Witam Wszystkich .
Proszę bardziej doswiadczonych o podpowiedz.Moj sprzęt to kolumna 120 cm+chlodnica bez odstojników.
Wypełnienie to 20 cm miedz ,reszta zmywaki.
Czy do nastawu ze sliwek wyjąć wypełnienie??Będzie lepszy aromat ? Czy raczej nic nie kombinować?
Mirek
Destylacja nastawu ze śliwek
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 15 sie 2021, 20:45
Re: Destylacja nastawu ze śliwek
Dzięki za tego linka. Teraz widzę że zle opisałem mój sprzęt , bo napisałemże mam kolumne , a raczej mam potstila z deflegmatorem wypełnionym miedzia i zmywakami .
Więc ,czy z takiego deflegmatora wyjmowąć zmywaki przy destylacj smakówek??
Nadmieniam że cukrówki z tego sprzętu są dla mnie ok . 100 ml wylewam ,odbieram do 55 % ,i pogon do 35% do ponownej destylacji . Po zaprawieniu suszona sliwką i prazonym dębem po ok 2 miesiącach pycha.
Więc ,czy z takiego deflegmatora wyjmowąć zmywaki przy destylacj smakówek??
Nadmieniam że cukrówki z tego sprzętu są dla mnie ok . 100 ml wylewam ,odbieram do 55 % ,i pogon do 35% do ponownej destylacji . Po zaprawieniu suszona sliwką i prazonym dębem po ok 2 miesiącach pycha.
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy