Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
-
- Posty: 28
- Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 23:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
- Lokalizacja: Pomorskie :-)
Nastaw zaczął mocno pracować po kilku następnych godzinach. Gdy blg spadło do 15 dodałem jeszcze 2 kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody. Aktualnie tj. po 4 dniach blg = 3. Zapaszek cały czas jest bardzo miły, w smaku czuć wyraźnie smak alkoholu. Jak fermentacja sie zatrzyma dam znać i podpowiem jak z klarowaniem.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Chyba dobrze trafiłem
Nastawiłem dwa balony po 50 l i 36kg cukru w sumie ( takie proporcje są w przepisie na opakowaniu ), na drożdżach Alcotec 48 ( nowa wersja, jakaś poprawiona podobno )
Mija 3 dzień a nastaw nie ruszył. Dodam, że cukier i drożdże wsypałem do balonu a później zalałem zimną wodą. Całość stoi w temperaturze 18*C. Nigdy wcześniej coś takiego na tych drożdżach - starszej wersji - mi się nie przydarzyło. Zawsze już na 2 dzień syczało niczym gazowana mineralna a tu taka niespodzianka.
Czy można im pomóc zastartować ?? POMOCY, szkoda cukru !!
Nastawiłem dwa balony po 50 l i 36kg cukru w sumie ( takie proporcje są w przepisie na opakowaniu ), na drożdżach Alcotec 48 ( nowa wersja, jakaś poprawiona podobno )
Mija 3 dzień a nastaw nie ruszył. Dodam, że cukier i drożdże wsypałem do balonu a później zalałem zimną wodą. Całość stoi w temperaturze 18*C. Nigdy wcześniej coś takiego na tych drożdżach - starszej wersji - mi się nie przydarzyło. Zawsze już na 2 dzień syczało niczym gazowana mineralna a tu taka niespodzianka.
Czy można im pomóc zastartować ?? POMOCY, szkoda cukru !!
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Ja pierdykam czy przeczytałeś instrukcję z oakpwania? Chcesz powiedzieć że po prostu nasypałeś do balonu cukru i drożdży i zalałeś zimną wodą bez rozpuszczania cukru?
PS.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody,
po opadnięciu temperatury do ok. 30°C dodajemy paczkę drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE bezpośrednio do nastawu.
intensywnie mieszamy przez minutę (natleniamy nastaw)
PS.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody,
po opadnięciu temperatury do ok. 30°C dodajemy paczkę drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE bezpośrednio do nastawu.
intensywnie mieszamy przez minutę (natleniamy nastaw)
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
risto, nie szkodzi. I tak i tak ruszą, z dwojga złego lepiej za zimna jak za ciepła. Pozdrawiam.
P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra, zalałem wczoraj wieczorem. Dziś byłem zajrzeć o 16 baniaki gorące
P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra, zalałem wczoraj wieczorem. Dziś byłem zajrzeć o 16 baniaki gorące
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale ktoś już pisał o rozpuszczaniu paczki turbo w małej ilości wody. Z tego co mi się przypomina to ciśnienie osmotyczne może zabić drożdże.9kaczor6 pisze:P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra,
-
- Posty: 28
- Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 23:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
- Lokalizacja: Pomorskie :-)
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Moje wczoraj miały blg dużo powyżej 0 pewnie będzie z -4. wymieszałem mocno całość mieszadłem na wiertarce (2X) w celu odgazowania (pokazało się dość dużo piany) i na ok 100 L zapodałem 3 łyżki bentonitu wymieszanego z ciepłą wodą już kilka dni temu. Klarowanie zaczęło się prawie natychmiast lecz w nastawie latały takie "zbite kłaczki". Dzisiaj jest ładnie wyklarowany. Jedyne co mnie martwi to, że jeszcze słyszę pękanie pęcherzyczków na powierzchni. Czy to sam gaz? Czy tak ma być?
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Witam. Czy jeszcze,- ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami ? Zastanawiam się czy są lepsze od Moskwy , mam na myśli smak po zrobieniu na kolumnie OLM. Zachęca opis tych drożdży, na Moskwie nie pisze o delikatności w smaku, ale może Vodka są jeszcze lepsze??
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
I like noble drinks.
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
[Teoretycznie] każde drożdże typu vodka charakteryzują się m.in. tym, że dają lepszej jakości nastaw i produkują mniej ubocznego syfu, a destylat wychodzi łagodniejszy w smaku. Ja z Moskvy byłem i jestem nadal bardzo zadowolony, jednak zamiennie używam Vodka Star bo oprócz szybkiej pracy (przeżerają cukier w 4 dni) mam na nich delikatny spirytus idealny pod wódeczkę czy do nalewek. Na alcotekach smak jakby ciut lepszy, co potwierdzili niezależni konsumenci Według moich obserwacji tempo fermentacji na MS i VS jest porównywalne, oba produkty polecam na sezon zimowy, kiedy trudno utrzymać temperaturę ponad 20 stopni. W sprzedaży detalicznej wychodzą podobnie (7-8 zł), ale już przy zakupie większej ilości widać różnicę. Dla porównania: 10 sztuk Vodka Star już za niecałe 80 zł razem z wysyłką http://allegro.pl/drozdze-alcotec-vodka-star-wysylka-gratis-10szt-i6566618716.html a Moskva Style 93 zł z wysyłką http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-sf-moskva-style-10szt-deptana-i6494122499.html
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Mam pytanie o łączenie nastawów. Inwertowałem cukier: 20l wody, 140g kwasku cytrynowego, 30kg cukru - 94 stopnie przez pół godziny następnie trochę schłodziłemdo 70 stopni, dolałem wody, napowietrzyłem i wsypałem 2 opakowania drożdzy Alcotec Vodka star.
Nastaw pracuje mocno, generuje przyjemny zapach szampana, temperatura przez 24h spadła z 27 do 22 stopni.
Czy dwa opakowania drożdzy wystarczą na 100L nastawu ?? co znaczy łączenie nastawów czy ilość drożdzy też musimy zwielokrotniać czy może wystarczą mniejsze ilości skoro drożdże mnożą się w dużym tempie gdy mają tlen, słodko i ciepło
Nastaw pracuje mocno, generuje przyjemny zapach szampana, temperatura przez 24h spadła z 27 do 22 stopni.
Czy dwa opakowania drożdzy wystarczą na 100L nastawu ?? co znaczy łączenie nastawów czy ilość drożdzy też musimy zwielokrotniać czy może wystarczą mniejsze ilości skoro drożdże mnożą się w dużym tempie gdy mają tlen, słodko i ciepło
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Te drożdże są chyba dobre na lato i w same upały. U mnie na 70 L. nastaw + 2 paczki tych drożdży przez 6 dni przerobiły tyko połowę cukru . Blg jest 15 a było na starcie 23. Przecieram oczy ze zdumienia jak u niektórych kolegów przerobiły w tydzień a nawet krócej. Temperatura nastawu pomimo ocieplenia beczki spadła do 18 *C. Zastanawiam się czy dogrzewać elektrycznie czy czekać następny tydzień. Nie spieszy mi się tylko obawiam się czy fermentacja się nie zatrzyma. Na Babuniowych też kiedyś tak wolno pracowały, ale te są najwolniejsze jakie stosowałem. Zapach jest łagodny , myśle że wyjdzie z nich dobry produkt jeśli dobiją do końca Blg.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Ja mogę ocenić że te drożdże(nastaw z tych drożdży) trudno jest sklarować. Lub nie klarują wcale. 0 blg. ponad 2 tygodnie nastaw, dałem 2 saszetki Turboklaru i dalej jest mleko.Pomyślałem że może ten klar jest jakiś felerny pomimo że pisze że ważny do 2019r. Więc kupiłem inny innej firmy i zastosowałem jeszcze 1 saszektę i dalej mleko. Ale to już pisali też inni koledzy.:-- http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... 10030.html
http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... t8034.html
http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... t8034.html
I like noble drinks.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
To zależy, bo mają jakąś tolerancję na alkohol, ale pewnie można założyć że dadzą radę ale trzeba będzie poczekać. Chyba że Tobie chodzi o zwiększenie nastawu, to uda się z całą pewnością, ale też chwilę dłużej trzeba będzie poczekać.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
To loteria pewnie, może dadzą radę może nie, jak dadzą radę to pewnie raczej będą dłużej pracować, wysokie blg startowe też pewnie nie będzie im służyć. Można spróbować dodać dodatkowy cukier jak już trochę przepracują, to powinno je trochę odciążyć, a jak się nie uda zawsze można zrobić kolejny nastaw na dundrze .
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
To samo było u mnie. Ściśle według instrukcji na opakowaniu. Po 3 tygodniach jeszcze delikatnie prykały, cierpliwości mi brakło, to próbowałem ich sklarować Super klarem, i nic, dalej mleko. Pewnie dla tego że nie skończyło fermentować. Nie było innego wyjścia jak na rurki. Mimo tych kłopotów, przy wielkiej staranności procesu, na glukozie, wyszedł nadzwyczaj szlachetny, delikatny, trunek.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Nie.... Ja zawsze dążę do jak najlepszego produktu, i nie ryzykuje. II przebieg powinien być, tak jak pralka : pomimo chemii i tak pierze w więcej niż jednej wodzie. Ostatnio po kupnej, miałem takie mdłości że myślałem że zdechne. A w smaku była dość łagodna jak na kupną. A "oni" też zawsze dwa razy destylują, mimo to jeśli mogę to unikam. Może mam słaby żołądek.
I like noble drinks.
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Nie wiem, co Wy chcecie od tych drożdży.
Nastaw, który popełniłem- 7/23, pracował przez 17 dni. Wykazywał jeszcze pewną pracę pomimo tego, że dnie zbiornika pojawił się drożdżowy osad. Doczekałem końca fermentu, zmierzyłem cukier. Wyszło -4.
Po kolejnych 4dobach w listopadowym chłodzie, całkiem fajnie się "podklarował", wystarczająco na instrument. Zlałem znad osadu i odstawiłem do grawitacyjnego.
Fagot jest nastrojony. Myślę, że długie czekanie zrekompensuje dobra jakość urobku.
Pozdro
Nastaw, który popełniłem- 7/23, pracował przez 17 dni. Wykazywał jeszcze pewną pracę pomimo tego, że dnie zbiornika pojawił się drożdżowy osad. Doczekałem końca fermentu, zmierzyłem cukier. Wyszło -4.
Po kolejnych 4dobach w listopadowym chłodzie, całkiem fajnie się "podklarował", wystarczająco na instrument. Zlałem znad osadu i odstawiłem do grawitacyjnego.
Fagot jest nastrojony. Myślę, że długie czekanie zrekompensuje dobra jakość urobku.
Pozdro
-
- Posty: 86
- Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 21:53
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
W takim czasie, to kostka babuni i słoik koncentratu przerobiły by te siedem kilogramów...defacto pisze:Nie wiem, co Wy chcecie od tych drożdży.
Nastaw, który popełniłem- 7/23, pracował przez 17 dni. Wykazywał jeszcze pewną pracę pomimo tego, że dnie zbiornika pojawił się drożdżowy osad.
Pozdro
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Moja ocena tego jest taka.
Wolna praca drożdży, w umiarkowanych temperaturach pozytywnie wpływa na smak. Jest on dostrzegalnie łagodniejszy od moskwy i moim zdaniem delikatniejszy od pure48.
Oczywiście mowa tu o próbach po drugim deptaniu na kolumnie Cu.
Polecam je każdemu, kto ma czas i nigdzie się mu nie śpieszy.
Pozrdo
Wolna praca drożdży, w umiarkowanych temperaturach pozytywnie wpływa na smak. Jest on dostrzegalnie łagodniejszy od moskwy i moim zdaniem delikatniejszy od pure48.
Oczywiście mowa tu o próbach po drugim deptaniu na kolumnie Cu.
Polecam je każdemu, kto ma czas i nigdzie się mu nie śpieszy.
Pozrdo
-
- Posty: 58
- Rejestracja: czwartek, 18 wrz 2014, 08:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Wątek już trochę przeterminowany więc się nie zdziwię jeśli do złotej łopatki dostanę od razu grabki i wiaderko. Ale biorąc pod uwagę, że jestem dopiero „w piaskownicy” w temacie cukrówek i ich destylacji, więc będzie jak znalazł.
Trochę zresztą jestem niepocieszony, bo wiele interesujących dla mnie spraw na forum zostaje z czasem porzuconych i nie jest aktualizowana.
Dla tych więc którzy tak jak ja dopiero zaczęli lub chcą zacząć garść doświadczeń z własnego „poligonu”.
Jako że odczułem potrzebę posiadania większego pojemnika fermentacyjnego (33l) a skończyły mi się też drożdże Jan Okowita, przy okazji za jednym kosztem przesyłki zamówiłem m.in. tytułem testu drożdże Alcotec Vodka Star.
Nastaw przygotowałem 24.06.2018 (niedziela) w przerwie pomiędzy meczami Japonia – Senegal a Polska – Kolumbia.
Składniki:
- 7,5 kg cukru (Lidl)
- 24,5l wody „kranówki”, według dostawcy wody odczyn (pH) 7,4
- saszetka aktywnego węgla w płynie (no name, złote opakowanie)
- koncentrat pomidorowy 30% 200g - Mikado (Lidl)
- pół słoiczka domowych powideł z jagód lub borówek (skład i pochodzenie nie do końca jasne)
- 2 torebki cukru waniliowego Dr. Oetker (16g każda)
- drożdże Alcotec Vodka Star
Koncentrat pomidorowy dorzuciłem głównie ze względu na to, że jest dość popularnym dodatkiem do cukrówek, a zauważyłem, że dodanie czegoś ekstra skutkuje zwykle szybszym startem i łatwiejszą pracą nastawu.
Powidła natomiast tylko dlatego, że zalegały w lodówce – nikt ich nie chciał jeść bo nieznana osoba która je robiła zapomniała lub celowo nie dodała cukru. A szkoda było, żeby się zmarnowały
Co do cukru waniliowego to postanowiłem poeksperymentować i ubogacić aromaty powstające w czasie fermentacji.
Cukier rozpuściłem napełniając (nieco mniej niż w połowie) wiaderko gorącą wodą o temp. 45*C ze słuchawki prysznicowej (co przy okazji napowietrzyło nastaw) i intensywnie wymieszałem. Do tego aktywny węgiel w postaci zamrożonej tabliczki (łatwiejsza aplikacja) oraz reszta składników, po czym dopełniłem zimną wodą również z prysznica o temp. 20*C i ponownie zamieszałem. Na koniec oczywiście drożdże.
Temperatura nastawu przed dodaniem drożdży: 28*C
Temperatura pomieszczenia: przyjemne 25*C
Blg początkowe wg. AlkoCalc v0.1 by jozzek666: 23,44, uwzględniając dodatki można zaokrąglić do 23,5.
Pracę zakończyłem o 19:40, do meczu Polska – Kolumbia zostało więc 20 minut, czyli w sam raz na relaksującą kawę i cygaretkę.
Niecałe 2,5 godziny później wszystko było już jasne:
a) Polska w słabym stylu odpadła z MŚ 2018, dalszy komentarz zbędny
b) w przeciwieństwie do polskich „kopaczy” drożdże dynamicznie, ambitnie, z entuzjazmem i profesjonalnie podeszły do zadania, o czym świadczyło intensywne bąbelkowanie. Przynajmniej tutaj wygrana
Dzięki etylowanilinie aromat jaki się pojawił przypomina rosnące ciasto na placek drożdżowy
Spodziewam się, że powiększony nastaw zostanie przerobiony w przeciągu ok. 10 dni, w czwartek 28.06.2018 wieczorem dokonam pomiaru Blg i dodam kolejny wpis.
Trochę zresztą jestem niepocieszony, bo wiele interesujących dla mnie spraw na forum zostaje z czasem porzuconych i nie jest aktualizowana.
Dla tych więc którzy tak jak ja dopiero zaczęli lub chcą zacząć garść doświadczeń z własnego „poligonu”.
Jako że odczułem potrzebę posiadania większego pojemnika fermentacyjnego (33l) a skończyły mi się też drożdże Jan Okowita, przy okazji za jednym kosztem przesyłki zamówiłem m.in. tytułem testu drożdże Alcotec Vodka Star.
Nastaw przygotowałem 24.06.2018 (niedziela) w przerwie pomiędzy meczami Japonia – Senegal a Polska – Kolumbia.
Składniki:
- 7,5 kg cukru (Lidl)
- 24,5l wody „kranówki”, według dostawcy wody odczyn (pH) 7,4
- saszetka aktywnego węgla w płynie (no name, złote opakowanie)
- koncentrat pomidorowy 30% 200g - Mikado (Lidl)
- pół słoiczka domowych powideł z jagód lub borówek (skład i pochodzenie nie do końca jasne)
- 2 torebki cukru waniliowego Dr. Oetker (16g każda)
- drożdże Alcotec Vodka Star
Koncentrat pomidorowy dorzuciłem głównie ze względu na to, że jest dość popularnym dodatkiem do cukrówek, a zauważyłem, że dodanie czegoś ekstra skutkuje zwykle szybszym startem i łatwiejszą pracą nastawu.
Powidła natomiast tylko dlatego, że zalegały w lodówce – nikt ich nie chciał jeść bo nieznana osoba która je robiła zapomniała lub celowo nie dodała cukru. A szkoda było, żeby się zmarnowały
Co do cukru waniliowego to postanowiłem poeksperymentować i ubogacić aromaty powstające w czasie fermentacji.
Cukier rozpuściłem napełniając (nieco mniej niż w połowie) wiaderko gorącą wodą o temp. 45*C ze słuchawki prysznicowej (co przy okazji napowietrzyło nastaw) i intensywnie wymieszałem. Do tego aktywny węgiel w postaci zamrożonej tabliczki (łatwiejsza aplikacja) oraz reszta składników, po czym dopełniłem zimną wodą również z prysznica o temp. 20*C i ponownie zamieszałem. Na koniec oczywiście drożdże.
Temperatura nastawu przed dodaniem drożdży: 28*C
Temperatura pomieszczenia: przyjemne 25*C
Blg początkowe wg. AlkoCalc v0.1 by jozzek666: 23,44, uwzględniając dodatki można zaokrąglić do 23,5.
Pracę zakończyłem o 19:40, do meczu Polska – Kolumbia zostało więc 20 minut, czyli w sam raz na relaksującą kawę i cygaretkę.
Niecałe 2,5 godziny później wszystko było już jasne:
a) Polska w słabym stylu odpadła z MŚ 2018, dalszy komentarz zbędny
b) w przeciwieństwie do polskich „kopaczy” drożdże dynamicznie, ambitnie, z entuzjazmem i profesjonalnie podeszły do zadania, o czym świadczyło intensywne bąbelkowanie. Przynajmniej tutaj wygrana
Dzięki etylowanilinie aromat jaki się pojawił przypomina rosnące ciasto na placek drożdżowy
Spodziewam się, że powiększony nastaw zostanie przerobiony w przeciągu ok. 10 dni, w czwartek 28.06.2018 wieczorem dokonam pomiaru Blg i dodam kolejny wpis.
Serwus, jestem nerwus
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 10 sie 2017, 18:42
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Według mnie dodałeś niepotrzebnie wszelkie dodatki. W saszetce drożdży są wszystkie potrzebne pożywki i minerały potrzebne do fermentacji. Dodatkowo "szczepy, które znajdują się w opakowaniu produkują bardzo małe ilości niepożądanych posmaków i aromatów". Przy drożdżach Turbo fermentacja zachodzi burzliwie i dodatki dżemów mogą skutkować kipieniem nastawu.
Nigdy nie dodawałem koncentratu pomidorowego do cukrówek a zawsze kończą przy blg -4. Podejrzewam, że dodawanie koncentratu spadek ze stosowania drożdży piekarniczych które potrzebowały dodatkowej pożywki.
Nigdy nie dodawałem koncentratu pomidorowego do cukrówek a zawsze kończą przy blg -4. Podejrzewam, że dodawanie koncentratu spadek ze stosowania drożdży piekarniczych które potrzebowały dodatkowej pożywki.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 58
- Rejestracja: czwartek, 18 wrz 2014, 08:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
@doncarlito206 - sprawdziłem opis tych drożdży, ciekawie się prezentują ale chyba są dla mnie za szybkie
Dodatkowo trochę zniechęca mnie sposób i jakość dyskusji Gozdawy w wątku:
drozdze-gorzelnicze-fakty-mity-i-klamstwa-t8932.html
Nie ma on (wątek) co prawda wpływu na jakość fermentacji, ale jakoś tak... zniechęca.
@johnex - tak, wiem, każdy producent to zaznacza na opakowaniu albo gdzieś na swojej stronie, a jednak najlepsza cukrówka jaka mi wyszła do tej pory (ok, nie było ich wiele...) to z dodatkiem rodzynek i daktyli (pomijając, że daktyle były za słabo rozdrobnione i zatkały kranik spustowy). Może to w moim przypadku efekt placebo, ale na samym cukrze bez dodatków nie byłem tak zadowolony. No i już dwukrotnie przy "czystych" nastawach zalatywały lekko jajeczkiem, na szczęście wystarczyło dobrze odgazować na końcu.
Ostatnio więc do każdego nastawu dodawałem paczuszkę rozgotowanych rodzynek, tym razem zdecydowałem się na koncentrat i resztki z lodówki.
Również z ciekawości czy poczuję "pomidorową" na moim prostym potstillu
Dodatkowo trochę zniechęca mnie sposób i jakość dyskusji Gozdawy w wątku:
drozdze-gorzelnicze-fakty-mity-i-klamstwa-t8932.html
Nie ma on (wątek) co prawda wpływu na jakość fermentacji, ale jakoś tak... zniechęca.
@johnex - tak, wiem, każdy producent to zaznacza na opakowaniu albo gdzieś na swojej stronie, a jednak najlepsza cukrówka jaka mi wyszła do tej pory (ok, nie było ich wiele...) to z dodatkiem rodzynek i daktyli (pomijając, że daktyle były za słabo rozdrobnione i zatkały kranik spustowy). Może to w moim przypadku efekt placebo, ale na samym cukrze bez dodatków nie byłem tak zadowolony. No i już dwukrotnie przy "czystych" nastawach zalatywały lekko jajeczkiem, na szczęście wystarczyło dobrze odgazować na końcu.
Ostatnio więc do każdego nastawu dodawałem paczuszkę rozgotowanych rodzynek, tym razem zdecydowałem się na koncentrat i resztki z lodówki.
Również z ciekawości czy poczuję "pomidorową" na moim prostym potstillu
Serwus, jestem nerwus
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
Będziesz miał destylat z zagrychą
Dwa w jednym brawo Ty
Czegoś Ty tam jeszcze naładował do tego nastawu..........? Szynka, kiełbacha, ogórki kiszone?tym razem zdecydowałem się na koncentrat i resztki z lodówki
Będziesz miał destylat z zagrychą
Dwa w jednym brawo Ty
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 58
- Rejestracja: czwartek, 18 wrz 2014, 08:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo
…i zasmażka. Och nie, parówki! Zapominałem o parówkach!!!
Ale nic to, następnym razem. Za to od razu w dwóch wersjach.
Pierwsza, bardziej szlachetna i łagodna, przewidziana dla delikatniejszych podniebień, oparta będzie na parówkach z szynki.
Druga, szorstka, typowo męska, dla amatorów wyrazistych smaków, zawierać będzie standardowe „cyckówy”, czyli parówy z krowich wymion. Oczywiście oba warianty w limitowanym nakładzie.
Ha! Sam przyznasz, że nastawu na „przeglądzie tygodnia” nikt jeszcze nie robił. Nowatorskie, hę?
Zupa, drugie danie i gorzałka w jednym. Destylat idealny na każde okazje: wesela, stypy (tfu, tfu) czy na imieniny u cioci. Może powinienem to opatentować…?
Tak poważnie z tymi resztkami to lekkie nadużycie literackie, chodziło mi wyłącznie o bliżej nieokreśloną i wzgardzoną przez wszystkich konfiturę. Drożdżom jednak ewidentnie smakuje
Ale nic to, następnym razem. Za to od razu w dwóch wersjach.
Pierwsza, bardziej szlachetna i łagodna, przewidziana dla delikatniejszych podniebień, oparta będzie na parówkach z szynki.
Druga, szorstka, typowo męska, dla amatorów wyrazistych smaków, zawierać będzie standardowe „cyckówy”, czyli parówy z krowich wymion. Oczywiście oba warianty w limitowanym nakładzie.
Ha! Sam przyznasz, że nastawu na „przeglądzie tygodnia” nikt jeszcze nie robił. Nowatorskie, hę?
Zupa, drugie danie i gorzałka w jednym. Destylat idealny na każde okazje: wesela, stypy (tfu, tfu) czy na imieniny u cioci. Może powinienem to opatentować…?
Tak poważnie z tymi resztkami to lekkie nadużycie literackie, chodziło mi wyłącznie o bliżej nieokreśloną i wzgardzoną przez wszystkich konfiturę. Drożdżom jednak ewidentnie smakuje
Serwus, jestem nerwus