radius pisze:aakk pisze:ciecz powinna być zaciągana z dna jeśli będzie powyżej poziomu powrotu.
Chyba poniżej, co wynika również z rysunku
Kurde... jeden o niebie drugi o chlebie

radius pisze:aakk pisze:ciecz powinna być zaciągana z dna jeśli będzie powyżej poziomu powrotu.
Chyba poniżej, co wynika również z rysunku
aakk pisze:Ja miałem na myśli taką rurkę, odwrócone L. To nie jest trudne ro wykonania a ciecz powinna być zaciągana z dna jeśli będzie powyżej poziomu powrotu.
robert.michal pisze:Dlatego spytałem czy to procent z całości płynu w buforze, .......................
Ja te ok 60% uzyskałem gdy temperatura stała już długo w miejscu, bufor stale był zasilany, ale odpływ powodował, że nie było przelewu, a na dnie nic nie zalegało.
Marian_jl pisze:...
..itp.
Jeśli ja tego nie robie to mam wywalić bufor z konfiguracji sprzętu ???
Marian_jl pisze:Panowie tak skomplikowaliście rolę bufora , myślę że dla większości staje się ona coraz mniej zrozumiała...
Marian_jl pisze:... Jeśli ja tego nie robie to mam wywalić bufor z konfiguracji sprzętu ???
lesgo58 pisze:robert.michal pisze:...W kegu jest stężenie np 12% a nie .16% więc szybciej uwalniają się zanieczyszczenia.
W buforze bez przelewu stężenie etanolu wynosi ok. 60% a więc takie, na jakim nam zależy przy metodzie 2,5. Uwalnają się inne niechciane składniki...
Teraz wiem dlaczego tak bardzo zależy Ci na tym stężeniu w buforze.
Tylko, ze jest ale...
Po pierwsze, żeby to przyniosło efekt to musiałbyś mieć w buforze stężenie 60% przez cały czas rektyfikacji. Utrzymywanie tej temperatury tylko przy stabilizacji - jest że tak powiem psu na budę. Lepszy efekt na pewno przyniesie gotowanie całego wsadu o tym stężeniu.
Po drugie, żeby efekt był porównywalny do tego gotowanego z całości wsadu o podobnym stężeniu to musiałbyś utrzymywać stężenie w buforze na poziomie 60% przez cały proces. A to mijałoby się z celem. Gdyż tracisz właściwości bufora do jakich został stworzony.
defacto pisze:Serwus.
Mam takie pytanie :
Czym powinien charakteryzować się dobry bufor, oraz na co zwracać uwagę mają operatorzy, którzy podczas procesu, styczności z buforami nigdy nie mieli?
robert.michal pisze:...
Leszku różnica jest tylko taka, że gdy ty stabilizujesz na otwartym buforze...
Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość