Witam,
Mam pytanie do znawców odnośnie końcowego blg nastawu na samym cukrze. Z wyczytanych przeze mnie postów można wyciągnąć wniosek że fermentacja kończy się wraz z osiągnięciem blg = -4. Zrobiłem sobie szybką kalkulację z której wynika że nawet przy zakładanym końcowym stężeniu etanolu 15% (większość kolegów pewnie celuje niżej, ze względu na jakość końcowego destylatu - 12-13%?), z której to wynika, że blg powinno wynosić 0,7893*15+85*1=96.8395 ~ 96,84, czyli blg~-3.2. Dla finalnego wyniku 12% będzie to 97.4716 ~ -2.53 blg.
Gęstość etanolu - 0,7893 g/l- zaczerpnięta z Wikipedii.
Rozumiem że w mitycznym -4 blg mają swój udział niecukry - produkty fermentacji które nie są ani cukrami ani etanolem (część z nich jest lżejsza od wody co wpływa na finalne blg in minus a część cięższa, co wypływa dodatnio).
Moje pytanie dotyczy tej pozostałej części co do składu. Co znajduje się w tych pozostałych 0.8-1.5%+ i jaka część z tych substancji przedostaje się do destylowanego produktu (i w jakich częściach)?
Wiadomo coś nt. ich składu? Rozumiem że w wypadku fermentacji nieokreślonego nastawu (np. na śliwkach, pszenicy itp. odpowiedzi byłyby różne, w zależności od typu nastawu, ale moje pyt. dotyczy najprostszej wersji, gdzie występuje sam cukier - gęstość drożdży z pożywką można pominąć, ale jeśli komuś zależy to dla ustalenia uwagi można przyjąć że jest to mieszanka turbo T3 o masie 130g)
Pytam i w międzyczasie szukam odpowiedzi w czeluściach Internetu;)
pozdrawiam!
blg końcowe nastawu
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: blg końcowe nastawu
I po co zaraz w "czeluściach"? Tu po ciemnej stronie jest wszystko http://alkohole-domowe.com/forum/sprawd ... 12-40.html Tu jest dużo ciekawych tematów.
Pozdrawiam, Sławomir