Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
25L wina wytrawnego, 5L 50% spirytu.
Na moje oko to ma jakieś 17,18%.
Ty zrobiłeś PORTO.
Ty nic z tym nie rób, żadne rurki.
Zostaw to, przyda ci się jako wspaniały wsad do następnego zalania beczulki.
Beczka była nowa, a wino pierwszym wsadem...to zlewasz destylat i winko z powrotem.
Zobacz jak ci się ładnie udało.
@Skirze, wiesz coś ty zrobił?Skir pisze:Niedługo czerwiec i czas na zlanie "sherry" i zalanie beczki destylatem zbożowym. "Sherry" to wytrawne wino czerwone gronowe (25l) wzmocnione 5l cukrówki 50%.
Pół roku siedziało w nowej beczce od Okruty (dąb z deklami akacji).
25L wina wytrawnego, 5L 50% spirytu.
Na moje oko to ma jakieś 17,18%.
Ty zrobiłeś PORTO.
Ty nic z tym nie rób, żadne rurki.
Zostaw to, przyda ci się jako wspaniały wsad do następnego zalania beczulki.
Beczka była nowa, a wino pierwszym wsadem...to zlewasz destylat i winko z powrotem.
Zobacz jak ci się ładnie udało.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
@ rozrywek mam cztery beczki 30l i dwie beczki 10l. Nie planuję kolejnych. Zresztą, po sprzedaży domu i tak będę musiał poszukać dla nich dobrego miejsca. To zdecydowanie typ sherry (po zakończonej fermentacji wina gronowego zostało wzmocnione %, wytrawne), a nie porto (fermentacja wina gronowego zostaje w połowie zatrzymana wlaniem spirytusu, słodkie)
@jakis1234 nie przepadam za "winem własnej roboty" kolegi M. Ma mnóstwo winogron i chyba nawet nie dodaje cukru czy tylko minimalnie. I też chyba tylko minimalnie wody. Ale nie umie prowadzić winorośli. Zamiast przycinać i mieć duże grona, on puszcza je w pnącze. W efekcie dużo małych i dość goryczkowatych gron. No i sprezentował mi 25l raczej mało udanego wina, bo dobre by nie sponiewierał
A klimat mamy mało słoneczny - Polska klimatycznie skierowana jest na bimber, a nie wina .
Więc pozostaje wybór: destylacja czy rektyfikacja?
Mam 30l w beczce i KEG 30l, więc chyba 24l rektyfikacja pierwsza. Do surówki przeznaczonej do drugiej rekty dodam 6l wina. Myślę, że wyjdzie produkt "trochę zanieczyszczony" zapachem.
@jakis1234 nie przepadam za "winem własnej roboty" kolegi M. Ma mnóstwo winogron i chyba nawet nie dodaje cukru czy tylko minimalnie. I też chyba tylko minimalnie wody. Ale nie umie prowadzić winorośli. Zamiast przycinać i mieć duże grona, on puszcza je w pnącze. W efekcie dużo małych i dość goryczkowatych gron. No i sprezentował mi 25l raczej mało udanego wina, bo dobre by nie sponiewierał
A klimat mamy mało słoneczny - Polska klimatycznie skierowana jest na bimber, a nie wina .
Więc pozostaje wybór: destylacja czy rektyfikacja?
Mam 30l w beczce i KEG 30l, więc chyba 24l rektyfikacja pierwsza. Do surówki przeznaczonej do drugiej rekty dodam 6l wina. Myślę, że wyjdzie produkt "trochę zanieczyszczony" zapachem.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 maja 2022, 11:51 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
@skirze.
Zwróciłem uwagę na szczegół, że ta beczka jest nowa, a winko trzymałeś tylko pół roku.
Czyli trochę tych win masz, i chcesz je zredukować.
To albo ps, albo rekta.
Najlepsze miejsce do przechowywania...to moje gardziołko.
Ja potstilowiec, ja bym to przedestylował, zredukował i do beczki z powrotem, jeśli nie masz warunków do trzymania tego.
Zwolnisz beczki, czy beczkę na te twoje zboża, bo na tym się koncentrujesz, prawda?
Zwróciłem uwagę na szczegół, że ta beczka jest nowa, a winko trzymałeś tylko pół roku.
Czyli trochę tych win masz, i chcesz je zredukować.
To albo ps, albo rekta.
Najlepsze miejsce do przechowywania...to moje gardziołko.
Ja potstilowiec, ja bym to przedestylował, zredukował i do beczki z powrotem, jeśli nie masz warunków do trzymania tego.
Zwolnisz beczki, czy beczkę na te twoje zboża, bo na tym się koncentrujesz, prawda?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jak będziesz szukał dobrego miejsca - to pamiętaj o mnieSkir pisze: po sprzedaży domu i tak będę musiał poszukać dla nich dobrego miejsca.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
No cóż... siostra ma pierwszeństwo - aczkolwiek myślałem, że będziesz opróżniał i sprzedawał...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jaka jest dolna granica wilgotności do przechowywania beczek? Mam dość wilgotną piwnicę. Teraz jest 91%. Ale na ścianach pojawiła mi się pleśń. Uruchomiłem na kilka dni urządzenie do ściągania wilgoci. Im mniejsza wilgotność tym więcej wody odparowuje z beczki. Ok. No problem, daninę dla aniołków przeżyję. Ale do jakiego poziomu wilgotności mogę bezpiecznie zejśc?
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jak miałem 55% to jeszcze moc w beczce spadała ale ubytek miałem duży, teraz w mojej piwnico studni jest 97% i uważam że idealnie. Ubytek z beczki 30l po 2 latach to 1,5-1,7l.
Przy 40% ubytek był masakrycznie wysoki i moc trunku rosła.
Przy 40% ubytek był masakrycznie wysoki i moc trunku rosła.
Ostatnio zmieniony sobota, 20 sie 2022, 12:06 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam Panowie,
odgrzebałem 50L węgierską beczkę z whisky które wlałem 5 lat temu, no i mam problem..
Whisky się strasznie przedębiło, ma smak palonej deski. Beczka była średnio palona i wyługowana wcześniej winem przez 5 mies, wlany destylat miał 60%
Teraz pytanie: puścić na rurki czy może przez węgiel?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
odgrzebałem 50L węgierską beczkę z whisky które wlałem 5 lat temu, no i mam problem..
Whisky się strasznie przedębiło, ma smak palonej deski. Beczka była średnio palona i wyługowana wcześniej winem przez 5 mies, wlany destylat miał 60%
Teraz pytanie: puścić na rurki czy może przez węgiel?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 sie 2022, 17:41 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Spróbuj PVPP. Dla pewnośni najpierw na mniejszej próbce.dynio pisze:Witam Panowie,
odgrzebałem 50L węgierską beczkę z whisky które wlałem 5 lat temu, no i mam problem..
Whisky się strasznie przedębiło, ma smak palonej deski. Beczka była średnio palona i wyługowana wcześniej winem przez 5 mies, wlany destylat miał 60%
Teraz pytanie: puścić na rurki czy może przez węgiel?
-
- Posty: 277
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
- Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: oklice W-wy
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Cześć,
Zapowiada się dobry rok na wino więc chętnie przyjmę beczki węgierskie do zalania winem gronowym jakościowym (Regent & Rondo & St. Croix 2022). Mam już kilka zamówień, ale ciągle mam jeszcze ze 100 litrów do obdzielenia. Jak ktoś potrzebuje to zapraszam. Beczki powinny trafić do mnie na samym początku listopada.
Pozdrawiam,
Duch Wina
Zapowiada się dobry rok na wino więc chętnie przyjmę beczki węgierskie do zalania winem gronowym jakościowym (Regent & Rondo & St. Croix 2022). Mam już kilka zamówień, ale ciągle mam jeszcze ze 100 litrów do obdzielenia. Jak ktoś potrzebuje to zapraszam. Beczki powinny trafić do mnie na samym początku listopada.
Pozdrawiam,
Duch Wina
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam Kolegów, mam problem z nową beczką dębową wypalaną, zakupioną na znanym portalu na literę A. Beczka przygotowana zgodnie z procedurą, po zalaniu destylatem jego barwa w krótkim czasie zrobiła się raczej szara niż słomkowa, po ok 2 miesiącach miał wyraźnie czarne zabarwienie. Destylat przelałem, wypłukałem ponownie kilka razy, po czym zalałem wodą na ok 2 tygodnie - woda była czarna ... czy ta beczka jest za mocno wypalona, czy to mój błąd w postępowaniu ?
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Czytałem opis i właśnie złożyłem reklamację. Jednak nie liczę na wiele, sprzedający podał nawet błędny mail do reklamacji, więc to już o czymś świadczy. Nauczka na przyszłość
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Mam taki dylemat
Mam 30 l beczkę zalaną 60% whisky jęczmień-kukurydza-żyto
Oraz 10 l destylatu 60% j.w. przygotowanego na dolewki
Ale teraz muszę tą beczkę oddać na inny cel i trunki mogę przelać do beczki 50l.
Więc mam 40 l destylatu 60% a beczka 50l. Nie mam teraz zbytnio możliwości ani czasu dorobić brakujących 10l. Więc rozważam dolanie wody – rozcieńczenie. Dało by to 50 l beczkę 48% whisky.
Ma to sens? Jak wpływa mniejszy % alkoholu na dojrzewanie w beczce???
Mam 30 l beczkę zalaną 60% whisky jęczmień-kukurydza-żyto
Oraz 10 l destylatu 60% j.w. przygotowanego na dolewki
Ale teraz muszę tą beczkę oddać na inny cel i trunki mogę przelać do beczki 50l.
Więc mam 40 l destylatu 60% a beczka 50l. Nie mam teraz zbytnio możliwości ani czasu dorobić brakujących 10l. Więc rozważam dolanie wody – rozcieńczenie. Dało by to 50 l beczkę 48% whisky.
Ma to sens? Jak wpływa mniejszy % alkoholu na dojrzewanie w beczce???
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Kupiłem beczkę 190l po bourbonie. W przyszłym tygodniu przyjedzie. Dlaczego taką właśnie? Bo:
* na bourbon zalewa się świeżą beczkę i nie przechowuje długo'
* mam już destylaty o pożądanym smaku i przede wszystkim zależy mi na układaniu się ich w kontakcie z dozowanym przez beczkę tlenem,
* chcę się pobawić w blendowanie.
Co wejdzie do niej:
- 50l destylatu w szkle (70% żyta i 30% kukurydzy) z ubiegłego roku z dodatkami drewna śliwki i amurane,
- 20 l destylatów różnych (rok temu co uznałem za niedostatecznie udane destylaty: jakieś gruszki, winogrona, jabłka czy whisky, puściłem razem na półkowej). Leżało z dębem.
- 10l 2 letniego destylatu z jabłek,
- 20l destylatu ze skrobi ziemniaczanej przez rok przechowywanej w beczce,
- 10l destylatu ze słodu Nikka (przereklamowane),
- 20l destylatu żytniego aktualnie w beczce,
- 30l destylatu jęczmiennego aktualnie w beczce.
Razem jakieś 170l.
Najpierw zrobiłem próbkę, jak mogą smakować różne kombinacje w skali 1litr = 1ml. Szczególnie zastanawiałem się nad dodaniem pyry destylowanej. Sama pyra miała mocno dębowy posmak, ale brakowało mi w niej ducha. Wolę bardziej wyraziste trunki. Kolega radził, żeby ograniczyć beczkę tylko do zbóż. Ale po pierwsze chciałem beczkę wypełnić, a po drugie, jakoś irytowała mnie ta destylowana pyra. Niby dobra, ale nie to. Trochę sceptycznie włączyłem pyrę do blendu.Ale było to słuszne działanie. Dała miksowi posmak dębu i słodkości. Podobnie jabłka. Spróbowałem czy dodanie absyntu może coś zmienić. I tu zonk. Nawet dodanie 5 ml na 170ml płynu dawało wyczuwalny, nie pasujący do tego mixu posmak. Zrezygnowałem.
We wtorek nastąpi wielkie przelewanie .
* na bourbon zalewa się świeżą beczkę i nie przechowuje długo'
* mam już destylaty o pożądanym smaku i przede wszystkim zależy mi na układaniu się ich w kontakcie z dozowanym przez beczkę tlenem,
* chcę się pobawić w blendowanie.
Co wejdzie do niej:
- 50l destylatu w szkle (70% żyta i 30% kukurydzy) z ubiegłego roku z dodatkami drewna śliwki i amurane,
- 20 l destylatów różnych (rok temu co uznałem za niedostatecznie udane destylaty: jakieś gruszki, winogrona, jabłka czy whisky, puściłem razem na półkowej). Leżało z dębem.
- 10l 2 letniego destylatu z jabłek,
- 20l destylatu ze skrobi ziemniaczanej przez rok przechowywanej w beczce,
- 10l destylatu ze słodu Nikka (przereklamowane),
- 20l destylatu żytniego aktualnie w beczce,
- 30l destylatu jęczmiennego aktualnie w beczce.
Razem jakieś 170l.
Najpierw zrobiłem próbkę, jak mogą smakować różne kombinacje w skali 1litr = 1ml. Szczególnie zastanawiałem się nad dodaniem pyry destylowanej. Sama pyra miała mocno dębowy posmak, ale brakowało mi w niej ducha. Wolę bardziej wyraziste trunki. Kolega radził, żeby ograniczyć beczkę tylko do zbóż. Ale po pierwsze chciałem beczkę wypełnić, a po drugie, jakoś irytowała mnie ta destylowana pyra. Niby dobra, ale nie to. Trochę sceptycznie włączyłem pyrę do blendu.Ale było to słuszne działanie. Dała miksowi posmak dębu i słodkości. Podobnie jabłka. Spróbowałem czy dodanie absyntu może coś zmienić. I tu zonk. Nawet dodanie 5 ml na 170ml płynu dawało wyczuwalny, nie pasujący do tego mixu posmak. Zrezygnowałem.
We wtorek nastąpi wielkie przelewanie .
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sie 2023, 08:49 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Znajomy stolarz dorobił podstawę i jest
Jeszcze napis na beczce z datą i pszczeli wosk.
Wypełniona jakieś 170÷180l.
Edit: no i pojawiła się dyskusja: a może nie woskować?
I cały czas myślę jaki voltaż zastosować przy w miarę stałej stałej temperaturze (zimą 13, latem 17-18 stopni) i wilgotności (odpowiednio 60-70 i latem 81-91%). Na razie jest wlane 41% płyn. Jak będzie się zachowywać beczka w tych warunkach? Duża wilgotność, więc procent może spadać szybciej niż płyn w procesie pasienia aniołków?
Beczka po Jack Daniels, oczyszczona z zewnątrz. Szczelna w 100 %.Jeszcze napis na beczce z datą i pszczeli wosk.
Wypełniona jakieś 170÷180l.
Edit: no i pojawiła się dyskusja: a może nie woskować?
I cały czas myślę jaki voltaż zastosować przy w miarę stałej stałej temperaturze (zimą 13, latem 17-18 stopni) i wilgotności (odpowiednio 60-70 i latem 81-91%). Na razie jest wlane 41% płyn. Jak będzie się zachowywać beczka w tych warunkach? Duża wilgotność, więc procent może spadać szybciej niż płyn w procesie pasienia aniołków?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 6 wrz 2023, 12:44 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
@kwik44 z tego co czytałem, czasem spada procent a wolniej ubywa płynu, a czasem procent w beczce "zagęszcza" się i wzrasta. Wszystko zalezy od warunków przechowywania.
Do dużych beczek wlewa się destylat 60-63 % przede wszystkim dlatego, że przy takim stężeniu beczka najlepiej oddaje dobro.
Mnie w tej sytuacji bardziej zależy na ułożeniu się trunku, bo smak mam w miarę wyblendowany i odpowiedni (większość użytych elementów była jakiś czas przechowywana w mniejszych beczkach).
Do dużych beczek wlewa się destylat 60-63 % przede wszystkim dlatego, że przy takim stężeniu beczka najlepiej oddaje dobro.
Mnie w tej sytuacji bardziej zależy na ułożeniu się trunku, bo smak mam w miarę wyblendowany i odpowiedni (większość użytych elementów była jakiś czas przechowywana w mniejszych beczkach).
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 225
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Czym najlepiej zaimpregnować beczkę z zewnątrz? Olej lniany, wosk pszczeli...? Prosiłbym o krótką instrukcje jak to zrobić.
Beczka będzie stała w wilgotnej chłodnej starej piwnicy/ziemiance.
Pytanie czy stosować taki zabieg, jeżeli tak to czy jednorazowo czy powtarzać co jakiś czas?
Beczka będzie stała w wilgotnej chłodnej starej piwnicy/ziemiance.
Pytanie czy stosować taki zabieg, jeżeli tak to czy jednorazowo czy powtarzać co jakiś czas?
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Dokładnie Przy tej wilgotności może się pojawić pleśń na zewnątrz,spryskaj przedgonem i będzie ok
Niczym się nie zabezpiecza beczki z zewnątrz
No może poza opaleniem które ma walory estetyczne
Niczym się nie zabezpiecza beczki z zewnątrz
No może poza opaleniem które ma walory estetyczne
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2024, 09:16 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
A najważniejsze. Przy dużej wilgotności będzie olbrzymia dawka doli dla aniołów.
Czyli duży ubytek alkoholu.
Także weź pod uwagę ten aspekt również.
A z zewnątrz to przedgonem. Spirytusem.
Jak coś się pojawi, przetrzyj znowu.
I już.
Nie impregnuj to raz. Ma oddychać.
A najważniejsze. Przy dużej wilgotności będzie olbrzymia dawka doli dla aniołów.
Czyli duży ubytek alkoholu.
Także weź pod uwagę ten aspekt również.
A z zewnątrz to przedgonem. Spirytusem.
Jak coś się pojawi, przetrzyj znowu.
I już.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2024, 05:27 przez rozrywek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 225
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Im cieplejszy klimat tym więcej zabierają anioły.
W wilgotnym klimacie alkohol wytrąca się znacznie szybciej niż woda w suchym jest odwrotnie. Doliczyć trzeba jeszcze to co wsiąknie w drewno.
Dlatego moja stara piwnica to będzie idealne miejsce do postawienia beczki
W wilgotnym klimacie alkohol wytrąca się znacznie szybciej niż woda w suchym jest odwrotnie. Doliczyć trzeba jeszcze to co wsiąknie w drewno.
Dlatego moja stara piwnica to będzie idealne miejsce do postawienia beczki
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Carl pisze: ↑wtorek, 2 kwie 2024, 18:04Rozrywek proszę Cię ogarnij się trochę. Im bardziej wilgotno tym mniejsza strata objetościowa alkoholu z beczki, ale duża strata procentowa. Przy niskiej wilgotności procentowa potrafi nawet wzrosnąć ale ilościowo ubywa masakrycznie dużo.rozrywek pisze:Przy dużej wilgotności będzie olbrzymia dawka doli dla aniołów.
Czyli duży ubytek alkoholu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy