3 tygodnie fermentacji nastawu i nic

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
Bartnick
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 26 paź 2010, 13:37

Post autor: Bartnick »

Mój nastaw chodzi już 3 tygodnie i nie jest dobry. po 2 tygodniach dodałem kolejną paczkę drożdży ale to chyba nic nie pomaga :/ Co robić dalej ? Szkoda mi to wylewać bo sporo tego mam. Grzeje się w odpowiedniej temperaturze więc nie wiem w czym problem
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: 3 tygodnie i nic

Post autor: Zygmunt »

Co znaczy "nie jest dobry"? Zmierz cukromierzem ile cukru zostało...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

nokiapl
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 15 lut 2010, 21:04
Re: 3 tygodnie i nic

Post autor: nokiapl »

Bartnick pisze: po 2 tygodniach dodałem kolejną paczkę drożdży ale to chyba nic nie pomaga

Co za nastaw??
Z czego co dodałes ??
Czemu jest niedobry??
Po co drugi raz dałeś drożdże może lepiej było starym dać jakieś pożywienie??

Autor tematu
Bartnick
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 26 paź 2010, 13:37
Re: 3 tygodnie i nic

Post autor: Bartnick »

Wujek mi mówił że musi być gorzki. On zdaje się być jeszcze troche słodkawy. Jest to nastaw na bimber. Nie posiadam "cukromierza"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: 3 tygodnie i nic

Post autor: rozrywek »

Metoda Pi razy drzwi. Podejdź do sprawy właściwie, kup cukromierz za 8 zł. Poza tym pisz więcej szczegółów jeśli chcesz aby uzyskać szybką pomoc, jeśli temp masz ok i minęły 3 tygodnie teoretycznie powinno być po procesie, tylko..... ile wody, ile cukru ile czego. Forumowicze to nie prorocy,,,,,
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Bartnick
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 26 paź 2010, 13:37
Re: 3 tygodnie i nic

Post autor: Bartnick »

Robiłem w proporcjach grunwaldzkich. 8 litrów wody, 2 kg cukry i 2 paczki drożdży. Różnica jest od momentu wsadzenia grzałki, czuć alkohol. Ale czy to wystarczy ?

pawel_g1
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 15 kwie 2010, 16:58
Re: 3 tygodnie i nic

Post autor: pawel_g1 »

Starczy. U mnie zacier 1410 stał 3 tyg. w około 15 st. C i właściwie nawet przy gotowaniu za bardzo nie było czuć alkoholem. A po destylacji ok 16 l. miałem 2-3 połówki ok. 80%, że nie wspomnę o kilku połówkach 40%<80%.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”