowane wino nie wpłynie.

richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: richb »

Ja tam Bentonit Extra Mocny w wedkarskim za 7PLN 1kg kupilem (klej do przynety czyli Bentonit pylisty) i efekt ten sam a o ile mniej zachodu :-)

Pozdrawiam
BR

ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Podziękował: 3 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: ykp0261 »

Też używam bentonitu, ale z tego co kojarzę to działa tylko na ładunki dodatnie. W każdym razie wina aroniowego mi nie potrafił wyklarować :-(
Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: mydlo »

Drogi Zygmuncie czy zol krzemionkowy to z angielska silicon dioxide czyli popularny antyzbrylacz stosowany powszechnie w spożywce bardzo lekki biały proszek trochę przypominający suchy śnieg?
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Zygmunt »

Zol krzemionkowy to koloidalny roztwór SiO2, ale jako że SiO2 nie rozpuszcza się w wodzie musiałbyś na niego zadziałać silną zasadą, np. NaOH.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: mydlo »

Zastosuje się do Twojego przepisu bo szkło wodne jest tanie, a bawić się z zasadami bez potrzeby nie ma sensu. Uwielbiam to forum cały czas się człowiek czegoś uczy. Szkoda że taka noga z chemii jestem :( Z góry dziękuje za każdy Twój post.
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Awatar użytkownika

urbanmaster
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 mar 2015, 09:18
Krótko o sobie: facet lubiący eksperymentować...;)
Ulubiony Alkohol: bimberek, czysta, whisky i takie takie
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 5 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: urbanmaster »

Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D
Jesus turn water into the wine, I turn water into the shine!!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: gr000by »

Na zdrowie po klarowaniu nastawów do destylacji za pomocą piro. Nie dość że siarczyny podczas rektyfikacji uwalniają SO2 (ditlenek siarki), to jeszcze ten uwolniony SO2 dość dobrze rozpuszcza się w alkoholu (ta część, która nie zostanie usunięta z przedgonami). Pirosiarczyn też nie jest substancją naturalną ;), to jest jeszcze gorsza chemia niż szkło wodne, które nie przechodzi do destylatu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

urbanmaster
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 mar 2015, 09:18
Krótko o sobie: facet lubiący eksperymentować...;)
Ulubiony Alkohol: bimberek, czysta, whisky i takie takie
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 5 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: urbanmaster »

Chyba się wygłupiłem powyższym postem. I faktycznie koledzy używacie tego szkła wodnego?? Chyba sprawdzi się dobrze w cukrówkach. Czy zbożówki lub owocówki tez tym można traktować?
Jesus turn water into the wine, I turn water into the shine!!

martilion
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 20:37
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: martilion »

Właśnie zastosowałem ten sposób do nastawu cukrowego i jetem ciekaw co wyjdzie. Pierwsze dwa mieszania szkła wodnego z wodą i octem dały mi w efekcie mleczną galaretkę - zawsze po przekroczeniu dawki 20 ml octu. Dopiero trzecie mieszanie się CHYBA udało, ale poprzestałem na wspomnianych 20 ml octu i właściwie zaraz wlałem do nastawu (uprzednio dodając oczywiście roztwór żelatyny). Tak więc 30 ml octu to chyba za dużo.
Przygotowałem jeszcze czwartą porcję mieszanki (z 20 ml octu) celem eksperymentu - jak długo można przechowywać w słoiku i jaki wpływ ma na zwykłe szkło (coś mi świta że może reagować ze szkłem) - niestety po 5 minutach też się zrobiła mleczna galaretka i słoik poszedł do kosza.
Ciekawe czy turbo klar to ta sama mieszanka...?

martilion
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 20:37
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: martilion »

Zrobiły się luźne białe gluty które pływają po powierzchni - nastaw sklarowało ale trudno oddzielić te gluty od reszty. Dokładniej - nie ma problemu żeby zlać pierwsze 20 litrów ale pozostałe 5 litrów chyba będę musiał filtrować. Cytując Wiesława Wszywkę - badziewie do badziewia, polecam dzieciom.
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Dwaid »

Odgrzebię temat, ale mam pytanie :)
Czy mieszanka szkła wodnego(krzemianu sodu) z octem w efekcie da nam zol krzemionkowy, taki sam jaki jest zastosowany w turboklarze popularnej firmy Badziewin?
Z chemii jestem noga, próbowałem znaleźć te informacje w googlach i słabo mi to wyszło.
Jedyne co mogę, to rozwiać wątpliwości ludzi, którzy boją się szkła wodnego w nastawie, cytując za wikipedią:
"Szkło wodne sodowe ma szereg zastosowań pełniąc głównie rolę lepiszcza:
(...)
-stosuje się jako dodatek do żywności (E550)"

arTii
1250
Posty: 1263
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 155 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: arTii »

Po ponad roku od ostatniego posta odkopuję temat....
Czy tak przygotowany "klar" można dłużej przechowywać? Chodzi mi o to, czy mogę sobie przygotować składniki, wlać je np. do słoików a później używać w miarę potrzeb. Trochę mi się nie chce każdorazowo przygotowywać porcji.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Ocet i szkło wodne po paru chwilach zrobi się białe, żelatyna zacznie tężeć..
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

arTii
1250
Posty: 1263
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 155 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: arTii »

Czyli tylko na bieżąco? Trudno - trzeba sobie kupić mieszadło magnetyczne :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Zygmunt »

Jak masz w domu wiatraczek komputerowy z demontażu, to potrzebujesz tylko dwóch magnesów i rdzenia mieszadełka, poszukaj na forum piwowarskim opisów budowy. Koszt przy zastosowaniu "elektrośmieci" to kilka złotych.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

Podbijam temat.
No więc właśnie, czy i jak długo można przechowywać gotowca?

arTii
1250
Posty: 1263
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 155 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: arTii »

@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2019, 08:12 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Cynammon »

urbanmaster pisze:Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D
Dlatego ja klaruje najprostszym i najstarszym sposobem na świecie i jest naturalnie (grawitacyjnie), czekam aż się ładnie wszystko wyklaruje, osad spada na dno i ściągam z nad osadu.

Wysłane z mojego Z2 przy użyciu Tapatalka

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Ile czasu zajmuje Ci takie klarowanie? Z odgazowaniem / bez po zakończeniu pracy.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

arTii pisze:@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź
Racja, mój błąd. Nie zauważyłem, że temat ma 2 strony i Twoje pytanie wziąłem za ostatnie w dyskusji... W każdym razie sposób zadziałał, więc wielkie dzięki dla Zygmunta!

peter1956
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 22:27
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: peter1956 »

Takie 2 pytania poczatkujacego odnośnie klarowania:
- po czym poznać, że drożdze już napewno zakończyły swój żywot? nic się nie pieni, nie bulka, nastaw z winogron ma już 3 tygodnie na turbodrożdzach
- chcialem nastaw poraktować superklarem24h przed destylacja. Tak sie składa, że potem beczkę muszę przetransportować samochodem do miejsca gdzie mogę skorzystać z potstilla. Czy to będzie problem jak po klarowaniu potrzęsie nim w aucie? czy wszystko i tak będzie na dnie? Może lepiej to co wykalrowane zlać do innej beczki i tylko wyklarowane przewieżć?

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Sam sobie odpowiedziałeś po czym poznać.. Po sklarowaniu koniecznie zlać znad osadu jeśli zamierzasz transportować.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

boxer1981228
1000
Posty: 1020
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 247 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: boxer1981228 »

Pomiar blg nastawu/zacieru. Najskuteczniej używać miernika. Jeśli blg przestanie spadac to znaczy że drożdże już padły. A jeśli nie masz miernika to nastaw/zacier zacznie się klarować samoistnie od góry.

Box

peter1956
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 22:27
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: peter1956 »

Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania? Zamykamy beczkę szczelnie czy zostawiamy tylko przykryta szmatką?

Wysłane z mojego Redmi 7 przy użyciu Tapatalka

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu (ja mam kranik, ale możesz użyć pompki lub rurki), a następnie użyj wiertarki z mieszadłem, by pozbyć się CO2. Teraz zapodaj klar i przykryj tak, jak do fermentacji. Znów zlej znad nowo powstałego osadu, zamknij szczelnie i możesz sobie to transportować lub przechowywać w chłodnym miejscu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Zygmunt »

peter1956 pisze:Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania?
Gdy nastaw już fermentuje, to powietrze jest zbędne, a może być nawet szkodliwe (ryzyko infekcji). Tlen jest potrzebny tylko do namnożenia drożdży, sama fermentacja jest procesem beztlenowym.
Klarujesz po fermentacji i odgazowaniu, więc nie musisz już dostarczać powietrza, możesz zabezpieczyć korkiem z rurką lub zakręcić pokrywę beczki- i tak nie są w 100% szczelne.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Erazer »

Mam szklo wodne JURGA, opis składu :
'' Roztwór wodny soli sodowej kwasu krzemowego (Na2O + SiO2)
Jest niemal rzadkie jak woda, nada się?

Widziałem inne szkła wodne, to były gęściejsze, coś jak kisiel rządki, a to co mam rzadkie.
Wystarczy więc dodać trochę octu bez rozwadniania szkła wodą?

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Wcześniej miałem takie kislowate w przezroczystej butelce. Ostatnio kupiłem w żółtej i jest jak woda. Mam wrażenie że jakoś gorzej się klaruje. Tak przy okazji nastaw po klarowaniu nadal jest delikatnie mętny że dna nie widać czy powinien być krystaliczny jak woda do samego dna?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Erazer »

A klarowaleś wcześniej tym kiślowatym szkłem wodnym?
W teorii powinno być całkiem klarowne do samego dna
Jeszcze kwestia kolejności, jedni podają że żelatynę podaje się w pierwszej kolejności tak jak tutaj w przepisie, a gdzie indziej podają, że najpierw zol krzemionkowy, a później dopiero żelatynę

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: aakk »

Tak, na kiślu zdarzało się że pływały takie kluchy drożdży i nastaw całkiem klarowny. Ostatnio klarowałem na tym rzadkim i chyba za długo zwlekałem bo dodałem sporo octu i całość już zaczynała się robić delikatnie mleczna. Szybko wlałem do nastawu ale słabo się klaruje.. Chyba wrócę do klarowania gotowymi środkami albo kupię jakieś mieszadełko magnetyczne dla wygody.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: Erazer »

Chlupnalem miksturę do nastawu, o ile nastaw był już w zasadzie w połowie wyklarowany, bo zlewałem dwa razy znad osadu, tak po wlaniu specyfiku zrobił się mleczny - minęła godzina i nie widać by się coś klarowalo, zobaczym co to z tego będzie.
Zachodzi pytanie co zrobić, jeśli nic się nie zmieni, puścić tak na rury?

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

Post autor: LuarvikLuarvik »

Jeśli Ci się spieszy to puszczaj, skoro zlewałeś wcześniej dwa razy. Z kolei jeśli masz czas i możliwość to wystaw w nocy na zewnątrz. Nie ma mrozu, ale jest szansa, że coś pomoże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”