Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

krzyski
20
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 23 lis 2014, 11:42
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: krzyski » czwartek, 9 lut 2017, 10:48

Nie spotkałem się z innym czujnikiem z podobną rozdzielczością. STS21 ma 0,01°C rozdzielczości, DS18B20 - 0.0625°C. Na PT100/PT1000 z odpowiednimi peryferiami możliwe jest osiągnięcie takiej rozdzielczości. No chyba że to "chłyt materkindody" ;)


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 857
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: robert4you » czwartek, 9 lut 2017, 11:22

Mam takie same przypuszczenia jak @krzyski.

https://www.aliexpress.com/item/A25-G10 ... 88260.html
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


krzyski
20
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 23 lis 2014, 11:42
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: krzyski » czwartek, 9 lut 2017, 11:31

Ciekaw jestem pozostałej elektroniki, na jakich podzespołach zrobiony mostek pomiarowy, źródło zasilające mostek itp. Zresztą zamiast PT100 użyłbym PT1000 ze względu na mniejszy wpływ rezystancji kabli na wynik pomiaru i mniejsze "samopodgrzewanie" się czujnika prądem pomiarowym.


rastro
1000
Posty: 1014
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: rastro » czwartek, 9 lut 2017, 12:24

Nie bardzo... to jest dwu przewodowe... a ten wynalazek boleckiego jest cztero przewodowy. Tam może być cokolwiek... natomiast nieco nie pasuje mi rozdzielczość - problem z wym że nie ma informacji jaki jest zakres pomiarowy więc to też jest gdybanie. Bo może faktycznie jest tam pt100 i przetwornik 16bit a zakres pomiaru -50-150... wtedy pasuje jak ulał.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


krzyski
20
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 23 lis 2014, 11:42
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: krzyski » czwartek, 9 lut 2017, 12:45

PT100 i PT1000 można podłączyć na 3 sposoby:
Obrazek
więc jak najbardziej może to być PT100 lub PT1000.


rastro
1000
Posty: 1014
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: rastro » czwartek, 9 lut 2017, 13:07

Ja to wiem, ale na tej podstawie nie dowiemy się co w tej sondzie siedzi... mi chodziło że A25 od boleckiego to nie jest to samo co kolega pokazał u skośnookich pomimo że tam też napisali A25.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 857
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: robert4you » czwartek, 9 lut 2017, 13:52

Ale nie możemy wykluczyć że to jest to samo - ilość kabli o niczym nie świadczy. Oznaczenie A25 sugeruje precyzyjny czujnik PT100.

Najbardziej to mnie interesuje dryf tego termometru.
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

jurek1978
650
Posty: 697
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: jurek1978 » czwartek, 9 lut 2017, 14:48

Można się zapisać na sąsiednim forum na bezpłatne tygodniowe wypożyczenie tego termometru.


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 9 lut 2017, 14:58

Jak czytam o tych termometrach to mi się wydaje, że niedługo te kolumny w kosmos polecą ;)

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4684
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: lesgo58 » czwartek, 9 lut 2017, 15:03

A nie przypomina ci to czasów kiedy mając kankę i wężownicę czytało się o zimnych palcach, a póżniej o aabratku? O spirytusie powyżej 96%?

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: jozzek666 » czwartek, 9 lut 2017, 15:07

Przeprowadziłem dzisiaj rozmowę telefoniczną z Franzmasterem. Twierdzi ze sondę z rozdzielczością 0.001 z MSR, będą montowali w głowicy a nie na 10 półce z racji tego, że będzie bardziej pomocna przy odbiorze przedgonów niż niżej. A w ogóle mówił że to raczej taki krok marketingowy ze strony Boleckiego niz faktyczne udogodnienie.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.


rastro
1000
Posty: 1014
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: rastro » czwartek, 9 lut 2017, 15:25

W głowicy to na tym trzecim miejscu po przecinku będzie pełne szaleństwo, jedyne co będzie powodowało stabilny odczyt na trzecim miejscu to bezwładność czujnika i algorytm interpolacji.

jozzek666 pisze: A w ogóle mówił że to raczej taki krok marketingowy ze strony Boleckiego niz faktyczne udogodnienie

Czyli wracamy do tej opcji ;)
krzyski pisze:No chyba że to "chłyt materkindody" ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 9 lut 2017, 15:28

@Lesgo58 Nie.

Awatar użytkownika

bolecki
150
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: bolecki » piątek, 10 lut 2017, 23:24

Panowie, co tam siedzi to zostanie słodką tajemnicą. A25 to moje wewnętrzne oznaczenie. Może i było by kilka osób z którymi można na temat tego rozwiązania podyskutować, ale znając panujące trendy zaraz by się znalazło kilku kolejnych którzy by próbowali ustrugać coś na moim garbie. Mogę powiedzieć tyle że pcb jest dwustronne, scalaki szlifowane, a całość zalana świństwem które przy próbie wydłubania łamie scalaki :)
Może wstawię fotkę jak będe miał kiedyś dobry humor.


krzyski pisze:. Zresztą zamiast PT100 użyłbym PT1000 ze względu na mniejszy wpływ rezystancji kabli na wynik pomiaru i mniejsze "samopodgrzewanie" się czujnika prądem pomiarowym.


Można też zrobić tak aby prąd ten płynął tylko na czas pomiaru.

jozzek666 pisze:A w ogóle mówił że to raczej taki krok marketingowy ze strony Boleckiego niz faktyczne udogodnienie.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.


si seniore. :poklon;
Albo się całkowicie minąłeś z prawdą, albo przynajmniej źle zrozumiałeś. Czujnik (goła płytka) na stole goni tak że byś go wywalił do kosza, przykryty pudłem już mniej. Na kolumnie lubi fikać ładnych kilka tysięcznych. Czyli działa całkiem racjonalnie, jednak między innymi z tego powodu alarm dla tego toru jest taki sam jak dla innych (0,01st). To pieroństwo jest o wiele bardziej dynamiczne jak DSy i na gorsze też nie wygląda. Ogólnie to mam jeszcze drobne pole do popisu w kwestii pewniejszego pomiaru.
Nie dotarłem do opracowań mówiących o stabilności temperatury w tym punkcie kolumny i takiej rozdzielczości, problem jest nawet ze znalezieniem labo które by mogło coś zrobić z takim czujnikiem. A uwierz mi, zrobił bym to bardzo chętnie, bo sam jestem ciekaw realnych osiągów. Na razie trzymam się tego co teoretycznie wychodzi z konstrukcji.
Rozdzielczość 0,001 już z inżynieryjnego punktu widzenia podchodzi lekko pod kpinę bo wpływ powinny mieć elementy takie jak faza księżyca lub głośność telewizora u sąsiada, czy też wspomniana temperatura kabli...
Nie mniej biorąc pod uwagę że były takie możliwości i koszt jest relatywnie niski, to myślę że warto. Życie to zweryfikuje...

Apropo, ciekawość kosztuje w tym przypadku tyle co wysyłka paczki, plusem całej akcji jest też to że można pobawić się w pomiar ciśnień (a chyba mało kto to robił). Każdy może się pobawić MSRem, więcej pisze tutaj http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=44&t=324
Tak że jak widzicie, kot wypierdzielił z wora.



Wysłano z nokii 3210.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: jozzek666 » sobota, 11 lut 2017, 07:21

@bolecki W takim razie musiałem źle zrozumieć. Szacun.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.


rastro
1000
Posty: 1014
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: rastro » sobota, 11 lut 2017, 10:43

bolecki pisze:To pieroństwo jest o wiele bardziej dynamiczne jak DSy i na gorsze też nie wygląda.

To chyba nie jest nic dziwnego... przeciętny 16-24bit ADC będzie dawał przynajmniej 20SPS gdzie na DSach przy pomiarze 12bit (jedyny sensowny w tych zastosowaniach) jest to max 1,3SPS. Jak się uwzględni te wszystkie interpolacje to DS będzie miał realnie góra 0,5SPS.

bolecki pisze:A25 to moje wewnętrzne oznaczenie. [bla bla bla... och jak boję się podrabiaczy] Mogę powiedzieć tyle że pcb jest dwustronne, scalaki szlifowane, a całość zalana świństwem które przy próbie wydłubania łamie scalaki


Zdradź chociaż co tam w środku siedzi... termostor/RTC/znalazłem coś cyfrowego. Co się stanie jak wyparuje jakiś rezystor albo spuchnie kondensator? Rozumiem że najbliższy śmietnik na elektronikę ;).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

bolecki
150
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: bolecki » sobota, 11 lut 2017, 12:38

No nie zdradzę. W zasadzie wszystko już napisałeś na temat pomiaru z taką rozdzielczością.
Co się stanie jak poleci jakiś rezystor...? to zależy... :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2227
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: Doody » sobota, 11 lut 2017, 12:44

bolecki pisze: Wysłano z nokii 3210.


:respect: :ok:
Pozdrawiam
Darek


rastro
1000
Posty: 1014
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: rastro » sobota, 11 lut 2017, 13:17

bolecki pisze:No nie zdradzę. W zasadzie wszystko już napisałeś na temat pomiaru z taką rozdzielczością.
Co się stanie jak poleci jakiś rezystor...? to zależy... :)


A zwracam honor, Ty pisałeś o sondzie że zalana i oszlifowana, zrozumiałem że cały termometr. Zalanie sondy ma nawet sens, sztywno siedzi w gilzie dokładnie tam gdzie trzeba.

PS. na moje oko to jest interface do RTC oparty o coś podobnego: MCP355x w implementacji typu pomiar ratiometryczny + jakiś interface do komunikacji na małym UC typu ATTINY czy jakiś PIC w obudowie DFN-8.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Czy taki termometr będzie się nadawał - spytaj zanim kupisz!

Postautor: aronia » sobota, 11 lut 2017, 13:28

rastro czy na prawdę rodzaj czujnika coś zmienia? Mnie osobiście nic nie mówią te wszystkie oznaczenia, które podajesz - czy według Ciebie dla kogoś kto się na tym nie zna zmieni coś ta informacja w użytkowaniu? Rozumiem, że dla konstruktorów regulatorów/termometrów sporo to powie, ale ilu będzie takich użytkowników?


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości