zacier z kukurydzy
Witajcie. Mam pewne Informacje które mogą pomóc wszystkim - i mnie oczywiście.
Mianowicie, Kukurydza - mączka, czy śruta , jeśli jest zacierana i upłynniana Alfaamylazą, tworzą się cukry- maltoza(czy cuś takego), dekstryny i sacharoza(bodajże)- to są wiadomości z podstawówki, więc 20 lat temu. Pamiętam też , że Alfaamylaza najlepiej rozpuszcza śrute w temp 62, lub 72*C. potem po upłynnieniu, są jeszcze dekstryny które nie są trawione przez drożdże, ale jest jeszcze jeden myk- nazywa się to gamma amylaza, albo glukoamylaza - która w temp 62- albo 72*C najlepiej działa i z dekstryn powstają związki cukrowe które są przez drożdże trawione- takim sposobem cały cukier ze śruty pięknie pożerają drożdże. Chciałbym skonsultować moją dawną wiedzę z kimś kto się zna na chemii. Pamiętam, że ogromną ilość enzymów ma prosty Młody jęczmień. Czy ktoś zamiast enzymów używał go do scukrzania i upłynniania?
Mianowicie, Kukurydza - mączka, czy śruta , jeśli jest zacierana i upłynniana Alfaamylazą, tworzą się cukry- maltoza(czy cuś takego), dekstryny i sacharoza(bodajże)- to są wiadomości z podstawówki, więc 20 lat temu. Pamiętam też , że Alfaamylaza najlepiej rozpuszcza śrute w temp 62, lub 72*C. potem po upłynnieniu, są jeszcze dekstryny które nie są trawione przez drożdże, ale jest jeszcze jeden myk- nazywa się to gamma amylaza, albo glukoamylaza - która w temp 62- albo 72*C najlepiej działa i z dekstryn powstają związki cukrowe które są przez drożdże trawione- takim sposobem cały cukier ze śruty pięknie pożerają drożdże. Chciałbym skonsultować moją dawną wiedzę z kimś kto się zna na chemii. Pamiętam, że ogromną ilość enzymów ma prosty Młody jęczmień. Czy ktoś zamiast enzymów używał go do scukrzania i upłynniania?
Re: zacier z kukurydzy
Cześć. Pomyślałem sobie by do gotowego nastawu z 7 kg cukru i drożdży turbo, cukrówki, dołożyć śruty z kukurydzy. Czy efekt jakiś będzie smakowo lepszy niż z samej cukrówki? Moja maszyna to aabratek. Katalizator 30 cm zasypany sprężynkami miedzianymi. Kolumna 110 cm, podparcie to zmywak nierdzewny, sprężynki pryzmatyczne i u góry znów zmywak.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 18:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier z kukurydzy
Bez sensu, jak chcesz zaczynać nastawy z zbożem i cukrem to ziarno-bez-zacierania-t318.html oraz latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html
Albo bez cukru, i zacieranie zbóż.
K.
Albo bez cukru, i zacieranie zbóż.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 19:56 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 32
- Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
- Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
Re: zacier z kukurydzy
Panowie,
Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Zacierałem pierwszy raz z kukurydzy z enzymami.
Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.
Blg wyszło 17,5
Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?
Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.
Jakie blg można maksymalnie uzyskać?
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Zacierałem pierwszy raz z kukurydzy z enzymami.
Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.
Blg wyszło 17,5
Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?
Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.
Jakie blg można maksymalnie uzyskać?
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 32
- Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
- Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
Re: zacier z kukurydzy
1. Woda do 75 z połowa enzymu alfa
2. Wsypałem śrutę grzanie do 95. Dodałem resztę enzymu
3. 2,5 godz zostawiłem z włączonym mieszadłem
4.później schłodziłem do 63C dodałem enzym scukrzający i redukujący lepkość
5. Zostawiłem tak kolejne 4 godziny. Blg wtedy już przy korekcie cukromierza było w granicach 18
6. Schłodziłem do 25 i dodałem drożdże
Cały czas chodziło mieszadło.
Jakie blg powinno być przy takich ilościach kukurydzy?
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
2. Wsypałem śrutę grzanie do 95. Dodałem resztę enzymu
3. 2,5 godz zostawiłem z włączonym mieszadłem
4.później schłodziłem do 63C dodałem enzym scukrzający i redukujący lepkość
5. Zostawiłem tak kolejne 4 godziny. Blg wtedy już przy korekcie cukromierza było w granicach 18
6. Schłodziłem do 25 i dodałem drożdże
Cały czas chodziło mieszadło.
Jakie blg powinno być przy takich ilościach kukurydzy?
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 20 maja 2020, 19:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: zacier z kukurydzy
Gdybyś dał 70kg zamiast 80 to miałbyś odpowiednio mniejsze BLG i nieco rzadszy zacier.
Pomiar BLG przed zadaniem drożdży też nie będzie dokładny, bo enzymy pracują również w trakcje fermentacji i w niższej temperaturze (60-65*C to temperatura optymalna, ale w niższej też działają tylko słabiej). Próba jodowa wyjdzie Ci negatywna po skończonej fermentacji, zwłaszcza jak zadasz drożdże z amyloglukozydazą.
Na opakowaniu enzymów masz podaje ile stosuje się enzymu na ile ziarna: np. 50ml na 108kg śruty kukurydzianej (ja tak mam napisane na jednej z buteleczek).
Kukurydza zawiera 60-70% skrobi, efektywność bardzo skutecznego zacierania to 80%. Czyli masz 0,56*80kg = 44,8 kg cukru w 280kg zacieru = 16BLG. Twoje 17,5 jest zatem prawidłowym i dość dobrym wynikiem, biorąc pod uwagę niecukry.klozet666 pisze: Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.
Blg wyszło 17,5
Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?
Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.
Jakie blg można maksymalnie uzyskać?
Gdybyś dał 70kg zamiast 80 to miałbyś odpowiednio mniejsze BLG i nieco rzadszy zacier.
Pomiar BLG przed zadaniem drożdży też nie będzie dokładny, bo enzymy pracują również w trakcje fermentacji i w niższej temperaturze (60-65*C to temperatura optymalna, ale w niższej też działają tylko słabiej). Próba jodowa wyjdzie Ci negatywna po skończonej fermentacji, zwłaszcza jak zadasz drożdże z amyloglukozydazą.
Na opakowaniu enzymów masz podaje ile stosuje się enzymu na ile ziarna: np. 50ml na 108kg śruty kukurydzianej (ja tak mam napisane na jednej z buteleczek).
-
- Posty: 224
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
- Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: zacier z kukurydzy
koledzy mam pytanie, nie znalazłem innego bardziej pasującego tematu, a nie chce zaczynać nowego. Chodzi mi o śrutę kukurydzianą, a konkretnie produkt z "gniotownika". Znajomy obiecał mi parę kilogramów świeżej tegorocznej kukurydzy, ale nie ma śrutownika, za to ma "gniotownik , który nie mieli na żarnach tylko gniecie ziarno. Teraz pytanie , czy taki produkt z Gniotownika nadaje sie sie do zacierania? Chciałem zrobić coś na wzór Burbona.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy