Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 17 lis 2019, 21:37

Zeby otrzymać 5% będe musiał do gotowych 4l cytrynówki dodac około 9l wody. Czyli wychodzi, że sok z 16 cytryn będzie rozcieńczony 2l spirytusu i około 10l wody. Do tego dochodzi dodawany erytrol. Myśle że nie powinno być tak kwasne zeby drożdze nie ruszyły ale ciężko to stwierdzic:-(


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1050
Posty: 1080
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: arTii » niedziela, 17 lis 2019, 21:42

Xylitol ma właściwości bakteriobójcze. Nie wiem co na to drożdże.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 17 lis 2019, 22:12

To może stewia albo jakiś słodzik syntetyczny by sie nadał?


zaradek
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: zaradek » poniedziałek, 18 lis 2019, 07:30

Do fermentacji / nagazowania użyj zwykłego cukru (ew. glukozy). Do dosłodzenia do smaku użyj xylitolu.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 18 lis 2019, 09:59

Tylko czy ksylitol nie zabije nierozmnożonych drożdzy? A czy drożdze do cydru będą w takim przypadku dobrym wyborem? Czy lepiej postawic na bayanusy z racji na ich wytrzymałość na praktycznie wszystko?;-)


zaradek
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: zaradek » poniedziałek, 18 lis 2019, 13:36

Ksylitol dodaj już po fermentacji
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 18 lis 2019, 14:06

Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 167
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pablito » poniedziałek, 18 lis 2019, 17:58

@artur, muszę cię zmartwić - drożdże raczej nie ruszą w środowisku, w którym już jest alkohol w tak wysokim stężeniu
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 18 lis 2019, 18:45

4-5% to nie takie duże stężenie, żeby drożdze nieruszyły wydaje mi się. Podczas restartów niektóre wina mają więcej;-)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 19 lis 2019, 07:19

W sumie teraz policzyłem, że na dwa litry spirytusu to będe musiał dodac 25l wody a nie 9-10 l.


zaradek
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: zaradek » wtorek, 19 lis 2019, 07:55

artur.sukiennik pisze:Kolego @zaradek źle odebrałeś mój początkowy zamysł;-) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania;-) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji;-)


Rzeczywiście to przeoczyłem.
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 19 lis 2019, 08:14

Spróbuje dzisiaj zrobic małą porcje tak jak pisałem czyli zamiast cukru do podstawowego przepisu dodam słodzik, rozcieńcze, dodam drozdzy, cukru i zabutelkuje. Użyje chyba małych 0,5l plastikowych i lekko zgniecionych butelek zebym mógł obserwować nagazowanie;-)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » środa, 20 lis 2019, 19:18

Zrobiłem i zabutelkowałem. Wszystkie składniki z podstawowego przepisu na cytrynówke bodzia pomniejszyłem 8 razy. Do rozcieńczenia uzyłem wody w której moczyłem pozostałości po wyciśniętych cytrynach. Do słodzenia uzyłem słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki. Do butelkowania dodałem 4g cukru na każde 0,5l. Zabutelkowałem około 2 w nocy a teraz patrze a jedna butelka tak jakby już lekko się odginała. Zobaczymy za tydzień co z tego wyjdzie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


japitole
300
Posty: 341
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: japitole » piątek, 22 lis 2019, 16:40

Te szklane butelki już ci się wyprostowały ;)

Awatar użytkownika

freek
100
Posty: 123
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: freek » sobota, 23 lis 2019, 20:35

artur.sukiennik pisze:Miałem akurat drożdze do cydru z biowinu to takie dałem w ilości 2g+2g pożywki.

Nie myślałeś o sztucznym nagazowaniu co2 z butli ? Gdybyś tylko miał do niej dostęp to ułatwia to sprawę, Noi w butelce mamy kryształ bez osadu na dnie.
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 23 lis 2019, 22:59

Myślałem o tym ale to będzie taki sposób ostateczny jak wszystkie próby zakończą się fiaskiem;-) Lubie eksperymentowac i robic nowe alkoholowe trunki to taka okrężna droga bardziej mi odpowiada;-) ;-) a narazie wszystko idzie w dobrym kierunku bo w butelkach już dość dużo bąbelków;-) ;-)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 2 gru 2019, 22:10

Wracam po prawie dwóch tygodniach od początku eksperymentu;-) iiiiiiiiiiii muszę stwierdzić, że pełny sukces;-) ;-) ;-) cytrynówka pięknie się nagazowała a drożdzowa refermentacja nadała jej naprawde wyjątkowego charakteru;-) ;-)schłodzona w gorące letnie dni to będzie HIT;-) ;-) przesadziłem tylko z ilością słodzika:-\ wole mniej słodką lemoniade;-)


japitole
300
Posty: 341
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: japitole » sobota, 14 gru 2019, 15:50

jozzek666 pisze:Cytrynówka Józka:

Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda

Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów

Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.

P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.


Bardzo fajny kolorek, lepiej to wygląda niż "sklarowana' cytrynówka o wyglądzie brudnej wody.
Jedno co mnie zastanawia, to to, że w wielu przepisach na cytrynówkę jest mowa o zalaniu skórek spirytusem wysokiej mocy 96%
Co moim zdaniem jest błędem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że ta moc nie nadaje się do ekstrakcji.


aakk
550
Posty: 562
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: RE: Re: Cytrynówka

Postautor: aakk » poniedziałek, 6 sty 2020, 21:57

radius pisze:No, to jeszcze jeden przepis na CYTRYNÓWKĘ. Prosty i przepyszny :!:

Składniki:
3 dojrzałe cytryny
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
1 szklanka cukru

Zagotować wodę z cukrem. Cytryny miętosimy chwilę jak babski cycek, nożykiem do jarzyn obieramy cienko tylko żółtą warstwę i obrane skórki wrzucamy do syropu. Z cytryn wyciskamy sok, odcedzamy ze wszystkich farfocli i pestek i wlewamy do syropu. Na koniec wlewamy spirytus, zamykamy naczynie i odstawiamy na 10-14 dni. Potem zlewamy płyn, filtrujemy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
Poczęstujcie taką cytrynówką kobietę a zaręczam - jest wasza : :ok:
Przepis sprawdził i poleca - Radius
Przepis opublikowany w 2010, dokopałem się do niego iii.. Jak już pojawiły się lepsze cytryny w grudniu to zrobiłem cytrynówkę. Szukałem właśnie przepisu według którego zrobię raz i odstawię bez konieczności łączenia składników kolejnego dnia itp. Cytrynówkę próbowały 3 osoby po 2 tygodniach od przyrządzenia, akurat po oddzieleniu skórek i jednogłośnie stwierdzone że wyszła pyszna
Z ciekawostek bardzo szybko się klaruje, jak robiłem z innych przepisów np. z dodatkiem miodu, pomarańczy to klarowanie zdecydowanie trwało dłużej. Nie wiem co miało na to bezpośredni wpływ. Zrobiłem także test, odlałem nieco sklarowanej i po oddzieleniu skórek zmąciłem resztę. Wydawało mi mi się że klarowna będzie miała lepszy smak a ku mojemu zaskoczeniu to ta druga była przyjemniejsza w smaku, bardziej wyczuwalna kwaskowość, smak łagodny, przyjemniejszy. W klarownej zdecydowanie przebijały się procenty a mniej aromatów cytrynowych jeśli mogę tak to ująć

W tym tygodniu kupiłem świetne cytryny, aż wchodziły w pomarańczowy kolor, aż słodziutkie. Dałem nieco mniej cukru, zobaczymy co ro wyjdzie


janik
300
Posty: 333
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: janik » poniedziałek, 6 sty 2020, 23:36

Właśnie tak to bywa w nowych smakówkach , ostrość i świerzość owocowa zagłusza moc alkoholu a po ułożeniu się trunku alkohol zaczyna dominować ,więc warto jeśli chcemy dłużej dojrzewać alkohol zachować inne proporcje. :idea:


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości