Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1099
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: defacto » wtorek, 7 sty 2020, 06:14

Wychodzi na to, że to przepis na nieco ponad 1L trunku.
Czy na 5L damę, składniki mnożymy x4?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

aakk
700
Posty: 740
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: aakk » wtorek, 7 sty 2020, 09:54

Tak mniej więcej wychodzi, zawsze można spać nieco mniej wody żeby % był większy

A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak? Klarowana cytrynówka wygląda świetnie tylko ten smak. Jest równie dobra ale taka zmącona smakowała lepiej
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 60-300L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1099
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: defacto » wtorek, 7 sty 2020, 13:23

Niedawno miałem przyjemność otrzymać "żółwika" za cytrynówkę z przepisu wg Bodzio 1974.
Na 5l trunku weszło 2 l spirytusu, sok z 19cytryn - 1l i woda z 450g cukru do pełna . Skórki bez albedo macerowane w 70% wodce przez 7h. Tym razem postanowiłem nie filtrować i wydaje mi się, że niefiltrowana jest lepsza, pełniejsza, choć moim zdaniem w kielichu troszkę gorzej wygląda- "fruwa" to i owo.
Przy okazji, jak przyjdzie ochota, popełnię cytrynówkę a la @radius i porównam.
Pozdrawiam
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


imar42
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: imar42 » wtorek, 7 sty 2020, 15:08

aakk pisze:A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak?

:arrow: post175090.html#p175090
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


aakk
700
Posty: 740
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: aakk » sobota, 29 lut 2020, 10:13

Cytrynówka z przepisu radiusa post #22. Dziś rozlewam do butelek, dwie butelki zostawiam ładnie wyklarowane resztę mące i rozlewam. I niech sobie leżakuje.. Dla mnie przepis nr 1 jeśli chodzi o szybkość wykonania, smak. Obrazek
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 60-300L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:


użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Postautor: użytkownik usunięty » sobota, 29 lut 2020, 18:02

Szybkość wykonania jest raczej porównywalny do pozostałych przepisów, natomiast czas spożycia jest znacznie dłuższy od pozostałych.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość