DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy dlatego za błędy od razu sorki.
Przeczytałem prawie wszystkie strony na tym poście ale dużo rzeczy nie rozumiem dlatego piszę i proszę o odpowiedź.
Interesuje mnie ten przepis:
CORN WHISKEY
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego
Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).
Czy wystarczy zrobić to co jest napisane? Czy są jakieś magiczne sztuczki, lub szczegóły które warto zawrzeć?
I jaki naprawdę alkohol wychodzi z tak przyrządzonego przepisu? Dodam że koneserem typu (wyczuwam tutaj nuty smakowe orzecha macadamia) to nie jestem .
Pozdrawiam.
Przeczytałem prawie wszystkie strony na tym poście ale dużo rzeczy nie rozumiem dlatego piszę i proszę o odpowiedź.
Interesuje mnie ten przepis:
CORN WHISKEY
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego
Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).
Czy wystarczy zrobić to co jest napisane? Czy są jakieś magiczne sztuczki, lub szczegóły które warto zawrzeć?
I jaki naprawdę alkohol wychodzi z tak przyrządzonego przepisu? Dodam że koneserem typu (wyczuwam tutaj nuty smakowe orzecha macadamia) to nie jestem .
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 05:30 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Dodaj kukurydzę do wody o temp. 95-97 stopni. Dodaj też dla pewności 2-2,5 kg słodu, oczywiście w 64 stopniach. Dalej jak w przepisie.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 13:01
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Bialy1995, jeśli mogę coś doradzić, to nie bądź leniwy, tak jak autor tegoż posta był razu pewnego. Wrzuciłem kaszkę kukurydzianą, kleikowałem na szybko i uznałem, że jak dorzucę słodu, wymieszam i zostawię na noc, to się samo zrobi (przecież czas i enzymy zrobią swoje, nie?. Jakież było moje zaskoczenie, gdy rano miałem gar polenty . Bez pracy manualnej się nie obejdzie.
Wszystkich, którzy chcą mnie wyśmiać od razu mówię, że zrobiła to już moja dziewczyna, hehe.
Wszystkich, którzy chcą mnie wyśmiać od razu mówię, że zrobiła to już moja dziewczyna, hehe.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 13:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Tak jak napisał @Doody daj kuku do wrzątku i najlepiej pogotuj z 15min, a później po ostygnieciu do 65° tak jak pisałeś. I koniecznie zrób próbę jodową żeby nie stracić części skrobi
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 13:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Próbę jodową w jakiej temperaturze zrobić? I czy dodać drożdże whisky czy jakieś zwykle turbo? Dziękuję za odpowiedzi.
Gotować kukurydzę czy tak jak w przepisie 74 stopnie?
Scalone
Gotować kukurydzę czy tak jak w przepisie 74 stopnie?
Scalone
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 14:05 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Próbę jodową (jeżeli nie masz to kup płyn lugola w aptece) robisz w trakcie zacierania słodem, sprawdzasz czy enzymy przerobiły skrobie na cukry proste. Z doświadczenia nie wczesniej niż godzinę po dodaniu słodu. Kuku wsyp przy ok 70° i doprowadź do gotowania, w ten sposób "upłynnisz" ku-ku. Ja używam jeszcze enzymu do upłynniania (alfa-amylaza).
Jeżeli masz to oczywiscie użyj drożdży do whisky
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli masz to oczywiscie użyj drożdży do whisky
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 16:58 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie mam jeszcze jedno pytanko. Mam aparaturę post still plus ZP. jak odbieram cukrówkę to tak ustawiam kolumnę że leci mi około 92% prawie cały czas. Przepuszczając kukurydzianke lepiej odłączyć ZP czy nie przeszkadza jak będę miał tak wysoko procentowy alkohol? Proszę o odpowiedz osoby które przerabiały ten temat. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 sty 2019, 21:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie czy do przepisu corn whiskey gdzie wlewamy 30l wody 8kg śruty kuku i 1,5 kg słodu czy wystarczy jedno opakowanie drożdży whisky, które jest na 25l nastawu?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 18:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie a czy w przepisie corn whiskey potrzebne jest wysładzanie słodu czy tylko wsypać w odpowiedniej temperaturze?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 20:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. W przepisie corn whisky jeżeli do kuku dodaje słód to czy muszę dać enzym scukrzajacy? Czy nie muszę go dawać? Wytłumaczcie mi proszę o ci w tym chodzi. Dziękuję z góry za info.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 21:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam wszystkich. Dzisiaj odbyła się premiera mojego pierwszego zacieru. Podgrzalem wodę w temperaturze 70 wrzuciłem śrutę kuku 8kg i gotowałem około 15 min. Po czym ostudzilem do 64 i wsypalem słód 2.5 kg. 1.5 godz utrzymywałem temperature mieszając co chwilę. Po około 3 godzinach ostudzony zacier zamieszalem i zrobiłem próbę jodowa. Wyszła ciemno brązowa tzn. pozytywna. Zacier jest słodki jak kosztowalem. Jak myślicie co dalej mam zrobic? Wrzucać drożdże czy jeszcze raz coś powtórzyć?
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Nie czekaj aż ruszą dzikusy (to nie wino czy destylat owocowy). Jak najszybciej zchłódź zacier i dodaj drożdże dedykowane. Polecam Fermiole można je dodawać już w 35°
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli była brązowa a nie fioletowa tzn że próba wyszła NEGATYWNA (próba jodowa określa obecność niefermentowalnej skrobi) ale to POZYTYWNIE dla zacierającegobiały19905 pisze:Po około 3 godzinach ostudzony zacier zamieszalem i zrobiłem próbę jodowa. Wyszła ciemno brązowa tzn. pozytywna.
Nie czekaj aż ruszą dzikusy (to nie wino czy destylat owocowy). Jak najszybciej zchłódź zacier i dodaj drożdże dedykowane. Polecam Fermiole można je dodawać już w 35°
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja użyłem drożdży coobra whisky. Pisze, że mają pożywkę i enzym amyloglukozydaze. Blg 16 bo pomiarze. Dzięki za wszelkie info
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 09:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. Pisze o poradę. Tak jak pisałem wcześniej zrobiłem wszystko według instrukcji corn whiskey o zostawiłem zacier do ostygnięcia. Na jakieś 10 godz. Po czym dodałem drożdże zacier miał jakieś 20 stopni. Dałem drożdże whisky coobra. Pisze na nich że dodaje się ich w temperaturze pokojowej. Zacier stoi z drożdżami jakieś 12 godz. Ale słabo pracuje i ma zapach kwaśny. Nie wiem czy się nie zepsuł co wy o tym myślicie. Dodać coś czy czekać jeszcze?
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 11:34 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam forumowiczów. Chciałbym zrobić zacier z kukurydzy z dodatkiem żyta i pszenicy, żyta i jęczmienia lub inną kombinacje. I teraz pytanie czy macie fajny przepis? I jeżeli będę używał enzymów (uplynniajacy i scukrzajacy) to czy jęczmień muszę utrzymywać przez jakiś czas w odpowiedniej temperaturze aby dodatkowo scukrzyl skrobię?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy 25% dundru dodane do zacieru jest ok? I jak się go dodaje bo jeszcze tego nie robilem.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy 25% dundru dodane do zacieru jest ok? I jak się go dodaje bo jeszcze tego nie robilem.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lut 2019, 16:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Każde zboże należy skleikować przed zacieraniem, aby uzyskać maksymalną wydajność.
Jeśli masz możliwości, to porób czyste destylaty z poszczególnych ziarenek. Możesz je później łączyć w dowolnych proporcjach dopasowując do swoich preferencji. Takie destylaty wymagają czasu, aby się ułożyć - zaraz mogą być niepijalne.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś łączył zboża przed zatarciem i fermentacją. W ten sposób znajdziesz swoje smaki.
Jeśli masz możliwości, to porób czyste destylaty z poszczególnych ziarenek. Możesz je później łączyć w dowolnych proporcjach dopasowując do swoich preferencji. Takie destylaty wymagają czasu, aby się ułożyć - zaraz mogą być niepijalne.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś łączył zboża przed zatarciem i fermentacją. W ten sposób znajdziesz swoje smaki.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie podpowiedzcie mi czy mogę tak zrobić. Kleikuje 2 lub 3 ziarna razem lub osobno ale nie wiem jak lepiej i później dodaje słód żeby przerobiła się skrobia na cukier lub enzymy i na koniec drożdże. Czy popełnię jakiś blad? Prosze o rady. I chciałbym dodać do tego Dunder ale niewiem jak proszę o odpowiedź z góry dziękuję
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 5 sty 2019, 04:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. Powiedzcie mi panowie dlaczego w przepisach podanych przez radiusa stosunek wody do ziarna w niektórych jest 1:5 a w innych 1:3 czy ma to jakieś duże znaczenie? Robiłem zacier z przepisu corn whiskey gdzie był stosunek 1:3 teraz chciałbym zrobić przepis whisky Jack Daniels w którym jest stosunek 1:5. Jakie to ma znaczenie?
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Chodzi o jak najlepszą wydajność, to nie są wielkości które muszą akurat takie być. Ja po kilkudziesięciu zacieraniach (w garze, nie mam kadzi zaciernej) stosuje zasadę 1:4 (Ale mi tak pasuje że wzgl na wielkości fermentatorow, fermentacji z młotem i późniejszego zalewu kega)
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Powiedzcie mi czy wg przepisu Head whisky gdzie mamy mąkę kukurydziana oraz słód jęczmienny nie jest potrzebne zacieranie? Czy w taki sposób skrobia się rozłoży na cukry?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Z góry dziękuję za odpowiedź
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 9 razy
Pszenica
Witam
Posiadam 200 kg pszenicy
Podkreślę, że jest ona z zeszłego roku
Dużo czytałem na ten temat, lecz jestem w ciemnym lesie
Chciałbym dowiedzieć się od państwa co mógłbym z tym owo towarem zrobić, lecz bardzo szczegółowo, ponieważ w tym temacie "zacierania" jestem bardzo "zielony" i z góry dziękuję za każda wiadomość
Pozdrawiam, nowicjusz Zacieru !
Posiadam 200 kg pszenicy
Podkreślę, że jest ona z zeszłego roku
Dużo czytałem na ten temat, lecz jestem w ciemnym lesie
Chciałbym dowiedzieć się od państwa co mógłbym z tym owo towarem zrobić, lecz bardzo szczegółowo, ponieważ w tym temacie "zacierania" jestem bardzo "zielony" i z góry dziękuję za każda wiadomość
Pozdrawiam, nowicjusz Zacieru !
Ostatnio zmieniony środa, 28 sie 2019, 22:30 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie śpimy, Pędzimy!
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Poczytaj wątek "Zacieranie na lenia"
Do niesłodowanego ziarna będziesz potrzebował enzymów aby je zatrzeć. Wystarczy duża plastikowa beczka, gorąca woda, enzymy ze sklepu internetowego i zacieranie staje się proste
Zboże musisz ześrutować przed zacieraniem czyli rozdrobnić do granulacji bardzo grubej mąki.
Potrzebujesz enzymu upłynniającego (alfaamylazy) oraz enzymu scukrzającego (glukoamylazy). Dostępne są one w sklepach z "naszym" asortymentem. Te dwa enzymy wystarcza aby skutecznie zatrzeć pszenicę. Są jeszcze enzymy pomocnicze takie jak "redukujący lepkość, oraz "antypiana", które tez możesz kupić ale nie musisz.
Jak już zdobędziesz potrzebne materiały i nabierzesz wiedzy o zacieraniu - zacieraj!
Do niesłodowanego ziarna będziesz potrzebował enzymów aby je zatrzeć. Wystarczy duża plastikowa beczka, gorąca woda, enzymy ze sklepu internetowego i zacieranie staje się proste
Zboże musisz ześrutować przed zacieraniem czyli rozdrobnić do granulacji bardzo grubej mąki.
Potrzebujesz enzymu upłynniającego (alfaamylazy) oraz enzymu scukrzającego (glukoamylazy). Dostępne są one w sklepach z "naszym" asortymentem. Te dwa enzymy wystarcza aby skutecznie zatrzeć pszenicę. Są jeszcze enzymy pomocnicze takie jak "redukujący lepkość, oraz "antypiana", które tez możesz kupić ale nie musisz.
Jak już zdobędziesz potrzebne materiały i nabierzesz wiedzy o zacieraniu - zacieraj!
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 28
- Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Pytanie odnośnie przepisu na head whisky... Myślicie, że można dodać taki np. słód jęczmienny?
https://aabratek.pl/produkty/871/ekstra ... 1_5kg.html
https://aabratek.pl/produkty/871/ekstra ... 1_5kg.html
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?
Pozdrawiam, Krzysiek.
Pozdrawiam, Krzysiek.
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Znalazłem taki węgiel myślicie ze o to chodzi https://www.ebay.com/itm/Basques-Sugar- ... 3248944415
-
- Posty: 37
- Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. Zrobiłem zacier z kukurydzy,jęczmienia i żyta w takich samych proporcjach. Ziarna było około 30kg,zacieru wyszło trochę ponad 100l. Zatarłem enzymami,drożdży użyłem Cobra Whysky Jest dałem 2 paczki. Blog wyniosło trochę ponad 18blg. Fermentowało to dość długo 4 tygodnie. Dzis zaglądam do beczek i zacier przestał pracować,ładnie się wyklarował,na powierzchni sama woda. Fermentowałem z młótem. Jestem właśnie w trakcie destylacji,grzeje całość w płaszczu z dużego gara. Będę destylował 2 razy. Na razie zapach taki nieciekawy ale w smaku ok. Pierwszy raz zacierałem i nie piłem wyrobu za zboża,całkiem inne doznania jak przy wójku jessym.
Mod.
Pisz staranniej i używaj spacji po znakach przestankowych.
Mod.
Pisz staranniej i używaj spacji po znakach przestankowych.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 sty 2020, 20:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij
-
- Posty: 37
- Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Właśnie zacieram qq, ale przyszła mi myśl: cholera dziś wszystkie zboża to czysta chemia. Rolnicy częściej sypią i pryskają wszelkim paskudztwem niż ja podlewam ogródek, Aż dziwne, że po zjedzeniu chleba nie świecę. Znajomy rolnik "produkuje" wieprze na sprzedaż, oraz po kryjomu (bo jakieś zategowanie sztuk jak za okupanta) dla siebie na zdrowej żywności, bo mówi, że nie będzie się truł! Macie może koledzy kontakt z pewnym dostawcą zbóż lub qq? Taki, co to robi, jak dla siebie?
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ja spotkałem 2 główne aspekty "capienia" destylatu zbożowego:
1) Capi jajem - brak miedzi w destylacji. Nawet przy porawnym, pachnącym zacierze może w destylacie ujawnić się zapach jaja.
2) Wali zgnilizną - jak się zacieru nie zakwasi, szczegolnie przy życie - to wchodzi jakaś zaraza która powoduje smród. Ten smród przechodzi do destylatu.
1) Capi jajem - brak miedzi w destylacji. Nawet przy porawnym, pachnącym zacierze może w destylacie ujawnić się zapach jaja.
2) Wali zgnilizną - jak się zacieru nie zakwasi, szczegolnie przy życie - to wchodzi jakaś zaraza która powoduje smród. Ten smród przechodzi do destylatu.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Przed chwilą zrobiłem próbę zapachową- czuć kwaśne jajo. Zapachu zgnilizny się niedoszukałem. Jedna rzecz mnie zdziwiła, przechowuje produkt w balonie 20l zatkanym korkiem, jest tego około 18-19l, jak wyjmowałem korek to mało nie wystrzelił, w balonie zrobiło się ciśnienie. Pierwszy raz coś takiego mi się stało. W pomieszczeniu jest stała temperatura 15-16st. Zapach zdecydowanie zelżał, jest mniej nachalny. Zobaczymy co wyjdzie po drugim podejściu.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij