Cytrynówka
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Cytrynówka
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.
Rzeczywiście to przeoczyłem.artur.sukiennik pisze:Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka
Zrobiłem i zabutelkowałem. Wszystkie składniki z podstawowego przepisu na cytrynówke bodzia pomniejszyłem 8 razy. Do rozcieńczenia uzyłem wody w której moczyłem pozostałości po wyciśniętych cytrynach. Do słodzenia uzyłem słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki. Do butelkowania dodałem 4g cukru na każde 0,5l. Zabutelkowałem około 2 w nocy a teraz patrze a jedna butelka tak jakby już lekko się odginała. Zobaczymy za tydzień co z tego wyjdzie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Cytrynówka
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.
Nie myślałeś o sztucznym nagazowaniu co2 z butli ? Gdybyś tylko miał do niej dostęp to ułatwia to sprawę, Noi w butelce mamy kryształ bez osadu na dnie.artur.sukiennik pisze:Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki.
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cytrynówka
Wracam po prawie dwóch tygodniach od początku eksperymentu;-) iiiiiiiiiiii muszę stwierdzić, że pełny sukces;-) cytrynówka pięknie się nagazowała a drożdzowa refermentacja nadała jej naprawde wyjątkowego charakteru;-) ;-)schłodzona w gorące letnie dni to będzie HIT;-) przesadziłem tylko z ilością słodzika:-\ wole mniej słodką lemoniade;-)
Re: Cytrynówka
Jedno co mnie zastanawia, to to, że w wielu przepisach na cytrynówkę jest mowa o zalaniu skórek spirytusem wysokiej mocy 96%
Co moim zdaniem jest błędem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że ta moc nie nadaje się do ekstrakcji.
Bardzo fajny kolorek, lepiej to wygląda niż "sklarowana' cytrynówka o wyglądzie brudnej wody.jozzek666 pisze:Cytrynówka Józka:
Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda
Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów
Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.
P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Jedno co mnie zastanawia, to to, że w wielu przepisach na cytrynówkę jest mowa o zalaniu skórek spirytusem wysokiej mocy 96%
Co moim zdaniem jest błędem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że ta moc nie nadaje się do ekstrakcji.
-
- Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: RE: Re: Cytrynówka
Z ciekawostek bardzo szybko się klaruje, jak robiłem z innych przepisów np. z dodatkiem miodu, pomarańczy to klarowanie zdecydowanie trwało dłużej. Nie wiem co miało na to bezpośredni wpływ. Zrobiłem także test, odlałem nieco sklarowanej i po oddzieleniu skórek zmąciłem resztę. Wydawało mi mi się że klarowna będzie miała lepszy smak a ku mojemu zaskoczeniu to ta druga była przyjemniejsza w smaku, bardziej wyczuwalna kwaskowość, smak łagodny, przyjemniejszy. W klarownej zdecydowanie przebijały się procenty a mniej aromatów cytrynowych jeśli mogę tak to ująć
W tym tygodniu kupiłem świetne cytryny, aż wchodziły w pomarańczowy kolor, aż słodziutkie. Dałem nieco mniej cukru, zobaczymy co ro wyjdzie
Przepis opublikowany w 2010, dokopałem się do niego iii.. Jak już pojawiły się lepsze cytryny w grudniu to zrobiłem cytrynówkę. Szukałem właśnie przepisu według którego zrobię raz i odstawię bez konieczności łączenia składników kolejnego dnia itp. Cytrynówkę próbowały 3 osoby po 2 tygodniach od przyrządzenia, akurat po oddzieleniu skórek i jednogłośnie stwierdzone że wyszła pysznaradius pisze:No, to jeszcze jeden przepis na CYTRYNÓWKĘ. Prosty i przepyszny
Składniki:
3 dojrzałe cytryny
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
1 szklanka cukru
Zagotować wodę z cukrem. Cytryny miętosimy chwilę jak babski cycek, nożykiem do jarzyn obieramy cienko tylko żółtą warstwę i obrane skórki wrzucamy do syropu. Z cytryn wyciskamy sok, odcedzamy ze wszystkich farfocli i pestek i wlewamy do syropu. Na koniec wlewamy spirytus, zamykamy naczynie i odstawiamy na 10-14 dni. Potem zlewamy płyn, filtrujemy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Poczęstujcie taką cytrynówką kobietę a zaręczam - jest wasza :
Przepis sprawdził i poleca - Radius
Z ciekawostek bardzo szybko się klaruje, jak robiłem z innych przepisów np. z dodatkiem miodu, pomarańczy to klarowanie zdecydowanie trwało dłużej. Nie wiem co miało na to bezpośredni wpływ. Zrobiłem także test, odlałem nieco sklarowanej i po oddzieleniu skórek zmąciłem resztę. Wydawało mi mi się że klarowna będzie miała lepszy smak a ku mojemu zaskoczeniu to ta druga była przyjemniejsza w smaku, bardziej wyczuwalna kwaskowość, smak łagodny, przyjemniejszy. W klarownej zdecydowanie przebijały się procenty a mniej aromatów cytrynowych jeśli mogę tak to ująć
W tym tygodniu kupiłem świetne cytryny, aż wchodziły w pomarańczowy kolor, aż słodziutkie. Dałem nieco mniej cukru, zobaczymy co ro wyjdzie
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Cytrynówka
Tak mniej więcej wychodzi, zawsze można spać nieco mniej wody żeby % był większy
A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak? Klarowana cytrynówka wygląda świetnie tylko ten smak. Jest równie dobra ale taka zmącona smakowała lepiej
A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak? Klarowana cytrynówka wygląda świetnie tylko ten smak. Jest równie dobra ale taka zmącona smakowała lepiej
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Re: Cytrynówka
Niedawno miałem przyjemność otrzymać "żółwika" za cytrynówkę z przepisu wg Bodzio 1974.
Na 5l trunku weszło 2 l spirytusu, sok z 19cytryn - 1l i woda z 450g cukru do pełna . Skórki bez albedo macerowane w 70% wodce przez 7h. Tym razem postanowiłem nie filtrować i wydaje mi się, że niefiltrowana jest lepsza, pełniejsza, choć moim zdaniem w kielichu troszkę gorzej wygląda- "fruwa" to i owo.
Przy okazji, jak przyjdzie ochota, popełnię cytrynówkę a la @radius i porównam.
Pozdrawiam
Na 5l trunku weszło 2 l spirytusu, sok z 19cytryn - 1l i woda z 450g cukru do pełna . Skórki bez albedo macerowane w 70% wodce przez 7h. Tym razem postanowiłem nie filtrować i wydaje mi się, że niefiltrowana jest lepsza, pełniejsza, choć moim zdaniem w kielichu troszkę gorzej wygląda- "fruwa" to i owo.
Przy okazji, jak przyjdzie ochota, popełnię cytrynówkę a la @radius i porównam.
Pozdrawiam
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cytrynówka
post175090.html#p175090aakk pisze:A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak?
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Cytrynówka
Cytrynówka z przepisu radiusa post #22. Dziś rozlewam do butelek, dwie butelki zostawiam ładnie wyklarowane resztę mące i rozlewam. I niech sobie leżakuje.. Dla mnie przepis nr 1 jeśli chodzi o szybkość wykonania, smak.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam