Re: Destylacja płynu do dezynfekcji
Postautor: pith » środa, 6 maja 2020, 21:17
@pith - i potem odpowiadasz na punkt 3, że masz go za darmo? Skoro tak, to proszę wyślij po kilkanaście litrów do przedszkoli, żłobków, itp. Bo tam mają zapasy na 1-2 dni i nie mają tego za darmo.
Tak. Rynek jest nasycony. Możesz kupić ile chcesz a cena znacząco spadła. 76 zł za 5 l. to nie jakieś kokosy.
Dlaczego mam dawać do przedszkoli skoro są zamknięte? Te które się otwierają (niepubliczne raczej bo kasa ucieka) są zaopatrywane na bieżąco przez samorządy z zasobów wojewodów - po to są trzymane w ich magazynach.
W większości województw strażacy pobrali już i przekazali do samorządów właśnie dla przedszkoli.
Jeśli zabraknie miasta mają uruchomione rezerwy na cele zarządzania kryzysowego. Są to leżące w kasetce pieniądze, których nie trzeba pożyczać, przesuwać, itp.
Jak ruszą przedszkola i żłobki publiczne to dostaną tyle płynów ile będą potrzebowali.
Nie dziw się, że wytykam Ci temat specjalnie pisząc sarkastycznie o denaturacie. Oczywiście można to potraktować jako eksperyment rozdzielania frakcji w trakcie destylacji/rektyfikacji - ale z Twojego pierwszego posta otwierającego temat wynika wprost, że dorwałeś się do darmowej ilości (mógłbym określić słowo darmowej inaczej, prawda?) i łasisz się na "darmowy" surowiec do uzyskania destylatu do picia.
Tak zgadza się wszystko oprócz skali. Wyobrażacie sobie, że koleżka dorwał się do cysterny i będzie jechał z towarem. Jeśli w ogóle zastanawiałem się nad obróbką to kilku litrów w ramach doświadczenia. Taka to moja pazerność.
Tym bardziej, że widzę na co dzień jak (darmowe) środki ochrony osobistej są fatalnie i nieracjonalnie użytkowane - także odlewane i zabierane do domu. nikt nie robi afery z tego, że pracownik odleje sobie do atomizera setkę czy dwie, prawda? To nawet lepiej bo zadba o siebie i będzie chodził do pracy i z pracy czyściutki. Tylko, że jak pomnożymy to razy 400 osób jak u mnie to się robi wynik, co?
Podaj źródło tej darmochy to pomogę w poniesieniu kosztów dystrybucji do potrzebujących w okresie pandemii.[/quote]
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 21:40 przez
pith, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس