Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
witam mam pytanie 3 dni temu nastawiłem zacier z truskawek: -ok. 25kg truskawek (dobrze rozdrobnione) -20 kg cukru -ok 35l wody -DROŻDŻE BAYANUS - G995 ok. 20g -pożywka ACTIVIT ok. ok 25g zawartość cukru na początku była poza skalą czyli ponad 25blg dzisiaj czyli po 3 dniach jest 22 blg. moje pytanie dotyczy tego co zostało z truskawek taki biały kożuch na wierzchu nie ma tam już większych kawałków truskawek ani nie ma to smaku truskawek, i nie wiem czy zostawić to czy wyrzucić i zostawić sam płyn. pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Ten kożuch to może po prostu piana. Co do odciśnięcia soku od pulpy to jeśli masz możliwość gotowania pulpy to nie oddzielaj , a jak nie to wyciśnij sok przez gęste płótno lub przez prasę do owoców.
______________________________________________________________________ O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Truskawki można zatrzeć z cukrem i doprawić śmietaną - najlepiej bezpośrednio przed spożyciem, truskawki i śmietana powinny być chłodne. Po kropce piszemy z dużej litery. Przecinki też są potrzebne ale nie przed i.
Czy 20kg cukru w 35l wody pozwalało wbić w tą ciecz łyżkę? Chłopie, poleciałeś z tą ilością i to bardzo...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ja dziś nastawiłem następujący zacier z truskawek:
-30 kg truskawek -16 l wody -14 kg cukru -pektopol -120 g kwasku cytrynowego -pożywka - 20 g -drożdże IOC EFFICIENCE - 25 g
Owoce odszypułkowane - do beczki - do tego gorąca woda w której rozpuściłem cukier i kwasek (pół ilości wody + pół ilości cukru) - do tego butelka pektopolu. Wymieszałem/rozdrobniłem mieszadłem na wiertarce . Potem dodałem pożywkę i drożdże po dehydratacji. Potem jeszcze raz mieszadło na wiertarce - korek z rurką i poczekamy 3-5 dni na resztę wody z cukrem. Jakie tego będą efekty ...... pożyjemy zobaczymy
Witam całą brać! Właśnie popełniam bimberek truskawkowy:) Pracuję na abartku bez refluksu i powiem wam, że zapach bardzo przyjemny wychodzi. Nastawiłem normalną cukrówkę z drożdżami T3 do tego dodałem jakieś 5-6 kg truskawek. Chyba najprostszy sposób do zrobienia. Następnym razem dodam więcej truskawek może będzie intensywniejszy smak:}
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Na Twoim miejscu drogi Teofilu, zrobilbym inaczej troszke. Zalal bym rozdrobnione truskawki spirytusem70% na kilka dni, I nastepnie to bym puscil bez refluksu. W destylacie nie bylo by wtedy smierdzacych przed I po gonow, jedynie alkohol, woda I truskawki. W sumie raz tak zrobilem I bylo naprawde duzo lepiej niz cukrowka I owoce. Inna sprawa jest z brandy, ale tu chyba chodzi o wodeczke smakowa
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Fakt nie pomyślałem o redestylacji:) kolejnym razem z chęcią tak zrobić jak mówisz tylko chyba zrobię to na post stilu niż na abartku. Jednak do destylacji to raczej wsad 50% winien być. A co do tego sposobu to można robić wody smakowe ze wszystkich owoców:)
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości