Poczytałem sobie ostatnio o bierbrandzie, czyli wódce z piwa.
Czy ktoś coś takiego robił?
Czy ktoś coś takiego pił? Jakie wrażenia?
Mam wielką ochotę spróbować zrobić.
DESTYLOWANE PIWO
Bierbrand, zwany też eau de vie de bière – to nic innego ja brandy piwna, czyli napój alkoholowy otrzymywany z destylacji piwa. Ten mało znany w Polsce destylat z całą pewnością przypadnie do gustu rodzimemu konsumentowi. Wraz z rozwojem rzemieślniczej rewolty alkoholi mocnych, ich siły będą łączyć się z całą pewnością łączyć z dorobkiem piwnej rewolucji. Trunek ten jednak znany jest już od dawna w państwach mniej podatnych na piwną reformację. Całkiem popularną jest brandy piwna tworzona przez naszych południowych sąsiadów – znanab tam jako Pivovica.
Formalnie to napój spirytusowy otrzymywany wyłącznie w drodze bezpośredniej destylacji pod normalnym ciśnieniem świeżego piwa o zawartości alkoholu wynoszącej mniej niż 86 % obj., takiego że otrzymany destylat zachowuje właściwości organoleptyczne pochodzące z piwa.
Wiedząc czym jest piwo, można powiedzieć, że Bierbrand to tak naprawdę destylat z nachmielonej brzeczki na okowitę zbożową czy whisky. Różnic jest jednak kilka. Niezależnie od podstawowego surowca, którym zarówno dla większości whisky jak i piw pozostaje faktycznie jęczmień, różnice pojawiają się na już wczesnym etapie.
Podstawową różnicą jest fermentacja. Ta w przypadku brzeczki do whisky odbywa się na drożdżach gorzelniczych, spłycających niekiedy profil aromatyczny wykorzystanego surowca. Półprodukt piwnej brandy jest jednak piwem, wytworzonym zgodnie z prawidłami browarniczego rzemiosła.
Brzeczka, której życiowym celem jest przeistoczenie się w whisky nie podlega też oczywiście chmieleniu. Producenci piwa, z oczywistych przyczyn, dodatek ten traktują natomiast bardzo poważnie. Browary rzemieślnicze z solidnej goryczki i intensywnych aromatów nowofalowego chmielu, uczyniły wręcz swój znak rozpoznawczy. Gotowy Bierbrand powinien więc charakteryzować się wyczuwalnym aromatem chmielu.
Podstawową różnicę tworzy zatem warstwa sensoryczna a różnice pomiędzy słodowymi, bogatymi w aromatyczne subtelności whisky a rześkimi, intensywnymi w uwodzicielskich aromatach, destylatami piwnymi.