Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 17 lis 2019, 21:37

Zeby otrzymać 5% będe musiał do gotowych 4l cytrynówki dodac około 9l wody. Czyli wychodzi, że sok z 16 cytryn będzie rozcieńczony 2l spirytusu i około 10l wody. Do tego dochodzi dodawany erytrol. Myśle że nie powinno być tak kwasne zeby drożdze nie ruszyły ale ciężko to stwierdzic:-(


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
700
Posty: 713
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: arTii » niedziela, 17 lis 2019, 21:42

Xylitol ma właściwości bakteriobójcze. Nie wiem co na to drożdże.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 17 lis 2019, 22:12

To może stewia albo jakiś słodzik syntetyczny by sie nadał?


zaradek
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: zaradek » poniedziałek, 18 lis 2019, 07:30

Do fermentacji / nagazowania użyj zwykłego cukru (ew. glukozy). Do dosłodzenia do smaku użyj xylitolu.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 18 lis 2019, 09:59

Tylko czy ksylitol nie zabije nierozmnożonych drożdzy? A czy drożdze do cydru będą w takim przypadku dobrym wyborem? Czy lepiej postawic na bayanusy z racji na ich wytrzymałość na praktycznie wszystko?;-)


zaradek
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: zaradek » poniedziałek, 18 lis 2019, 13:36

Ksylitol dodaj już po fermentacji
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 18 lis 2019, 14:06

Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pablito » poniedziałek, 18 lis 2019, 17:58

@artur, muszę cię zmartwić - drożdże raczej nie ruszą w środowisku, w którym już jest alkohol w tak wysokim stężeniu

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 18 lis 2019, 18:45

4-5% to nie takie duże stężenie, żeby drożdze nieruszyły wydaje mi się. Podczas restartów niektóre wina mają więcej;-)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 19 lis 2019, 07:19

W sumie teraz policzyłem, że na dwa litry spirytusu to będe musiał dodac 25l wody a nie 9-10 l.


zaradek
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: zaradek » wtorek, 19 lis 2019, 07:55

artur.sukiennik pisze:Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)


Rzeczywiście to przeoczyłem.
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 19 lis 2019, 08:14

Spróbuje dzisiaj zrobic małą porcje tak jak pisałem czyli zamiast cukru do podstawowego przepisu dodam słodzik, rozcieńcze, dodam drozdzy, cukru i zabutelkuje. Użyje chyba małych 0,5l plastikowych i lekko zgniecionych butelek zebym mógł obserwować nagazowanie;-)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » środa, 20 lis 2019, 19:18

Zrobiłem i zabutelkowałem. Wszystkie składniki z podstawowego przepisu na cytrynówke bodzia pomniejszyłem 8 razy. Do rozcieńczenia uzyłem wody w której moczyłem pozostałości po wyciśniętych cytrynach. Do słodzenia uzyłem słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki. Do butelkowania dodałem 4g cukru na każde 0,5l. Zabutelkowałem około 2 w nocy a teraz patrze a jedna butelka tak jakby już lekko się odginała. Zobaczymy za tydzień co z tego wyjdzie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


japitole
150
Posty: 160
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: japitole » piątek, 22 lis 2019, 16:40

Te szklane butelki już ci się wyprostowały ;)

Awatar użytkownika

freek
100
Posty: 110
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: freek » sobota, 23 lis 2019, 20:35

artur.sukiennik pisze:Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki.

Nie myślałeś o sztucznym nagazowaniu co2 z butli ? Gdybyś tylko miał do niej dostęp to ułatwia to sprawę, Noi w butelce mamy kryształ bez osadu na dnie.
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 23 lis 2019, 22:59

Myślałem o tym ale to będzie taki sposób ostateczny jak wszystkie próby zakończą się fiaskiem;-) Lubie eksperymentowac i robic nowe alkoholowe trunki to taka okrężna droga bardziej mi odpowiada;-) ;-) a narazie wszystko idzie w dobrym kierunku bo w butelkach już dość dużo bąbelków;-) ;-)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 2 gru 2019, 22:10

Wracam po prawie dwóch tygodniach od początku eksperymentu;-) iiiiiiiiiiii muszę stwierdzić, że pełny sukces;-) ;-) ;-) cytrynówka pięknie się nagazowała a drożdzowa refermentacja nadała jej naprawde wyjątkowego charakteru;-) ;-)schłodzona w gorące letnie dni to będzie HIT;-) ;-) przesadziłem tylko z ilością słodzika:-\ wole mniej słodką lemoniade;-)


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość