Cukróweczka a z cukru pudru
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
No cukru nigdzie nie ma, masakra. Dzięki, że mi przypomnieliście bo mam worek 25 kg zbrylonego cukru pudru w piwnicy, może jakoś da się rozpuścić tą bryłę? Worek leży u mnie już ponad 5 lat, ale cukier chyba się nie psuje, co?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
W proporcjach 22BLG.
To jest zwykły cukier, tylko w proszku.
22Blg, taka proporcja, to chyba wszystko wyjaśnia.
Nic mu nie jest, temu misiu, wrząca woda i się rozpuści.
Notabene chyba @masakra domingo robił ekseryment z dokarmianiem stopniowym wrzucając bryłę, aby grzybki powoli sobie jadły.
Efekt był normalny.
Ps: cukier się nie psuje, a taki zbrylony, to nawet jakby co to dłużej poleży.
Jezu, ja już nie mogę, ale wykażę cierpliwość.Strongman pisze:Witam szanowne grono.
Szybkie pytanie, Czy cukier puder nadaje się do sporządzenia cukrówki, a jeżeli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź.
W proporcjach 22BLG.
To jest zwykły cukier, tylko w proszku.
22Blg, taka proporcja, to chyba wszystko wyjaśnia.
@Kiwitom23.kiwitom23 pisze:No cukru nigdzie nie ma, masakra. Dzięki, że mi przypomnieliście bo mam worek 25 kg zbrylonego cukru pudru w piwnicy, może jakoś da się rozpuścić tą bryłę? Worek leży u mnie już ponad 5 lat, ale cukier chyba się nie psuje, co?
Nic mu nie jest, temu misiu, wrząca woda i się rozpuści.
Notabene chyba @masakra domingo robił ekseryment z dokarmianiem stopniowym wrzucając bryłę, aby grzybki powoli sobie jadły.
Efekt był normalny.
Ps: cukier się nie psuje, a taki zbrylony, to nawet jakby co to dłużej poleży.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Cukier puder to cukier!.
Jak kasza jęczmięnna, gruba, średnia, drobna, ziarno było te samo, inaczej ześrutowane.
Tylko po co się w to bawić, jeśli kryształ jest tańszy.
Chyba że okazyjnie kupisz tanio.
Jedno mnie ciekawi:
Takie banalne pytania zadajesz, to ja również zadam banalne:
Jakich drożdży używasz do cukrówki?
Jakie stosujesz Blg startowe?
Jakie masz Blg końcowe?
Coś czuję Strongmenie, że .....ech.
Posiadasz cukromierz?
Jak kasza jęczmięnna, gruba, średnia, drobna, ziarno było te samo, inaczej ześrutowane.
Tylko po co się w to bawić, jeśli kryształ jest tańszy.
Chyba że okazyjnie kupisz tanio.
Jedno mnie ciekawi:
Takie banalne pytania zadajesz, to ja również zadam banalne:
Jakich drożdży używasz do cukrówki?
Jakie stosujesz Blg startowe?
Jakie masz Blg końcowe?
Coś czuję Strongmenie, że .....ech.
Posiadasz cukromierz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2698
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 250 razy
- Otrzymał podziękowanie: 464 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Mnie najbardziej podpasowały Moscva Style, ale tutaj to już ile osób, tyle preferencji.
Dodawaj drożdży nie więcej niż połowa dawki zalecanej przez producenta i w niskiej temperaturze.
Schładzam nastaw do ok. 20 stopni i dopiero wtedy dodaję drożdże, one i tak kilka stopni podniosą temperaturę.
No chyba, że masz go w pomieszczeniu o niskiej temperaturze.
24-26 - też trochę za dużo, celuj 20-22 Blg.
I powinno zejść do około -4.
Drożdże Browinu mają bardzo nierówną jakość. Poszukaj lepiej w specjalistycznych sklepach.Strongman pisze:Drożdże Browin Turbo X-Pure 21,3% 135 g
24-26
Na minusie
Mnie najbardziej podpasowały Moscva Style, ale tutaj to już ile osób, tyle preferencji.
Dodawaj drożdży nie więcej niż połowa dawki zalecanej przez producenta i w niskiej temperaturze.
Schładzam nastaw do ok. 20 stopni i dopiero wtedy dodaję drożdże, one i tak kilka stopni podniosą temperaturę.
No chyba, że masz go w pomieszczeniu o niskiej temperaturze.
24-26 - też trochę za dużo, celuj 20-22 Blg.
I powinno zejść do około -4.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2022, 18:17 przez jakis1234, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
@strongman.
To chyba wybrałeś najgorsze z możliwych. Zmień grzybki oraz ich producenta.
Pracowałem i na babuni ( przyznaję jak na spowiedzi), ale to było wieki temu, długo pracowałem na T3, testowałem i Bayanusy, te to żywotne są dopiero. Nawet i winne Zamoyskich.
Tylko że nastaw pracował i 5 tygodni czasem.
Zmień firmę, na Spirit Ferm.
Uważnie przeczytaj post wyżej kol @Jakiś1234, oraz zastosuj.
Nie czytaj instrukcji na opakowaniu, a zastosuj dobre rady.
Trzymaj się 22Blg i tyle.
Nie zawsze nastaw zejdzie do minus 4, ale nie ma co się tym przejmować.
Jak się zatrzyma na plus 10 ( a zdarzało sie) to wtedy można się ratować restartem.
A jeśli zatrzyma się na zero, bądź minus 1, to cóż, bywa.
Prosta matematyka tu pomaga:
Ile zostało cukru w nastawie który miał zero, jakie było początkowe Blg.
I często się okazuje, że wielu nowych pędników, panikuje...a tam się nie przerobiło raptem 1kg cukru, czyli 3 złote.
Także, tu wielu używa różnych szczepów, jeden Bl, drugi MS, ale zauważ, lepiej posłuchać starego wygi co z niejednego pieca..(pił), niż tylko zachęcać się tym jak mają tolerancję na alco.
Po prostu spróbuj innych.
Pozdrawiam serdecznie RW.
Ps: od Browinu trzymaj się z dala.
To chyba wybrałeś najgorsze z możliwych. Zmień grzybki oraz ich producenta.
Pracowałem i na babuni ( przyznaję jak na spowiedzi), ale to było wieki temu, długo pracowałem na T3, testowałem i Bayanusy, te to żywotne są dopiero. Nawet i winne Zamoyskich.
Tylko że nastaw pracował i 5 tygodni czasem.
Zmień firmę, na Spirit Ferm.
Uważnie przeczytaj post wyżej kol @Jakiś1234, oraz zastosuj.
Nie czytaj instrukcji na opakowaniu, a zastosuj dobre rady.
Trzymaj się 22Blg i tyle.
Nie zawsze nastaw zejdzie do minus 4, ale nie ma co się tym przejmować.
Jak się zatrzyma na plus 10 ( a zdarzało sie) to wtedy można się ratować restartem.
A jeśli zatrzyma się na zero, bądź minus 1, to cóż, bywa.
Prosta matematyka tu pomaga:
Ile zostało cukru w nastawie który miał zero, jakie było początkowe Blg.
I często się okazuje, że wielu nowych pędników, panikuje...a tam się nie przerobiło raptem 1kg cukru, czyli 3 złote.
Także, tu wielu używa różnych szczepów, jeden Bl, drugi MS, ale zauważ, lepiej posłuchać starego wygi co z niejednego pieca..(pił), niż tylko zachęcać się tym jak mają tolerancję na alco.
Po prostu spróbuj innych.
Pozdrawiam serdecznie RW.
Ps: od Browinu trzymaj się z dala.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 5389
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Nie, dzielenie paczki drożdży Turbo to zła rada. W paczce masz dobraną ilości pożywki do ilości liofilizowanych drożdży. O ile nie chcesz bawić się pod mikroskopem w oddzielanie piasku od maku, to nie podzielisz tego równo i w efekcie otrzymasz dwa zepsute nastawy. Jeżeli używasz gotowych mieszanek turbo, to wsypujesz całą i dajesz tyle cukru, ile producent zadeklarował na opakowaniu lub o kilka procent mniej, ale raczej nie więcej- mogą, ale nie muszą wtedy go przerobić. Oczywiście nie wierz w podane wartości alkoholu- na drożdżach Browinu alkohol bierze się chyba z powietrza, bo deklarują nawet 21% z 7kg cukru w 21l wody.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Serwus
Ale jeśli wsypiesz paczkę drożdży do powiększonego nastawu (12kg cukru/40L wody) to już jak najbardziej tak. Taki nastaw pracuje nieco dłużej ale jeśli się postarasz(odpowiednia temperatura, natlenienie nastawu) przerobią go do poniżej zera Blg. Choć nie wiem czy to jest możliwe z browinowskimi drożdżami.
No nie bardzo.Strongman pisze:"Rozumiem ze pół opakowania?
Ale jeśli wsypiesz paczkę drożdży do powiększonego nastawu (12kg cukru/40L wody) to już jak najbardziej tak. Taki nastaw pracuje nieco dłużej ale jeśli się postarasz(odpowiednia temperatura, natlenienie nastawu) przerobią go do poniżej zera Blg. Choć nie wiem czy to jest możliwe z browinowskimi drożdżami.
-
- Posty: 2698
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 250 razy
- Otrzymał podziękowanie: 464 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
To nie tak. W instrukcji drożdży masz podane ile drożdży zaleca producent.
Na przykład w moich Moskva Style jest napisane: "Dawkowanie: 140g / 25 - 30 litrów nastawu i 6-8 kg cukru"
A ja daję połowę drożdży, a nawet mniej.
To dokładnie wygląda tak - 1 kg cukru na 3,5 l wody - celuję w 20-22 Blg.
6 kg cukru - to daje objętość 6*0,6 l=3,6 l, do tego woda 6*3,5l=21 l. Razem 24,6 l nastawu (w przybliżeniu 25 l).
Na taką ilość producent zaleca 140 g drożdży, daję 70 g. W sumie nastawiam w beczce 90 litrów, i na taką beczkę daję 250 g.
To co pisze Zygmunt to nie do końca tak jest.
Rozumiem, że sprzedawca woli, jeżeli klient zużyje całe drożdże, ale ja mam na przykład bigbag 1,4 kg - i co mam wsypać wszystkie?
Do tego faktycznie dobre napowietrzenie i niższa temperatura. Będą pracowały dłużej, ale efekt zdecydowanie lepszy.
Drożdże sobie doskonale poradzą, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i przez innych.
Nigdy nie miałem zepsutych nastawów i zawsze schodzą poniżej zera.
I jeszcze jedno, przechowywanie drożdży, lodówka, a najlepiej zamrażarka.
Przed podaniem wyjmuję z zamrażarki, odmierzam tyle ile potrzebuję i pozwalam się im ogrzać do temperatury pokojowej.
Z tym, że nie mam zaufania do Browinu, diabli wiedzą jak oni przechowywali.
Na przykład w moich Moskva Style jest napisane: "Dawkowanie: 140g / 25 - 30 litrów nastawu i 6-8 kg cukru"
A ja daję połowę drożdży, a nawet mniej.
To dokładnie wygląda tak - 1 kg cukru na 3,5 l wody - celuję w 20-22 Blg.
6 kg cukru - to daje objętość 6*0,6 l=3,6 l, do tego woda 6*3,5l=21 l. Razem 24,6 l nastawu (w przybliżeniu 25 l).
Na taką ilość producent zaleca 140 g drożdży, daję 70 g. W sumie nastawiam w beczce 90 litrów, i na taką beczkę daję 250 g.
To co pisze Zygmunt to nie do końca tak jest.
Rozumiem, że sprzedawca woli, jeżeli klient zużyje całe drożdże, ale ja mam na przykład bigbag 1,4 kg - i co mam wsypać wszystkie?
Pożywka jest równomiernie rozprowadzona z drożdżami, wystarczy je dobrze wymieszać i jak się odmierzy połowę, to będzie połowa drożdży i połowa pożywki. Mikroskop jest zbędny. Można też zrobić tak jak radzi defacto - podwojona ilość wody i cukru na całą paczkę.W paczce masz dobraną ilości pożywki do ilości liofilizowanych drożdży. O ile nie chcesz bawić się pod mikroskopem w oddzielanie piasku od maku, to nie podzielisz tego równo i w efekcie otrzymasz dwa zepsute nastawy.
Do tego faktycznie dobre napowietrzenie i niższa temperatura. Będą pracowały dłużej, ale efekt zdecydowanie lepszy.
Drożdże sobie doskonale poradzą, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i przez innych.
Nigdy nie miałem zepsutych nastawów i zawsze schodzą poniżej zera.
I jeszcze jedno, przechowywanie drożdży, lodówka, a najlepiej zamrażarka.
Przed podaniem wyjmuję z zamrażarki, odmierzam tyle ile potrzebuję i pozwalam się im ogrzać do temperatury pokojowej.
Z tym, że nie mam zaufania do Browinu, diabli wiedzą jak oni przechowywali.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 lip 2022, 11:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
A jakie stężenie alko? Takie jakie będziesz miał początkowe Blg.
Wiele osób robi powiększone nastawy.
Czyli jedna paczka drożdży idzie nie na 25L wody a na 50, do tego odpowiednia ilość cukru do Blg 20- 22 i ładnie się wszystko przerabia.
Pozdrawiam. Rw.
Oczywiście że dadzą radę, tylko wolniej, ale z korzyścią dla nastawu.Strongman pisze: Dadza rade wszystko przerobić? Jakie stężenie Alko wtedy wychodzi
A jakie stężenie alko? Takie jakie będziesz miał początkowe Blg.
Wiele osób robi powiększone nastawy.
Czyli jedna paczka drożdży idzie nie na 25L wody a na 50, do tego odpowiednia ilość cukru do Blg 20- 22 i ładnie się wszystko przerabia.
Pozdrawiam. Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Nigdy nie powiedziałeś siema, zamiast dzień dobry?
DO TEMATU:
@Strongmen, zauważ co napisał @Doody.
Ustawił parametr i Litraż nastawu do pojemności kega.
Czyli, obliczył sobie dobrze Blg, na poziomie 22,23 czyli idealnie.
Jak będziesz robił powiększony nastaw, na jednej paczce grzybków, to właśnie tak zrób.
Ustaw sobie parametr nastawu, do pojemności kotła, w którym będziesz to potem odpędzał.
Masz już gotowy przepis, albo tak, albo do beczki razy 2, i jedna paczka grzybków, a jak razy 4, to 2 paczki grzybków, zamiast 4.
Mam nadzieję że pomogłem, Pozdrawiam RW.
Tak już się tutaj przyjęło, każdy wie o co chodzi.jakis1234 pisze:Rozrywek, skoro tak dbasz o nazewnictwo, to co to jest alko?A jakie stężenie alko?
Skrót od alkomatu? Alkowy?
Nigdy nie powiedziałeś siema, zamiast dzień dobry?
DO TEMATU:
@Strongmen, zauważ co napisał @Doody.
Ustawił parametr i Litraż nastawu do pojemności kega.
Czyli, obliczył sobie dobrze Blg, na poziomie 22,23 czyli idealnie.
Jak będziesz robił powiększony nastaw, na jednej paczce grzybków, to właśnie tak zrób.
Ustaw sobie parametr nastawu, do pojemności kotła, w którym będziesz to potem odpędzał.
Masz już gotowy przepis, albo tak, albo do beczki razy 2, i jedna paczka grzybków, a jak razy 4, to 2 paczki grzybków, zamiast 4.
Mam nadzieję że pomogłem, Pozdrawiam RW.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 2 maja 2020, 20:37
- Krótko o sobie: Fortis Fortuna Adiuvat
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Niekoniecznie
A dlatego, że niektórzy producenci dosypują do cukru pudru "substancje przeciwzbrylające" czyli skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą, dwutlenek krzemu (E551) lub maltodekstryne (która akurat się rozpuszcza bo jest to też postać cukru). Finalnie powinno być minimum 80% cukru w cukrze
Żadna z Was nie może być pierwsza ale każda może być następna 😁
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
- Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: UK
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Witam,
Udało mi się uzyskać sporą ilość cukru pudru w okazyjnej cenie.
Przygotowałem swój standardowy nastaw jaki stosuję od wielu lat:
- 22 litry wody
- 8kg cukru (w tym przypadku pudru)
- tubka koncentratu pomidorowego (jako pożywka, regulator smaku/zapachu oraz do klarowania)
- łyżka kwasku cytrynowego dla poprawnego pH
- 100g drożdży Moskva Style
Startowe Blg 30 - ciut wyższe niż zawsze ( normalnie około 26). Zakładam, że gęstość jest tutaj nieco "oszukana" przez zawartość skrobi kukurydzianej w nastawie (mój cukier puder zawiera 3% skrobi kukurydzianej wg składu na opakowaniu).
Nastaw w temperaturze pokojowej, drożdże rozsypane po powierzchni i zostawione na 20 minut w celu zaaklimatyzowania. Normalnie po tym czasie drożdże się aktywują i widzę sporą pianę na powierzchni. Dzisiaj natomiast większość poszła na dno, reszta na powierzchni nie wyprodukowała piany.
Miałem ostatnio taki przypadek przy robieniu nastawu owocowego z dzikiej róży - drożdże od razu szły na dno i nie chciały fermentować.
Wiem, że to dopiero świeża sprawa i tak naprawdę jutro się dowiem czy nastaw ruszy, ale zastanawia mnie jedno - czy skrobia kukurydziana może wpłynąć negatywnie na nastaw cukrowy? Zacier z kukurydzy robiłem ale to inna procedura.
Udało mi się uzyskać sporą ilość cukru pudru w okazyjnej cenie.
Przygotowałem swój standardowy nastaw jaki stosuję od wielu lat:
- 22 litry wody
- 8kg cukru (w tym przypadku pudru)
- tubka koncentratu pomidorowego (jako pożywka, regulator smaku/zapachu oraz do klarowania)
- łyżka kwasku cytrynowego dla poprawnego pH
- 100g drożdży Moskva Style
Startowe Blg 30 - ciut wyższe niż zawsze ( normalnie około 26). Zakładam, że gęstość jest tutaj nieco "oszukana" przez zawartość skrobi kukurydzianej w nastawie (mój cukier puder zawiera 3% skrobi kukurydzianej wg składu na opakowaniu).
Nastaw w temperaturze pokojowej, drożdże rozsypane po powierzchni i zostawione na 20 minut w celu zaaklimatyzowania. Normalnie po tym czasie drożdże się aktywują i widzę sporą pianę na powierzchni. Dzisiaj natomiast większość poszła na dno, reszta na powierzchni nie wyprodukowała piany.
Miałem ostatnio taki przypadek przy robieniu nastawu owocowego z dzikiej róży - drożdże od razu szły na dno i nie chciały fermentować.
Wiem, że to dopiero świeża sprawa i tak naprawdę jutro się dowiem czy nastaw ruszy, ale zastanawia mnie jedno - czy skrobia kukurydziana może wpłynąć negatywnie na nastaw cukrowy? Zacier z kukurydzy robiłem ale to inna procedura.
Ostatnio zmieniony środa, 29 lis 2023, 13:27 przez TomeK712, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 343
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Skrobia kukurydziana pewnie nie ale już te 30 Blg napewno
czy skrobia kukurydziana może wpłynąć negatywnie na nastaw cukrowy?
Skrobia kukurydziana pewnie nie ale już te 30 Blg napewno
Ostatnio zmieniony środa, 29 lis 2023, 17:36 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 708
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Mierzysz to pH, skoro dodajesz kwasku i kwaśnego z reguły koncentratu jednocześnie? Z kranu Ci w UK woda o odczynie zasadowym leci czy jak?
Co się zmieniło od 2017 roku , kiedy to robiłeś BLG 22 i podwojona ilość wody?
post167503.html#p167503
Co się zmieniło od 2017 roku , kiedy to robiłeś BLG 22 i podwojona ilość wody?
post167503.html#p167503
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
- Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: UK
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Co do zmiany proporcji - doświadczenie. Jak zacytowałeś mój post z 2017 roku, już nie pamiętam na jakich drożdżach jechałem. Teraz stosuję tylko Moskwę która ładnie przerabia wysokie startowe Blg na końcowe -2/-3. Mam ku temu ważny powód - wszystko ładnie wchodzi do gara, nie muszę dzielić roboty. Fermentacja odbywa się w niższej, stałej temperaturze dzięki czemu nie jest to ekstremalnie burzliwy proces. Odpowiednio tnę frakcje i destylat wychodzi smaczny i neutralny zapachowo - osiągnąłem to, co chciałem.
Wracając do tematu - nastaw ruszył po kilku godzinach. Co ciekawe, drożdże wypchnęły skrobię kukurydzianą na powierzchnię. Jestem ciekaw rezultatu.
Dzisiaj przegoniłem moją standardową cukrówkę na zwykłym cukrze wg w/w proporcji, zostawiłem 2 litry do próby - zobaczymy za półtora miesiąca jak to wyszło z cukrem pudrem i podzielę się rezultatem.
Nie jest to na temat wątku ale odpowiem - tak, woda u mnie nie jest perfekcyjnie obojętna, na wskaźniku wychodzi lekko zasadowy odczyn. Do tego drożdże wolą kwaśne otoczenie więc nie widzę nic dziwnego w dodawaniu przecieru i kwasku cytrynowego - każdy stosuje dodatki wg siebie. Robiłem doświadczenie jednocześnie na dwóch nastawach z oraz bez kwasku i przecieru - była wyczuwalna różnica w smaku destylatu oraz w prędkości przerabiania cukru.HeniekStarr pisze: ↑środa, 29 lis 2023, 19:01 Mierzysz to pH, skoro dodajesz kwasku i kwaśnego z reguły koncentratu jednocześnie? Z kranu Ci w UK woda o odczynie zasadowym leci czy jak?
Co się zmieniło od 2017 roku , kiedy to robiłeś BLG 22 i podwojona ilość wody?
post167503.html#p167503
Co do zmiany proporcji - doświadczenie. Jak zacytowałeś mój post z 2017 roku, już nie pamiętam na jakich drożdżach jechałem. Teraz stosuję tylko Moskwę która ładnie przerabia wysokie startowe Blg na końcowe -2/-3. Mam ku temu ważny powód - wszystko ładnie wchodzi do gara, nie muszę dzielić roboty. Fermentacja odbywa się w niższej, stałej temperaturze dzięki czemu nie jest to ekstremalnie burzliwy proces. Odpowiednio tnę frakcje i destylat wychodzi smaczny i neutralny zapachowo - osiągnąłem to, co chciałem.
Wracając do tematu - nastaw ruszył po kilku godzinach. Co ciekawe, drożdże wypchnęły skrobię kukurydzianą na powierzchnię. Jestem ciekaw rezultatu.
Dzisiaj przegoniłem moją standardową cukrówkę na zwykłym cukrze wg w/w proporcji, zostawiłem 2 litry do próby - zobaczymy za półtora miesiąca jak to wyszło z cukrem pudrem i podzielę się rezultatem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Tej skrobi za dużo nie ma.
Producenci dodają po to aby się nie zbryliło. Bo wtedy nici z pudru.
Nie próbowałem pudru nigdy. Ale przypuszczam że doda odrobinę słodkości.
Tak tylko przypuszczam.
Może być ciekawe.
Nawet na tyle że będziesz robić kukurydziankę z cukrem kiedyś.
Producenci dodają po to aby się nie zbryliło. Bo wtedy nici z pudru.
Nie próbowałem pudru nigdy. Ale przypuszczam że doda odrobinę słodkości.
Tak tylko przypuszczam.
Może być ciekawe.
Nawet na tyle że będziesz robić kukurydziankę z cukrem kiedyś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2049
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Cukróweczka a z cukru pudru
Poza tym, po co dodawać kwasek i koncentrat jak pożywki dla drożdży są już w opakowaniu?
No i na koniec, nie mam dobrego zdania o samych drożdżach.
Blg trochę za duże i stąd może być ten problem.TomeK712 pisze: ↑środa, 29 lis 2023, 13:19 Witam,
- tubka koncentratu pomidorowego (jako pożywka, regulator smaku/zapachu oraz do klarowania)
- łyżka kwasku cytrynowego dla poprawnego pH
- 100g drożdży Moskva Style
Startowe Blg 30 - ciut wyższe niż zawsze ( normalnie około 26). Zakładam, że gęstość jest tutaj nieco "oszukana" przez zawartość skrobi kukurydzianej w nastawie (mój cukier puder zawiera 3% skrobi kukurydzianej wg składu na opakowaniu).
Poza tym, po co dodawać kwasek i koncentrat jak pożywki dla drożdży są już w opakowaniu?
No i na koniec, nie mam dobrego zdania o samych drożdżach.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html