Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

masterpaw2
600
Posty: 638
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 11 lut 2018, 23:21

Jakie byście polecili proporcje na nastaw 50l, dawać samą melasę (jeśli tak, to w jakiej ilości), czy z dodatkiem cukru?
Z góry dziękuję.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
1450
Posty: 1466
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 11 lut 2018, 23:22

cybkryst pisze:Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzeba dodawać cukier?

Nie trzeba, ale można dodać, szczególnie gdy to będzie trzcinowy. Nie wprowadzi do trunku określanego przez kolegów tzw. ducha buraka, a zdecydowanie podniesie wydajność. Wieszczono przed kilkunastu laty upadek cukrowni i plantacji buraków na wyspie - ciekawe jak potoczyły się ich losy. Jeśli prognozy sprawdziły się, to raczej masz melasę trzcinową. Powstaje ona przy "doczyszczaniu" surowego cukru sprowadzanego luzem. A jaki macie cukier w sklepach - burak czy trzcina?
W swojej rumowej karierze "przebadałem" kilka rodzajów melas i mogę powiedzieć, że mają różne smaki, był również słonawy. A najlepszy rum uzyskałem z miksa destylatów z różnych melas; również z dodatkiem cukry buraczanego, trzcinowego i glukozy.
Ostatni rum z melasy glinojeckiej jest taki sobie - za dużo dla mnie przypalonych nut - rok w beczce i nie widzę poprawy :(

cybkryst pisze:Kolego Radius ta melasa mie ma absolutnie nic wspólnego z Twoim opisem. Chyba, że tankowiec którym melasę dostarczają z Ameryki Pd przeciekał i wymieszała sie z wodą morską. :D
Kmarian masz absolutną rację, nastawię to i zobaczymy, Może właśnie z tego powstaje Hawana Club, albo będę miał kupe płynu do spryskiwaczy :hahaha:

Poświęciłem się i przed chwilą spróbowałem suszonej melasy - wyczuwalna sól. Mam jeszcze w bimbroforni z mikroorganizmów i glinojecką, ale już nie będę ich próbował.
Hawana powstaje z trochę innego surowca. Nasze wytwory mają bardzo różne smaki, ale wytrawny kiper znalazłby podobieństwo do uznanych marek :mrgreen:
Na jakim sprzęcie będziesz gotował?
Pozdrawiam,
Waldek


cybkryst
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: cybkryst » poniedziałek, 12 lut 2018, 00:37

Dzięki wielkie kolego wawaldek11, wieści dobrze głosiły. Na tę chwilę wszystkie cukrownie o których wiem to tylko pozostałości. Rozszabrowane straszą niczym elektrownia w Czarnobylu. Nie widziałem nigdzie uprawy buraka cukrowego.
Pocieszyły mnie Twoje odczucia organoleptyczne, odnośnie smaku i zapachu melasy z trzciny cukrowej. Udowadnia to tylko fakt, że nie ma jednoznacznie sformułowanego standardu jak ma smakować i pachnieć melasa.
Zobaczymy jakie będą efekty po zakończonym procesie.
Sprzet jaki posiadam to esencja forumowej wiedzy i doświadczenia użytkowników forum.
Jest to aabratek 60,3mm z zsypem 130cm sprężynek od henia, z owm i buforem który bardzo szybko zamienia się w potstila. Własnoręcznie robiona i na bierząco modyfikowana do danych potrzeb, wynikiem tego jest wielozdaniowy sprzecik na którym mozna zrobić wszystko.


wawaldek11
1450
Posty: 1466
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 12 lut 2018, 01:10

Nie wiem co Ci doradzić w kwestii destylacji, bo sam robię pełny odpęd na spiralstillu i druga destylacja na aabratku - kropelkowy odbiór przedgonów przez pół dnia i później na mocy ok. 800 - 900 W bez refluksu. Końcówkę z refluksem do recyklingu :)
Pierwszy rum zrobiłem na ZP na 94% i nijak nie mogłem doszukać się zapachu rumu, który znałem. A znałem rum Seniorita :mrgreen:
Dobrze, że wysłałem próbkę do kol. Pietro z pytaniem czy to przypomina w jakimkolwiek momencie rum i czy można nazwać to rumem? Po uzyskaniu pozytywnej odpowiedzi bawię się w rumy do dziś ;) Ale ten ostatni przypalony jakiś. Może to "zasługa" beczki mocno palonej? A może mojej melasy, bo też mi się przypalona wydawała.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

kmarian
500
Posty: 500
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: kmarian » poniedziałek, 12 lut 2018, 07:20

masterpaw2 pisze:Jakie byście polecili proporcje na nastaw 50l, dawać samą melasę (jeśli tak, to w jakiej ilości), czy z dodatkiem cukru?
Z góry dziękuję.
Moim zdaniem dobry przepis to "RUM I" z pierwszego postu niniejszego wątku. Dlaczego cukier? Po prostu ekonomia, 1 litr melasy kosztuje 20 zł w której znajdziemy pół kilo cukru, po przeliczeniu mamy grubo ponad 30 zł za kg bardzo dobrej słodkości. Kilogram cukru trzcinowego to około 8 zł, wychodzi na to, że słodkość tańsza czterokrotnie.
Mając jednak melasę tak jak Kolega cybkryst, po przeliczeniu na złotówki po 2 zł a nawet dużo taniej można robić z samej melasy. Oczywiście z tej droższej też można. :twisted:

W zeszłym roku robiłem rum tylko z melasy "forumowej" i mam odczucia podobne jak Kolega wawaldek11 - rum mało rumowy ale jest to rum. Nie każda melasa da mam oczekiwany produkt a RUM'y są różne.

Awatar użytkownika

pith
350
Posty: 362
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: pith » poniedziałek, 12 lut 2018, 10:11

masterpaw2 pisze:Koledzy robił ktoś z was na tej melasie? Cena wydaje się być atrakcyjna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7179308288


Ja ją mam a że nie mam doświadczenia z melasą, mogę przedstawić skrajnie subiektywną ocenę.
W dodatku dopiero odpaliłem fermentację.
Po otwarciu zachwyciłem się zapachem jak i smakiem.
Pięknie pachnie i doskonale smakuje.
Kilka łyżek zeżarłem ...
Tak zeżarłem, bo syrop jest tak gęsty, że są problemy z wylaniem z karnisterka.
Pół na pół z cukrem nierafinowanym. Blg start. 25. Po czterech dniach 19.
Nastaw bardzo ciężko startował i ciężko pracuje. W piwnicy jest co prawda z 13 stopni więc jest to trochę usprawiedliwione, ale i tak czuję, że stanie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Awatar użytkownika

masterpaw2
600
Posty: 638
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 12 lut 2018, 13:30

kmarian pisze:Moim zdaniem dobry przepis to "RUM I" z pierwszego postu niniejszego wątku.

I właśnie o to mi chodziło, wielkie dzięki kolego :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


cybkryst
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: cybkryst » poniedziałek, 12 lut 2018, 22:37

Mój nasaw testowy w proporcjach litr melasy i trzy litry wody pieknie wystartował z 23 Blg i równie szybko zakończył pracę na 15 Blg z braku cukru.
Z ciekawości dolałem trochę syropu cukrowego i ruszyło od nowa .
Zobaczymy czy proporcja pół na pół ruszy. Blg tej proporcji nie da się zmierzyć bo skali bark na refraktometrze a spławik sie przewraca.
Jakoś nie mam przekonania do tej melasy, no ale zobaczymy.


wawaldek11
1450
Posty: 1466
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 12 lut 2018, 23:05

Jak nie masz cukromierza do 40°Blg, to zawsze można rozcieńczyć 1/1 z wodą, zmierzyć posiadanym i wynik razy dwa :)
Pozdrawiam,
Waldek


czytam
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: czytam » poniedziałek, 12 lut 2018, 23:14

1/1 wagowo np. 100g badanego nastawu i 100ml wody.


wawaldek11
1450
Posty: 1466
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 13 lut 2018, 11:28

Dobrze, że czuwasz nad precyzją pomiarów :ok:
Jaki byłby błąd przy rozcieńczaniu objętościowym?
Pozdrawiam,
Waldek


czytam
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: czytam » wtorek, 13 lut 2018, 17:32

Tym większy im wyższe blg. Kilka wybranych wyników dla rozcieńczania objętościowego poniżej
10 --> 5,1
20 --> 10,4
40 --> 21,6
80 --> 47,1
a powinna być połowa.


cybkryst
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: cybkryst » wtorek, 13 lut 2018, 20:43

Niestety, litr melasy z litrem wody nie wystartował.
Rozcięczam w stosunku 1:3 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika

Kamal
1400
Posty: 1438
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » wtorek, 13 lut 2018, 21:17

Grzybki często takich nastawów nie chcą ruszyć, ale za to dzikusy prędzej się biorą. ;)

Pomiary mogą wynikać, z małej ale jednak ilości alkoholu, "dodatków" w melasie, których drożdże nie jedzą...
Zauważyłem, że pierwszy nastaw na melasie często kończy pracę na połowie początkowego Blg + 1. Czyli na początku jest 30, a jak stanie to 16.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

pith
350
Posty: 362
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: pith » środa, 14 lut 2018, 08:56

Skoro tych niefermentowalnych składników melasy jest całkiem sporo w nastawie, to czy wykorzystujecie dunder w inny sposób?

Bo wychodzi, że po kilku nastawieniach rumu na dundrze będę miał wysokie blg a 5 proc. alkoholu w nastawie.
Przeżyję to, ale co zrobić z ostatnim słodko - kwaśnym płynem.
Co z tym robicie?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس


Szlumf
1150
Posty: 1174
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Szlumf » środa, 14 lut 2018, 09:15

pith pisze:...............
Przeżyję to, ale co zrobić z ostatnim słodko - kwaśnym płynem.
Co z tym robicie?

Ja dolałem spirytusu i pogoniłem post170772.html#p170772. A to co zostało z tej destylacji wykorzystam jako bazę do nastawu na cukrze trzcinowym z Biedronki.


cybkryst
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: cybkryst » środa, 14 lut 2018, 21:58

Nastaw w proporcji 1:3 dał początkowe Blg 29.
Do tego poszły grzybki alcotec turbo yeast RUM z glukoamylazą i podjęły pracę, i po 24 godzinach ładnie się gotuje w fermentatorze.
W powietrzu unosi się zapach gotowanych wiśni na dżem. Zapach jest obiecujący


Wróć do „Zacier na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości