Beczki, pojemniki 1000l

Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
senDarion
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 13 kwie 2010, 18:17
Krótko o sobie: co to jest flaszka na dwóch? - to jest nic
kiedy garnek duszonek jest dobry na trzech silnych chlopa? - jak jeden nie je
wino - konserwy- muzyka bez przerwy
piwo- wino-wódka
sex-drug's-rock
Ulubiony Alkohol: piwko, chodz na woodst nie kopie
Status Alkoholowy: Gorzelnik

Post autor: senDarion »

Mam pytanie jakie baczki nadają się na zacier? Wiem, że ktoś już o to pytał ale mam problem znaleźć, więc ponawiam pytanie. Jakie pojemniki na zacier?
Czy takie mogą być? Oczywiście gdyby były czyste, nówka sztuka.
http://allegro.pl/item1179258024_zbiorn ... zyste.html
http://allegro.pl/item1179257683_beczka ... _wode.html
Z góry dziękuje za odpowiedz doświadczonych bimbrowników. :idea:
pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5389
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 677 razy
Kontakt:
Re: Beczki, pojemniki 1000l

Post autor: Zygmunt »

Nadawać się nadają, ale tylko te czyste lub po spozywce. Najlepiej czyste, bo nawet te po czekoladzie potrafią długo trzymać zapach.
Inną sprawą jest wygoda obsługi- jak już używać beczki, to najwygodniej z szerokim otworem- łatwiej to kontrolować, wrzucać m.in. owoce, czy nawet umyć.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Beczki, pojemniki 1000l

Post autor: rozrywek »

Dobrze ci Zygmunt doradza, nówki owszem są przystosowane do tego celu jaki chcesz osiągnąć, jeśli były używane do przechowywania innych materiałów, to jest to działanie na twoje ryzyko- zapachu nie pozbędziesz się nigdy....
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

pluton
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Beczki, pojemniki 1000l

Post autor: pluton »

Zbiornik jest fajny, ma szeroki wlot, kranik o dolu, jest tani (120), a ja 3 lata temu za taki dalem chyba 200.
Ale jak zawsze jest jedno ale :) Trzeba pamietac, ze 1 kg cukru ogrzewa 100 litrow wody o 1 stopien C. Jezeli w taki zbiornik wpakujesz powiedzmy 200 kg cukru, to latwo sie przekonasz, jak wygladaja smazone drozdze :)
Taki zbiornik mozna wykorzystac wylacznie podczas srogich mrozow, stojac przy nim caly czas z kocem i regulujac temperature.
Pozostan przy 200 litrowej beczce, ale i do niej naszykuj jakas wezownice, zeby moc schlodzic zacier w razie potrzeby.

pozdrawiam
pluton

Rudolf
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Beczki, pojemniki 1000l

Post autor: Rudolf »

Pojemniki 1000L stanowczo odradzam.
-Ciężko umyć.
-Kranik często się zatyka.
-Za duże.

Ważną kwestią w tej sprawie jest gdzie przechowujemy zacier.
Logiczną sprawą jest iż przez zwykłe standardowe drzwi pokojowe nie przejdzie pojemnik o tak dużej pojemności, więc taki pojemnik nadaje się jedynie do większych pomieszczeń gdzie drzwi są większe (lub w ogóle ich niema) typu: garaż, wiata, podwórze, szopa, stododoła, obora itp.
Aha... i kto robi tyle zacieru tylko i jedynie na własną potrzebę :)

Do węższych pomieszczeń (a raczej drzwi) polecam:
[ i tu pozwole sobie na działanie z dziedziny jakże trudnej matematyki ]
5x beczka 200L = 1000L
Więc na tyle samo wychodzi a przechowywanie i transportowanie pojemników jest prostrze i możemy pozwolić sobie na przykładowo aż do 5 róźnych zacierów.
Można przecierz zrobić tylko jedną beczkę ( a 200L na pewno wystarczy )

Pozdrawiam
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?

Autor tematu
senDarion
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 13 kwie 2010, 18:17
Krótko o sobie: co to jest flaszka na dwóch? - to jest nic
kiedy garnek duszonek jest dobry na trzech silnych chlopa? - jak jeden nie je
wino - konserwy- muzyka bez przerwy
piwo- wino-wódka
sex-drug's-rock
Ulubiony Alkohol: piwko, chodz na woodst nie kopie
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Beczki, pojemniki 1000l

Post autor: senDarion »

Tak więc kupiłem dawno już temu beczkę 200l po syropie, wlałem tam 50kg cukru i starter, temperatura wcale szału nie zrobiła, no chyba że bym miał turbo drożdże. w efekcie do korka wmontowałem grzałkę do akwarium 100W włączam timerem 4 razy na dobę że by chłopaki nie miały za zimno, i co? szału nie ma. Bulka jak by nie mogło. Zastanawiam się czy mogę tam wsypać turbo chłopaki albo cobre?
pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”