Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
jusbil700
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 mar 2021, 09:06
Załączniki
Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jusbil700 » czwartek, 4 mar 2021, 09:12

Cześć wszystkim,

postanowiłam nastawić pierwszy raz domowy cydr. Naoglądałam się poradników i wzięłam się do pracy.

12l balon dostał 10l soku jabłkowego NFC bez żadnych dodatków. Przygotowałam drożdże oraz pożywkę zgodnie z instrukcją. Pierwsze 3 dni pracowało jak szalone, ale szybko wszystko ustało i opadło. Po 3 dniach zauważyłam, że tak jak przestało pracować tak korek fermentacyjny przestał dawać jakiekolwiek oznaki życia.

Co powinnam zrobić? Zostawić to w spokoju?

Za wszystkie odpowiedzi, z góry bardzo dziękuję!

Pozdrawiam serdecznie


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rastro
1500
Posty: 1520
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: rastro » czwartek, 4 mar 2021, 11:31

Cukier się skończył? Masz jakiś cukromierz?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jakis1234 » czwartek, 4 mar 2021, 11:31

Jakie Blg na początku, a jakie teraz?
Bez tego to mamy wróżenie ze szklanej kuli.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

kiwitom23
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 4 mar 2021, 11:53

Wypiszę to w punktach:
1. Na początku powinnaś sprawdzić ilość cukru w samym soku balingometrem i zanotować wartość BLG
2. Jeżeli dosładzałaś cukrem (w celu zwiększenia %), to ponownie sprawdzić BLG po dosłodzeniu
3. Sprawdzić na opakowaniu drożdży do jakiej wartości są w stanie wyfermentować (przeważnie jest to 2-4 BLG)
4. Jeżeli nastaw przestał pracować, to sprawdzić ponownie BLG, czy nie osiągnęło tego poziomu jaki był podany na drożdżach
5. Jeżeli tak, to odczekać 2-3 dni i ponownie sprawdzić BLG
6. Jeżeli się nie zmienia i jest na takim samym poziomie, to dodać po 3, 4 gramy cukru na butelkę 0,5 litrową i butelkować
To chyba wszystko
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 mar 2021, 11:53 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


INTseed
30
Posty: 47
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: INTseed » czwartek, 4 mar 2021, 13:06

Jak sam sok to dodajesz pektoenzym. Potem drożdże. Po około trzech tygodniach przelewasz i butelkujesz z dodatkiem cukru.
Sprawdź czy nie za kwaśne ;)


Autor tematu
jusbil700
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 mar 2021, 09:06
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jusbil700 » czwartek, 4 mar 2021, 16:34

Dzięki wszystkim za komentarze :) Z góry informuję, że macie do czynienia z osobą co obejrzała dwa tutki na yt i zrobiła najprościej jak się da.

1) Nie mierzyłam cukru przed, w trakcie, ani po
2) Nie dosładzałam, pracowało na tym co było naturalnie w środku
3) Według opakowania, standardowo ok. 10g cukru w 100ml

Pytanie dla mnie najważniejsze - co mogę teraz zrobić bez mierzenia cukru? Na początek nie chciałam za dużo inwestować, balon na próbę.
A że szkoda soku to nie chcę doprowadzić do sytuacji bym musiała go wylać.

Więc nie mając nic, co mogę poczynić? Aktualnie mija prawie 2tyg jak balon stoi sam sobie zostawiony.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 mar 2021, 16:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 838
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: manowar » czwartek, 4 mar 2021, 16:37

2 tygodnie... w butle. Dodać 2-3g cukru na butelkę i za 2 tygodnie konsumować.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
650
Posty: 671
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 4 mar 2021, 16:47

Szczerze mówiąc nie widzę innego sposobu, jak po prostu wziąć wężyka i podebrać sobie nieco, aby spróbować. Jeśli ma kwaśny, wytrawny smak, to znaczy, że drożdże przerobiły, co miały przerobić. Co prawda bardzo szybko, ale nie sądzę, aby nie było to możliwe.
Również robię cydr na sokach NFC i wychodzą bardzo powtarzalne - bulka ok 1,5 tyg, potem kolejne 1,5tyg na osiadnięcie się osadu, a potem butelkowanie ( CO2 mam z cukru trzcinowego, dosładzam ksylitolem ).
Zawsze próbuję cydru przed wlaniem do butelek i nigdy nie sprawdzam BLG przed zadaniem drożdży - nie widzę powodu ku temu. Cydr daje 5-6 % alkoholu max - każde drodże to przerobią.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

freek
100
Posty: 148
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: freek » czwartek, 4 mar 2021, 17:40

Jeżeli inwestycje mają być minimalne to kup sobie mineralną w biedronce w 0,5 l butelkach, opróżnij je i zalej cydrem, bedzie i bezpiecznie i namacalnie - sprawdzisz sobie poziom nagazowania kiedy zechcesz. Daj 4g cukru na pół litra - będzie optymalnie, na dosłodzenie ksylitol lub stevia wg uznania. Zostaw na tydzień w ciepłym, a potem do piwniczki celem schłodzenia i już. A i delikatny osad na dnie to normalna rzecz :).
Pozdro


Autor tematu
jusbil700
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 mar 2021, 09:06
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jusbil700 » piątek, 5 mar 2021, 08:24

Dziękuje za odpowiedzi :) Wezmę butelki, przeleję, dodam cukier. Zobaczymy za dwa tygodnie :)


Autor tematu
jusbil700
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 mar 2021, 09:06
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jusbil700 » piątek, 5 mar 2021, 14:08

Jeszcze póki temat niezamknięty:

W zestawie z drożdżami miałam klarowin. Czy powinnam go zastosować przed rozlaniem do butelek?
Pomysł z butelką plastikową po wodzie jest genialny (typowo Grażyna :D ) pytanie teraz: przez co to przecedzić?
Widzę w necie możliwość kupienia specjalnych m.in worków. A domowy sposób?

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jakis1234 » piątek, 5 mar 2021, 14:58

Odstaw i poczekaj aż się sam sklaruje, grawitacyjnie i wtedy zlewasz znad osadu i przelewasz do butelek.
Za szybko to wszystko idzie, cydr powinien spokojnie postać, skończyć pracę, później się sklarować i dopiero wtedy dodajemy trochę cukru do refermentacji i rozlewamy do butelek.
Mój nastawiony ponad miesiąc temu cały czas jest w fermentorze.
Inna sprawa, że akurat cydr nie musi być idealnie krystaliczny, mnie smakuje taki trochę mętny, a i widać, że jest naturalny :)
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
650
Posty: 671
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: MASaKrA_Domingo » niedziela, 7 mar 2021, 12:53

Ja nawet zostawiam dla siebie ostatki cydru znad osadu i oznaczam je odpowiednio. Te dwie, trzy butelki zawierają więcej tego osadu i smak drożdżowy. Ja akurat to lubię, chociaż nie każdy. Krystaliczny cydr brzmi mi aż dziwnie ;)
Nalewki tak, ale cydr powinien być jak cytrynówka.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


majster1
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: majster1 » czwartek, 15 kwie 2021, 08:35

Cześć. Mam pytanie, wstawiłem cydr tydzień temu, przez 5 dni fermentowało ładnie, było widać pianę, a po 5 dniu stanęło i nie widać, żeby drożdże pracowały. Mam się tym przejmować? Czy coś jest nie tak? Czy jeszcze poczekać kilka dni aż ruszy?
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2021, 08:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jakis1234 » czwartek, 15 kwie 2021, 09:28

A dlaczego ma ruszyć? Sok jabłkowy ma stosunkowo mało cukru i jest prawdopodobne, że drożdże zakończyły pracę.
Bez mierzenia Blg, to jest trochę zgadywanie. Spróbuj na ile jest wytrawny i poczekaj na sklarowanie.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: Kòpôcz » czwartek, 15 kwie 2021, 10:52

majster1 pisze: (...) przez 5 dni fermentowało ładnie, było widać pianę, a po 5 dniu stanęło i nie widać, żeby drożdże pracowały. (...)

A jak jesteś na imieninach szwagra to zajadasz od początku do końca imprezy w takim samym tempie? Na początku drożdże się szybko obżerają i namnażają, gdy ilość paszy spada, a samych komórek drożdżowych jest już dużo tempo fermentacji spada. Daj im najpierw pójść spać, gdy wszystko już przejedzą i obudź dodatkiem cukru do refermantacji. Sprawdzaj co kilka dni blg.
Czy soki jabłkowe mają mało cukru? Nie pamiętam który budżetowy sok to był, ale miał 13blg, co po refermentacji dawało parwie 6% alk. Rozwadniałem w fermentorze, żeby był gaszącym pragnienie, a nie zapał do pracy.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 481
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: jakis1234 » czwartek, 15 kwie 2021, 11:19

To zależy od jabłek, jak nastawiałem ostatni cydr, to Blg było około 10, to jednak trochę mniej niż przy winie czy cukrówce ;)
W każdym razie pięć dni mogło wystarczyć, żeby drożdże kończyły pracę.
Pozdrawiam z opolskiego.


Rebeli@nt
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 17:51
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: Rebeli@nt » czwartek, 15 kwie 2021, 13:04

majster1 pisze:Cześć. Mam pytanie, wstawiłem cydr tydzień temu, przez 5 dni fermentowało ładnie, było widać pianę, a po 5 dniu stanęło i nie widać, żeby drożdże pracowały. Mam się tym przejmować? Czy coś jest nie tak? Czy jeszcze poczekać kilka dni aż ruszy?

Prawdopodobnie fermentacja się skończył, ale żeby być tego pewnym musiałbyś wziąć balingomierz i zmierzyć BLG.


majster1
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: majster1 » czwartek, 15 kwie 2021, 18:44

Robię jeszcze cydr pół na pół jabłkowo gruszkowy, bo gruszki są słodsze i pracuje trochę dłużej, więc wszystko się zgadza.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2021, 19:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


majster1
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Domowy cydr: Brak pracy drożdży

Postautor: majster1 » sobota, 17 kwie 2021, 12:17

Mam pytanie, bo nie wiem czy coś zepsułem. Cydr gruszkowy wyszedł mi kwaśny, czy coś źle zrobiłem? Zepsuł się cydr? Czy nieszczelne zamknięcie mogło mieć wpływ?
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości