Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 19:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Truskawkowa wódka(?).
PostPostNapisane: czwartek, 8 kwi 2010, 14:47 
Tematy: 5
Witam.

Przeszukałem Forum, ale nie znalazłem nic wprost traktującego o truskawkach, jako surowcu do produkcji smakowej wódeczki. Uwielbiam truskawki i robię z nich wspaniałą nalewkę i świetne wino. I zastanawiam się czy wyszłoby z nich coś na podobieństwo śliwowicy ze śliwek, gdyby potraktować je w podobny sposób? Czy ktoś już próbował? Ewentualnie może ktoś dysponuje wiedzą teoretyczną o przydatności truskawek do takich działań bądź wiedzą nabytą od tych, którzy coś podobnego czynili?

Skoro można zrobić z truskawek wino, to można z pewnością również to wino potem przedestylować. Pytanie tylko, czy efekt wart jest zachodu? Wina truskawkowego z ubiegłego roku mam już za mało, żeby teraz podjąć taki eksperyment.

Pozdrawiam
Bogdan

Tytuł: Re: Truskawkowa wódka(?).
PostPostNapisane: czwartek, 8 kwi 2010, 14:50 
Tematy: 23
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Pewnie , że można.Jeśli masz już gotowe wino to przedestyluj i się przekonasz jaką świetną ambrozję otrzymasz.Ja ostatnio przedestylowałem 4l winka czereśniowego i efekt istna poezja.Do gotowego destylatu dodaj pieczonego dębu.

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!

PostPostNapisane: środa, 30 cze 2010, 10:30 
Tematy: 6
Zrobiłem czystą wódkę 45% ze spirytusu. Do słoika dałem 0,5kg truskawek i litr tej wódki. Dostałem z tego litr wódki truskawkowej o mocy pewnie trochę poniżej 40%. Była tylko lekko słodka, ale miała silny smak i aromat truskawek. Bardzo polecam ;) A po zasypaniu truskawek cukrem można zrobić całkiem smaczną "papkę", cokolwiek to jest można ze smakiem zjeść ;)

PostPostNapisane: środa, 30 cze 2010, 12:53 
Pozdrawiam wszystkich i mam jedno pytanie. Otóż w książce Pani Ćwierciakiewiczowej
/albo podobnie/ jest przepis na likier malinowy. Z grubsza polega to na tym, że maliny
zalewa się spirytusem na dobę, potem zlewa, znowu zalewa nowe maliny i znowu po dobie zlewa. W tej metodzie chodzi o to, żeby wyciągnąć smak i aromat, ale nie ruszać kwasów.
Bardzo mi ten przepis smakuje /w formie wytrawnej/ i czekając na maliny w przyzwoitej cenie, chciałbym zagospodarować w ten sposób inne owoce, poświęcając część zgromadzonego zapasu cukrówki. Teraz pod ręką są truskawki. Chciałbym zapytać, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów praktykował tę metodę i czy mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami?

PostPostNapisane: środa, 30 cze 2010, 12:54 
Tematy: 60
To jeszcze szybki sposób na truskawki, które poleżały ze dwa dni i się trochę "rozplaćkały"- wrzucić do blendera, mocno rozdrobnić, zapakować do zamrażalnika na 3 godzinki. Jak podmarzną (ale nie na "kość") wrzucić z powrotem do blendera, dodać miodu, trochę wódeczki i przemieszać. Znakomity sorbet!

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 4 lip 2010, 21:45 
Zajrzyj TU - ja się pokusiłem dziś o nastawienie zacieru z truskawek na smakową wódeczkę!!

PostPostNapisane: poniedziałek, 5 lip 2010, 14:40 
Witam.

No ja też już nie czekam na odpowiedź na moje pytanie na Forum. W butlach fermentuje nastaw z truskawek w proporcjach, jak na wino. Idzie na drożdżach winnych więc trochę to potrwa, zanim dojdzie do wysublimowania z truskawek alkoholu. Gdy znany będzie efekt, to z pewnością o nim napiszę.

Pozdrawiam
Bogdan

PostPostNapisane: sobota, 11 wrz 2010, 19:16 
No w końcu się doczekałem - dziś puszczam mą dobroć truskawkową - wino smakuje przednio, pięknie się samo sklarowało - super zapach - i to co leci pachnie identycznie :P jak wino.....

PostPostNapisane: niedziela, 26 gru 2010, 10:05 
Tematy: 14
I jak produkt finalny? Sam eksperymentuje z owocówkami a z truskawek zamierzam zrobić dopiero w tym roku.

PostPostNapisane: niedziela, 26 gru 2010, 11:56 
Witam wszystkich świątecznie.

No właśnie wczoraj po raz pierwszy zaserwowałem na świąteczny stół butelkę truskawkowego destylatu. Wódka (analogicznie do śliwowicy nazywam ją „truskawicą”) po rozcieńczeniu ma 52%. Destylowałem dwukrotnie, najpierw przez odstojnik i chłodnicę, a potem deflegmator i chłodnicę. Druga destylacja była na początku listopada, a destylat rozcieńczyłem wodą niskomineralizowaną.

Ta moja truskawica jest ostra w smaku (może jeszcze potrzebuje leżakowania). Czuć i w smaku i w zapachu truskawki, ale oprócz nich w zapachu również nieco bimbrowej woni. Z pewnością jest to dobra owocówka. Goście chwalili. Jeśli po czasie złagodnieje i nabierze „dostojności”, to będę się w nią bawił w przyszłości. Jeśli jednak nie, to może niekoniecznie.

Pozdrawiam
Bogdan

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1